15 millió Saulja

2016. március 04. 09:25

Lehet, hogy nehéz megemészteni, de a világot nem hozzák lázba a mi aktuális acsarkodásaink, félelmeink és előítéleteink, hogy zsidó és nemzsidó, urbánus és népi, bal- vagy jobboldali.

2016. március 04. 09:25
Papp Attila Zsolt
Főtér.ro

„Néztem Röhrig Gézát, aki szellemesen számolt be az Oscar-gála furcsaságairól, és megütötte egy mondat a fülem. Arról volt szó, hogy mennyire megható volt érezni a magyarok részéről érkező szeretetet és lelkesedést, az üzeneteket, a támogatást: egy egész nemzet ünnepét. »Már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként ülök ott« – mondta Röhrig. Aztán még olyasmit is mondott, hogy túl kéne tekinteni már az ideológiai lövészárkokon, »egymásra vagyunk ítélve«, és »jó lenne, ha az a pillanat, amely az Oscar-díjátadó éjszakáján összehozta a magyarokat az egész földkerekségen, több is tudna lenni, mint egyetlen pillanat«.

(…)

És végtére tényleg ennyire egyszerű ez. Lehet, hogy nehéz megemészteni, de a világot nem hozzák lázba a mi aktuális acsarkodásaink, félelmeink és előítéleteink, hogy zsidó és nemzsidó, urbánus és népi, bal- vagy jobboldali, és hogy mindent, ami történik, csakis ezen a szemüvegen keresztül lehet látni és láttatni, »határon innen és túl«, és eszerint ítélni meg eleveneket és holtakat. A világot az érdekli – és ez marad majd meg a kollektív emlékezetben –, hogy 2016-ban egy magyar film nyerte az Oscar-díjat, ennek minden dicsőségével. És ez annyira magától értetődő, mint Röhrig Géza szájából az, hogy »15 millió Saulja«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanádium
2017. április 19. 15:09
A hozzászólása engem igazol: a palesztin filmeket ill. a zsidó atrocitásokat bemutató filmeket nem jelölték Oscarra.Az iráni film nem zsidóellenes volt ezért nyerhetett. Ajánlom figyelmébe "Box Hill" 14:47-es hozzászólását!
szamarhegy
2017. április 19. 15:07
Nekem, nekünk a családunknak szomszédaink, a sarki boltos, a tanító voltak az elhurcolt magyar-zsidók, ugyanabban a kultúrában, ugyanabban az alföldi településen nőttek fel a szüleimmel, nagyszüleimmel együtt. A családom, mindkét ágon 200 évre visszamenőleg dokumentált (adónyilvántartások, egyházi dokumentumok) magyar származású mindkét ágon, nálunk soha senki sem nyilatkozott ki a magyarságáról, soha senki ki nem ejtette nálunk (60 fős nagycsalád), hogy mi magyarok és mások nem magyarok... Ez nem volt kérdés, ahol sok generáció óta magától értetődő az identitás, ahol a por, a nap, a szerszámok,a földművelő, gazdálkodó élet izzadtsága szinte beléd ég, ott nincs szükség ilyesmire... Ez az én válaszom, reagálásom a kérdésedre
na még ez is
2017. január 13. 16:30
A Saul fia (többek közt) azért nagyon jó, mert nincs benne sztereotip gonosz német és a zsidók sem grállovagok. Bűnös magyar nemzet meg különösen nincs benne. A világ nem fekete és fehér, és ezt ez a film kitűnően ábrázolja.
balbako_
2016. május 27. 07:26
Engem ne tessék beleszámítani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!