Az egész Budai Várat felfalják – kinyírja a híres Ruszwurm Cukrászdát a fideszes önkormányzat

2016. május 25. 10:43

Közel 30 éves, patinás hírnévvel és pompás krémessel bíró cukrászda a Ruszwurm. Tulajdonosa, Szamos Miklós nemrég saját Facebook-oldalán fakadt ki, és jelezte, hogy nem is olyan régen rendőrök érkeztek hozzájuk, hogy felszámolják a cukrászda teraszát. Különös, nem?

2016. május 25. 10:43
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Kettős Mérce

És a végső döntés ideje most jött el: 2016. június 20-án megszűnik a Ruszwurm bérleti viszonya.

Azé a cukrászdáé, ami eddig békésen gyártotta a krémest, turisták százait látta el naponta fagyival, szerepelt Tokiótól New Yorkig mindenféle tévéműsorokban, és még a thai királyi családot is ellátta majszolnivalóval. Ja, és nem mellesleg évi 50 millió forintnyi adót fizetett be a közös kasszába.

Szamos Miklós (akit egyébként az önkormányzat 2009-ben még a Budavári Emlékéremmel tüntetett ki) szerint hadjárat folyt a cukrászda ellen. Amit a rendőrökkel végzett teraszfelszámolás minimum megerősít. Pedig Szamos cukrászdája jövedelmező vállalkozás, amely rendre befizette a kiszabott közterheket, sok vizet tehát nem kellett volna, hogy zavarjon.

Hivatalos magyarázat nincs arra, hogy miért kell egy turisztikailag kiemelt szerepet betöltő intézményt ellehetetleníteni. Az önkormányzatnak természetesen joga van ahhoz, hogy ingatlanjainak bérleti szerződését (még ha a bérlők prosperálnak, fizetnek adót és hírét is viszik a kerületnek) felmondják. Ettől függetlenül érthetetlen, hogy miért kell a valóban nagy hírnévnek örvendő cukrászdától megszabadulni. A bérleti díjak folyamatos emeléssel, az állandó önkormányzati vegzálás, majd végül egy elvágólagos döntés azonban szinte egyértelműen a kivéreztetés irányába mutat. Hivatalosan ismert hatástanulmány nem készült arról, hogy a kerület számára milyen veszteséget jelent a cukrászda kiesése (vagy esetlegesen mással történő helyettesítése).

Innen már sajnos a feltételezések ingoványos talajára téved az, aki szeretné legalább megérteni, hogy mi folyik épp a Várban. Azt tudjuk, hogy kormányzati szempontból hamarosan igencsak nagy jelentősége lesz ennek a területnek (olyannyira, hogy például olyan csacska szempontok, mint a műemlékvédelem, nem számítanak, ha a miniszterelnöknek kell teraszt építeni).

Azt is tudjuk, hogy emellett azért folyik a Vár gasztroéletének fejlesztése – épp május elején itt nyitott meg az első Jamie Oliver nevével fémjelzett olasz étterem. Méghozzá annak a Zsidai Zoltán Roynak köszönhetően, akinek hivatalosan nincs semmilyen üzleti vagy politikai kapcsolata az Orbán-családdal – ahogy ezt a Zsidai Csoport közölte korábban, amikor kiderült, hogy Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya kezdett el náluk tevékenykedni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. május 26. 07:47
A szemkilövő Gyurcsány mekkorát tudna nyalni a Ruszwurmban az elvett havi 50.000 Ft-omból és a panamai nyugdíjreformer Bokros Lalyos bácsi meg a fele nyugdíjamból. Különben én utoljára a Horthy rendszerben voltam cukrászdában. Meg majdnem Bécsben voltam cukrászdában a gatyátlan Kovács Laci bácsi biztatására.
Szőke Ciklon
2016. május 25. 19:03
Semmi sem örök! Ezt tudomásul kellene venni! Különösen egy megbízás (Alföldi), vagy egy bérleti szerződés, (földbérlet, üzelet bérlet)amennyiben a megállapodott határidő lejár. Persze libsiék ezt másként gondolják, Ők örökös jogot szeretnének megszerezni egy határozott idejű szerződéssel. (mert úgy megszerették az igazgatói címet) 2001-ben megállapított kb 110 eFt-ért ma egy piaci standot sem lehet bérelni, nem a várban egy üzlethelyiséget!
puszika
2016. május 25. 18:54
Végre eljutottunk oda,hogy az igényesség elnyeri jutalmát!! Aki látta mostanában azt a cukrászdát,láthatta az nem az igényesség etalonja volt éppen a várban. Az lehet,hogy Párizsban Voltaire asztalát mutogatják,de milyen környezetben? Az igénytelenség koszt szemetet,nemtörődömséget szül!! Nórika nemhogy Párizsban de még Budán sem vetette le igénytelenségét!!!!!
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. május 25. 18:35
Hallom már a jurtakocsmás beszélgetést: Nem baj, le van szarva. Itt csak Mátyás király és Orbán nem zsidó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!