Számmisztika

2016. április 28. 07:39

A kiadások és bevételek ide-odapakolása ellenére a hiány nem tűnik el, sőt: GDP-arányosan 2,4 százalékosra hízik, ami több a vártnál, és messze áll a nullától.

2016. április 28. 07:39
Facsinay Kinga
Magyar Nemzet

A szokásosnál is nagyobb felhajtás közepette nyújtotta be a kormány a 2017-es költségvetés tervezetét, amire hetek óta nagy izgalommal várt a szakma, hiszen végre kiderülhetett: mi is az a nullás büdzsé. Az ötletet Orbán Viktor miniszterelnök dobta be a köztudatba az év elején, amikor arról beszélt, már jövőre el kell érni, hogy az állam pontosan annyit költsön, mint amennyi bevételre számíthat. Vagyis megszűnik a sokat ostorozott hiány, és ezzel bekerülünk az elitklubba, a rendszeresen többletet produkáló németek és norvégok mellé. Szerencsére hosszú hónapok munkájával sikerült meggyőzni a miniszterelnököt arról, hogy a túlságosan gyors deficitcsökkentés grandiózus – ha az idei adatból indulunk ki, akkor egy év alatt 700 milliárd forintos – megszorításhoz vezetne, ami a 2018-as parlamenti választás előtt aligha lenne bölcs cselekedet. De a nullás büdzsé fogalma velünk maradt, és a 2017-es tervezet megmutatta, mit is értsünk rajta. Semmi esetre sem azt, hogy az állam nem költ többet, mint amennyit beszed. Hiába osztja a törvényjavaslat három részre a költségvetést, amelyből az egyik részhez pont annyi bevételt rendel, mint amennyi kiadást. A másik két halmaz egyenlege együttesen már 1166 milliárdos mínuszt mutat. A kiadások és bevételek ide-odapakolása ellenére tehát a hiány nem tűnik el, sőt: GDP-arányosan 2,4 százalékosra hízik, ami több a vártnál, és messze áll a nullától. Ennek fényében különösen megmosolyogtató az, amit a kormány a törvényjavaslat indoklásában állít: »a 2017-es költségvetéssel egy újabb lépést teszünk egyik nagy célunk felé, amit nullszaldós költségvetésnek hívunk«.

Sokan gondolják, hogy az egész hókuszpókusz elsősorban a hitelminősítőknek szól: ha ennyire jók vagyunk, akkor már igazán kiemelhetnék hazánkat a bóvli kategóriából. Pedig ők nem várják el ehhez a nullás vagy a pluszos költségvetést. Aggasztóbbnak találják a növekvő korrupciót, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát vagy a jegybank és alapítványainak esztelen pénzszórását. Érthetetlen az egész szemfényvesztés azért is, mert a kormány végeredményben nem titkolja, hogy ez már egy választási költségvetés, s megkezdi az osztogatást. Ennek nyomai fellelhetők a büdzsében, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is büszkén sorolta sajtótájékoztatóján a különféle adócsökkentéseket, kedvezményeket, életpályamodelleket. Épp csak a rezsicsökkentés szó nem hangzott el. Ám hogy valójában mi a fontos az Orbán-kormánynak, azt nehéz kihámozni a törvényjavaslatból. Némi reménysugarat jelent, hogy – legalábbis papíron – az oktatásra 270, egészségügyre 167 milliárd forinttal több jut a jövő évi büdzsében. Talán mégsem tüntettek hiába, minden megfélemlítési szándék ellenére, a tanárok és a nővérek. Persze egyáltalán nem biztos, hogy majd valóban a megfelelő helyekre – például a tanárok vagy a kórházi dolgozók fizetésének emelésére, a lerobbant infrastruktúra fejlesztésére – csorog a pénz. A fenti összegek pedig messze nem elegendők ahhoz, hogy visszapótolják a második és harmadik Orbán-kormány alatt elvett forrásokat. Szakértői becslések szerint 2010 óta – egy esztendőt kivéve – GDP-arányosan folyamatosan és jelentősen csökkentek az állami egészségügyre és oktatásra fordított összegek. Ezért a 2017-es költségvetésben megígért plusz forrásokon felül további, legalább 200-300 milliárd forintot kellene »betolni« mindkét ágazatba ahhoz, hogy elérjük a 2010-es szintet.

Kérdés, valóban meghallotta-e a nép szavát a kormány, s jól gazdálkodik a pluszforrásként ígért pénzekkel jövőre, vagy rendeleti úton, illetve jegybanki mintára, unortodox módon költi el a százmilliárdokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2016. április 28. 14:20
No leányom,ugorj csak neki még egyszer!! Nem vagy egy matekzseni. De miért kell ezt a világba kürtölni???
Mutimi
2016. április 28. 13:24
"Mi csak tájékoztatunk téged Hogy te is értsd meg, mi itt a lényeg Így lesznek véleményekből tények" Csak úgy eszembe jutott.
Paxillus
2016. április 28. 11:38
Amíg a magyar költségvetés 6-9 százalékos hiánnyal küzdött 200 milliárdos MNB veszteséggel, addig a befektetésre javasoltak voltunk, mert tudták kivinni a pénzt az országból dömperrel a magas kamat miatt. Most, hogy kamatmarsot nem tudnak szedni, a bankok adót fizetnek, a Nemzeti Bank nyereséges maradunk a bóvliban. Ez fáj ezeknek rettenetesen, mert eldugult a pénzszivattyú!! Ki nyalja még be a maszlagjukat ?
Berecskereki
2016. április 28. 11:20
"GDP-arányosan 2,4 százalékosra hízik, ami több a vártnál, és messze áll a nullától." A szerző úgy látszik nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség a költségvetési és a működési költségvetés között. A nullszaldó a működési költségvetés, amely egy része a költségvetésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!