Bezárás kizárva

2016. április 20. 07:10

A kiske­res­­kedelem nem ilyen rendszer, semmi nem indokolja, hogy egy atom­erő­mű­höz hasonlóan non-stop üzemmódban működjön. Semmi, a tőke­tulajdonosok profitérde­kein kívül.

2016. április 20. 07:10
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Szögezzük le mindjárt, a kiske­res­­kedelem nem ilyen rendszer, semmi nem indokolja, hogy egy atom­erő­mű­höz hasonlóan non-stop üzemmódban működjön. Semmi, a tőke­tulajdonosok profitérde­kein kívül. Ám úgy látszik, ez éppen elég erős mozgatóerőnek bizonyult ahhoz, hogy a nyugatias modernitás globális rendszereiben a kiskereskedelem is a sürgősségi ellátási rendszerekhez váljon hasonlatossá. Ebben persze óriási szerepe volt (van és lesz) a médiának, a gigantikus globális rábeszélőgépezetnek, a reklámnak.

Ennek kapcsán érdemes lenne azon is eltöprengeni, hogy a kereskedelem, a pénzrendszer és a média miért és hogyan is kapcsolódik egymáshoz. Merthogy a kereskedelem a fizikai árukat közvetíti, a pénzrendszer a szimbolikus árut, a pénzt, a média pedig a „szimbólumok szimbólumait” az eszméket, gondolatokat, létértelmezési rendszereket. Háromezer éve evidencia, hogy aki ezeket a nagy közvetítőmezőket uralja, az a világ ura, és ez ma sincs másként. A kormány jó szándékú és logikus törekvése, majd döntése a vasárnap kereskedelmi szempontból való pihenőnappá tételéről két egymással szoros kapcsolatban lévő dologgal nem számolt. Az egyik, hogy a fenti közvetítőmezőket (kereskedelmet, pénzt, médiát) uraló globális hatalmi struktúrák lokális komplexuma erősebb, mint a formálisan a hatalmat gyakorló kormány.

A másik, ehhez közvetlenül kapcsolódó dolog az, hogy a magyar társadalom igen jelentős részének lelki, erkölcsi, szellemi kiüresedése (vagy inkább tudatos és szisztematikus „kiürítése” a fenti globális hatalmi struktúra által) sokkal mélyebb és reménytelenebb ma már, mint amilyennek a kormány feltételezte.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2016. április 20. 16:32
szóval a globális háttérhatalom leverte orbánt nem kellene nemzetibb kormány ?
Arnie70
2016. április 20. 16:10
ez hülye
brabant89
2016. április 20. 13:29
A lájk-diszlájk arányon (40:13 jelenleg) jól látszik, hogy ez egy igen gyenge írás. (Igen, amit a jobber kommentelőink ennyire kedvelnek, az már nem lehet jó :))) ). Bogár képtelen elszakadni rögeszméitől. Az már nem jut eszébe, hogy Európában számos országban nincsenek nyitva vasárnap a boltok (pl. Németországban, Ausztriában). ott a vasárnapi zárvatartás támogatói az egyházak, valamint a (Bogár szerint nem hiszem, hogy a szakralitás fő képviselőinek tekintett) szakszervezetek. És a jelek szerint a globaloháttérhatalomnak nem sikerült rávennie a jobber kommentelőink szerint a II. vh. óta folytonosan agymosott németeket, hogy vásároljanak vasárnaponként. Számomra egy picinykét ellentmondásosnak tűnik, de hát ezt Bogárnál már megszoktam. Szóval kész röhej, hogy a jobberek egy ilyen beképzelt, hiú, a kommunista rezsimet is kiszolgáló okostojás szavain csüngenek, mert a számukra kedves antikapitalista összeesküvés-elméleteket nyomatja. (Meg aztán lehet, hogy kedves jobber kommentelőtársaink jelentős része is szépen helyezkedett a kommunizmusban és kiszolgálta a kommunista rendszert.)
Teknős
2016. április 20. 10:23
Na és mi újság van pl a Bosch üzemekkel, amik nemcsak éjjel-nappal, de ünnepnapokon, mint húsvét vagy pünkösd is dolgoztatják a munkásaikat? Akik egyenesen átalakítják a társadalmat, semmibe véve a régi hét napos ciklust, csak azért, mert korszerűbb és a munkásaikat jobban kihasználni tudó szisztémát vezetnek be, felrúgva a hagyományos családmodellt? A Boschnál a profiton kívül semmi sem indokolja a folyamatos üzemet. Nem jártam és soha nem is fogok járni vasárnap vásárolni. DE a képmutatást nagyon nehezen viselem.Ez padig az a javából.Lehetett volna olyan szabályozást kialakítani, hogy a multinak ne érje meg vasárnap dolgoztatni. de nem ezt tették, hanem nyomattak egy álszent, képmutató dumát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!