Lehet, sokan kiakadnak majd

2016. május 10. 23:26

Ha azt látják, hogy kisebb az adag, mint egy átlagos helyen és mégis többe kerül, azt gondolják, hogy itt felháborító nyerészkedés folyik. Interjú.

2016. május 10. 23:26
Gerendai Károly
Origo

Mik a legnagyobb tévhitek egy csillagos étterem működésével kapcsolatban?

Amiatt, hogy ezek drága éttermek, sokan azt gondolják, hogy nagyobb haszonnal is működnek. Az emberek csak az eladási árakat látják, azt nem, hogy miből áll össze egy étel ára. Ezért, ha azt látják, hogy kisebb az adag, mint egy átlagos helyen és mégis többe kerül, azt gondolják, hogy itt felháborító nyerészkedés folyik.

Ha a csúcsgasztronómiában megnézzük az árak képzését, az úgynevezett elábé (az eladott áruk bekerülési költsége) jellemzően sokkal magasabb. A normál vendéglátásban jellemzően 250-300% közötti az árképzés. Azaz, ha valami mondjuk 100 forintba kerül, akkor a végén kb. 400-ért adják el. Ezzel szemben a Costesben például most azt tűztük ki célnak, hogy meg kell próbálni az eladási árak 40%-a alá vinni az anyagköltséget - és ebben még nincs benne a rezsi, a jobban fizetett, magasabban képzett dolgozók bére, és még ezer dolog.

Arról nem is beszélve, hogy a fine dining műfajban sokkal magasabb a dolgozói létszám a vendégek számára vetítve. A Ráday utcában 25 ember dolgozik, miközben maximum 36 vendéget tudunk leültetni. Ha drágább emberből lényegesen többet dolgoztatsz és jelentősen magasabbak az alapanyagköltségeid, akkor bizony nemhogy luxusprofit nem képződik, de még a költségeket is nehéz kitermelni. Persze ebből a laikus vendég sokszor csak annyit érzékel, hogy kicsi az adag, az ár meg magas.

(...)

Hogy áll jelenleg a munkaerőpiac a vendéglátásban?

Nagy baj van, főleg a mi szegmensünkben. Ha valaki beszél nyelveket, ha van szakmai tapasztalata, akkor nagyon könnyen kap magasabb fizetést kínáló állásajánlatot Nyugat-Európában. Sokan mennek el az országból. Nagyon sokan már csak azért is kimennek, hogy képezzék magukat, mert tényleg gyalázatos helyzetben van itthon az oktatás. Elvándorol a munkaerő, mi pedig azon gondolkodunk, hogyan találjunk szakembereket, így el kell kezdenünk a külföldi bérekkel versenyezni. Ahhoz viszont vagy áfacsökkentés kell, vagy jelentős forgalomnövekedés, ideális esetben mindkettő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. január 27. 22:24
Nálunk nem lett kisebb az adag az egy köbméter víz/csatorna díj továbbra is egy köbméter csak az ára ment egy hangyafaszával feljebb az 1989-es 50 fillérről 2009-re 1800 Ft-ra/köbméter. Kívánom Bokros Lalyos MOMÁS bácsinak, hogy a fasza legyen izgalmi állapotban 3600-szoros nagyságú. Ha átlagos farka van ami 0,10m ernyedt állapotban akkor bizony veri a 360 métert izgalmi állapotban.
Peter8811
2017. január 27. 22:23
Én utoljára 1971-ben voltam több csillagos helyen, (Mátyás pince). A svájci Sulzer cég szerelője Toni Ackerman hívott meg egy ebédre. Két tányér fürjtojáslevest és egy kétszemélyes bőségtálat rendelt két pohár üdítővel. Borravalóval együtt fizetett 3600 Ft-ot, az nekem akkor kb. 1,5 havi keresetem volt. Mondtam is neki: Inkább ebédeltél volna egyedül, és a felét ide adtad volna nekem, jobban jártam volna én is meg te is.
paraklétosz
2016. október 26. 16:12
A Sziget, mint szabadegyetem - himnusza: Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanyozni...
atila68
2016. július 31. 17:20
"fine dining műfaj" Én meg szeretek jóllakni gyökér. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!