Nem, a fiatalok nem olvasnak klasszikusokat – és miért is tennék? (2015)

2016. március 12. 14:09

Minden szeretetem Heinleiné, Clarke-é és Asimové, de ők halottak. Nekik nem kell a pénz az olvasóktól, a még alkotó szerzőknek igen. Ezenfelül Heinlein, Clarke, Asimov és a többiek két-három évtizede halottak, és a legismertebb munkáik fél évszázadosak.

2016. március 12. 14:09
John Scalzi
Whatever

Darázsfészekbe nyúlt Jason Sanford, mikor  ahogy ő hívta  a »science fiction betokosdásáról« beszélt, megjegyezve, hogy a mai fiatalok úgy kerülnek kapcsolatba a műfajjal, hogy kihagyják Asimovot, Clarke-ot, Heinleint és Tolkient. Úgy tűnik ez egyes körökben némi fájdalmat okoz.

Szerintem Sanfordnak szinte teljes mértékben igaza van, és számomra nem is sokkoló, amit ír. Az egyetlen nézetkülönbségünk, hogy szerintem Tolkien még mindig jól forog, köszönhetően a közelmúltban készült filmeknek és könyveknek. Tavaly írtam róla, hogy a lányomat nem igazán bűvölte el Heinlein, nem is beszélve más olyan szerzőkről, amelyek engem az ő korában elbűvöltek… harinc éve. Neki megvannak a saját szerzői, akiket szeret, követ: nagyon helyesen. Mint ahogy mindenkinek az ő korosztályában.

A meglepő számomra nem az, hogy a mai fiataloknak is megvannak a saját kedvenc szerzőik, zsáneren belül és kívül is  inkább az lep meg, hogy ezen bárki meglepődik. Gyakorlati szempontból nézve, a klasszikus sci-fit egyszerűen nem ott árulják, ahol a mai fiatalok vásárolnak (vagy ahol nekik vásárolnak), azaz a boltok young adult szekcióiban. Nézd meg nyugodtan: sétálj be a helyi könyvesboltodba, menj a YA-stócokhoz és próbálj találni egy könyvet, ami tizenöt évnél régebbi sci-fit vagy fantasyt. Nehéz feladat lesz. A YA-n belül nagy a fluktuáció, hiszen a kölykök folyamatosan kiöregednek belőle, és az új srácok saját kedvenc könyveket akarnak. A régebbi könyvek, amelyeket találhatsz, azok amelyek az iskolában kötelezőek, vagy amelyekből éppen film készült.

Megjegyezném, hogy általában a könyvesboltokban egyébként is újabb könyveket tartanak: a könyvesboltok, csak úgy mint más szórakozást szolgáló egységek, az újdonságoktól függnek  az hozza be az embereket. Ha éppen menő szerző vagy, akkor néhány más köteted is ott van a polcon. A polc viszont nem végtelen. Könyvesboltba járó emberként észrevettem, hogy manapság a sci-fi és fantasy polcokon főleg élő, most alkotó szerzők kapnak helyet, nekik is főleg a legutóbbi könyveik. Néhány klasszikus (azaz: halott) szerző is helyet kap, de nem teljes életművükkel, hanem két vagy három kötettel. És ennek így is kell lennie. Minden szeretetem Heinleiné, Clarke-é és Asimové, de ők halottak. Nekik nem kell a pénz az olvasóktól, a még alkotó szerzőknek igen. Ezenfelül Heinlein, Clarke, Asimov és a többiek két-három évtizede halottak, és a legismertebb munkáik fél évszázadosak. Nem számít, milyen brilliánsak, alapvetőek voltak a műfajnak, el fog fölöttük járni az idő. Példának okáért Heinlein egyik jövője sem emlékeztet arra jövőre, ami ma kezdődik: olyan jövő ez, amit az ötvenes, hatvanas években képzeltek el. Az olvasók (általában) nem akarnak visszafelé menni fél évszázadot, hogy onnan lépjenek előre.

Emellett nem várhatjuk, hogy a műfaj új olvasói, köztük a fiatalok visszaváltsanak néhány évtizedet  vagy elvárhatod, de az olyan lenne, mint azt mondani egy mai tininek, hogy ha el akarnak menni a moziba megnézni egy filmet a velük egykorú emberekről, előbb meg kell nézniük a Blackboard Jungle-t. Persze, remek és fontos film. Csak nem igazán releváns a mai tinédzsereknek. Nem nekik csinálták, hanem a nagyszüleiknek.

