Viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma

2016. április 01. 12:55

Az ellenforradalmi szervezkedés bűnöseinek felelősségre vonásánál, a politikai jellegű bűncselekményeknél sok az enyhe ítélet és viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma.

2016. április 01. 12:55
Biszku Béla
Krónika

Idézetek Biszku Bélától, Novák Tamás 2010-es gyűjtésében.

*

A proletárdiktatúra időszerű kérdései hazánkban - 1957. május

„Ilyen helyzetben erős proletárdiktatúra szükséges az ellenállás letörésére, a szocializmus győzelmes építésének biztosítására...

Közismertek azok a nézetek, hogy az atomkorszakban állítólag az értelmiség a vezető erő.

A Nagy Imre csoportjához tartozó "teoretikusok" terjesztették az osztályharc lanyhulásáról szóló elméletet, ami általában az éberség csökkenéséhez vezetett az osztályellenes erők bomlasztó munkájával szemben...

A párt fővonala alapján a parasztság meggyőzésével a társas gazdálkodás gazdasági fölényének megteremtésével folytatni kell a harcot a falu szocialista átalakításáért. Ez éles osztályharc közepette fog végbemenni falun, az osztályellenség makacs ellenállásának megtörését igényli, gazdasági és politikai harcot jelent. ...

Mi tehát nem hangoztatjuk, hogy nálunk nincs erőszak. Ha az októberi ellenforradalmi támadás után nem alkalmaztunk volna erőszakot az ellenforradalmi támadókkal szemben, fasiszta diktatúra uralkodott volna el hazánkban, és megsemmisült volna a proletárdemokrácia.

A szocializmus építésének egész időszakában az erőszakfunkciónak érvényesülnie kell, mert belső ellenségeinknek, a nemzetközi reakcióra támaszkodva, újra és újra megkísérlik kezükbe kaparintani a hatalmat. Ennek az elvnek megfelelően újjászerveztük a hadsereget, a rendőrséget, a karhatalmat, majd a munkásőrséget, ami az egész ország haladó közvéleményében osztatlan örömöt keltett.

A proletárdiktatúrában a parasztok és általában a kistermelők millióit, tíz- százezer hivatalnokot kell a polgári és kispolgári értelmiséggel együtt átnevelni, le kell küzdeni a kapitalizmus által beléjük rögződött szokásokat és hagyományokat.

Az ellenforradalmat előkészítő periódusban, kihasználva az állam kulturális forradalmat irányító munkájában a szektás hibákat, vitatták az államnak azt a jogát, hogy a nevelő munkát irányítsa, szervezze, ... ennek a hatását még most is érezzük, mert az állami irányítás háttérbe szorítását és gyengülését azonnal felhasználták a burzsuá és kispolgári eszméktől átitatott színdarabok bemutatására, a könyvkiadásban pedig a sajtószabadság ürügyén a polgári eszméket terjesztő művek megjelentetésére. 

A munkásosztály hatalmának mindenoldalú erősítése, az osztályellenség, az ellenforradalom maradványainak elnyomása és elszigetelése.”
 
*
 
Belügyminisztériumi jelentés (1958. szeptember 30.) Szigorúan titkos. 
 
„Tárgy: A Fővárosi Ügyészség és Bíróság munkájával kapcsolatos észrevételek

Az eddigi ügyekben lefolytatott bírósági eljárásokat, a kiszabott ítéleteket értékelve megállapítható, hogy esetenként nem állnak arányban az elkövetett bűncselekményekkel, azok társadalmi veszélyességével, egyes személyeknél túl enyhék, több esetben nem vették figyelembe a vádlott osztályhelyzetét, korábbi magatartását, esetleg büntetett előéletét, de történt olyan eset is, amikor a tárgyalást vezető bíró részéről szabályos mentési akció mutatkozott egyrészt a tárgyalás vezetésében, másrészt a kiszabott ítéleteknél.”
 
*
 
Budapest, 1957. december 1. Biszku Béla belügyminiszter bevezetője az MSZMP PB ülésén „A büntetőpolitikánk egyes kérdéseiről” szóló jelentés tárgyalásakor. Szigorúan bizalmas.
 
„Mi Nezvál elvtárssal kaptunk korábban a Politikai Bizottságtól megbízást a jelentés elkészítésére. A kérdés azért merült fel mert egyrészt túlzsufoltság van a börtönökben. A másik ok, amiért ezt a jelentést be kellett hozni a Politikai Bizottság elé, hogy az ellenforradalmi szervezkedés bűnöseinek felelősségre vonásánál, a politikai jellegű bűncselekményeknél sok az enyhe ítélet és viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma.”
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 12. 15:29
Annál szomorúbb, hogy ez a minden képességet nélkülöző, debil, erőszakos senkiházi emberéletek felett diszponálhatott és még csak meg sem büntették.
atila68
2016. december 19. 09:55
Nem állsz te egész véletlen rokonságban Arlettel?
Zokni
2016. július 22. 01:16
"Ezt most komolyan írja?" - kérdi, és beidéz valakinek, valamilyen beszédét egy történelmi környezetéből (és alighanem a krucinfó valóságából) kiragadva, mintha az, a "bolsevizmus" mintapéldája lenne. A NÉMET fasizmusnak nincs enyhébb alternatívája a történelemben. A szocializmusnak, a kommunisztikus, és bolsevista mozgalmaknak meg VAN, VOLT olykor súlyosabb változatuk az adott történelmi szituációknak megfelelően. Ezért a kettő nem összehasonlítható. És nem is vonható egy platformra. A népirtást meg hagyjuk. Mert sajnos, a történelem rövid, pár ezer éves folyamában számtalanszor történt népirtás, falvak lerombolása, városok elpusztítása, földek felperzselése, földrészek elnéptelenítése különböző ideológiákra hivatkozva. A "hullahopp"-al önmagában nem megyünk semmire, mint szoktam mondani, mert akkor mindjárt a keresztény mártírhalálok után említsük meg a keresztes hadjáratokat... Aztán ott volt Dél-Amerika. Még az észak hagyján, mert ott "csak" a "vadak agresszivitását" fojtották vérbe, de délen bizony az igét hirdették a vas által...
Zokni
2016. július 22. 01:15
"A nácik összeomlása után... A bolsevikok összeomlása után..." más dolgok történtek - írja. Ennek az az oka, hogy a két korszak semmilyen szempontból nem volt azonos. Az, hogy egy nevezőre hozzák őket, az csak egy propagandisztikus politikai taktika: a teljes mértékben kompromittálódott nácizmus bűneivel próbálják a legitim népmozgalmakon alapuló baloldali szerveződéseket ellehetetleníteni. Ilyesmi mindig előfordul: a Fidesz nap, mint nap gyakorolja ma is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!