Szóval nem igazán értem miért meglepő valakinek, hogy az emberek olyan szórakoztatást keresnek, ami nekik készült, beleértve azokat az alkotásokat, amiket élő emberek írtak, akik nagyjából érzik, mi folyik a kortárs kultúrában. A legtöbben nem úgy közelítik meg a műfajt, mint egy egyetemi előadást. Azért kezdenek el foglalkozni, mert azt akarják, hogy lenyűgözze őket. És ha mégis az első eset lenne a helyzet, akkor az a remek hírem van, hogy nem nehéz megtalálni a legtöbb klasszikust. Az interneten végtelen a tárhely. Ott van, ha szeretnéd.

De még egyszer: semmi gond, ha nem. Én nem várom el a műfaj új olvasóitól hogy sok Heinleint, Clarke-ot vagy Asimovot olvassnak. Hatvan év múlva, mikor már felteszem halott leszek, nem várom el, hogy sokan olvassanak tőlem, vagy Al Reynoldstól, vagy akár Ann Leckie-től (csak hogy megneveztek pár kortárs SF-írót). Főleg a saját kedvenceket fogják olvasni. Remélem, élvezni fogják.

*

Itt pedig a szerző egy kommentje a cikk alól:

Kérem vegyétek figyelembe, hogy személyesen hatalmas rajongója vagyok Heinleinnek és Bradburynek különösen, Asimovnak és Clarke-nak alkalomadtán, illetve csodálója sok másik klasszikus SF-könyvnek és -írónak. Csodás lenne, ha az emberek olvasnák a klasszikusokat. CSak nem vagyok meglepve, hogy nem teszik. De ha az jön le, hogy én most ejtem Heinleint és a többieket, akkor… Akkor nem figyeltél, ugye?

Ezen felül szerintem néhány klasszikus science fiction fellendülhet, ahogy egyre távolabb kerül a visszapillantó tükörben; részben azért, mert be fog mutani egy közeli érát, de egyértelműen nem a mostanit. Tapasztaltuk ezt az aranykor előtti SF-írókkal is, például Welles-szel, Vernével és Shelley-vel: nem kell emlékeztetnünk magunkat, hogy a Frankenstein egy olyan korszakot ábrázol, ami nem a miénk.

(Az, hogy ezek  konkrét szerzők és művek jelenleg is széles körben olvasottak, egy másik kérdés.)” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pintér Bence
2016. március 18. 18:13
Szerintem Máté nem vonja ezt kétségbe, forgat elég friss sci-fit, itt nyomon is lehet követni: http://roboraptor.24.hu/author/pinterm/ Csak a young adulttal kapcsolatban kritikus; bár még így is kevésbé kritikus, mint én, mert én ha látom a YA jelzést, akkor nem is olvasom tovább a fülszöveget, Máté meg azért tudtommal olvas YA-t.
pinter.mate
2016. március 18. 18:11
A YA-hoz annyit, hogy igazad van, 10 év múlva alig lesz valamennyi a mostaniak közül, amit bárki kézbe venne. Csakhogy folyamatosan születnek újak, felkapottak is lesznek néhányan (véleményem szerint általában az újonnan felkapottak mindig egy paraszthajszállal szarabbak az előzőnél), de épp a folyamatos utánpótlás miatt nem fog eltűnni a YA jó darabig.
Letya
2016. március 18. 18:10
"Akkor nem figyeltél, ugye?" - erre csak azt tudnám mondani, hogy:"Akkor nem tudsz fogalmazni, ugye?" Ezzel a bejegyzéssel nem lopta be magát Scalzi a szívembe. Attól, hogy a lánya nem kíváncsi a klasszikusokra, még ne általánosítson. Clarke pedig nem 20-30 éve halott, mindössze 8 éve távozott el az élők sorából. Az lehet, hogy egyes régebbi szerzők írásai idejétmúltak, de sok közülük időtlen. Az egy dolog, hogy a felpörgött világban kicsit lassúnak hatnak. Nem hinném, hogy Pl. Lem Solarisa idejétmúlt lenne, vagy akár 20-30 év múlva azzá válna. Akárcsak sok más klasszikus. Az pedig, hogy a mai fiatalok türelmetlenek és nem tudnak sokáig egy dologra figyelni, népbetegség amivel kezdeni kell valamit. Bocsánat, nem azt mondom, hogy a kortárs szerzők művei cseppnyivel is kevesebbet érnének. Mindennek megvan a maga helye és a vásárló (olvasó) úgyis maga dönt. De az is biztos, hogy aki hosszabb ideig marad a sci-fi szigetén, elkerülhetetlenül is szembe kerül a klasszikusokkal és olvasni fogja őket. A YA-t pedig ne keverjük a sci-fi közé. Ez az új hullám pár éve népszerű és pár év elteltével valószínű le is fog csengeni. Ezek a YA könyvek közül pedig jó ha 5% éri meg azt, hogy 10 év múlva bárki is kézbe vegye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!