Beindult a techóriások közötti MI-versenyfutás

2016. március 30. 12:00

Majdnem mindegyik nagy techcég az MI-ben látja az IT jövőjének kulcsát.

2016. március 30. 12:00
John Markoff
New York Times

„A Google go-programjának látványos győzelme nem is annyira a profi játékosoknak, hanem a cég riválisainak, a techipar nagyjainak szólt. Sokan (Amazon, Google, IBM, Microsoft stb.) törekednek ugyanarra: a mesterséges intelligencia elsőszámú fejlesztővállalatává, viszonyítási ponttá akarnak válni. Elkezdődött köztük a platformháború.

Az információtechnológiában a platform általában egy szoftver, más cégek fejlesztenek rá, a felhasználó szinte semmit nem tud tenni nélküle. A Microsoft a Windows-zal uralta a személyi számítógépeket, a Google keresőmotorjával az internetet.

Ha az MI szószólói igazat mondanak és a hosszú ideje ígért technológiák mainstreammé válnak, az MI-t ellenőrzése alatt tartó vállalat évekig fogja uralni az egész tech-iparágat is. Pedro Domingos gépitanulás-szakértő szerint aki nyer, az uralj az információs kor következő szakaszát. Az MI és a big data technológiák átírják a világot.

A küzdelem kétségtelenül korai szakaszában a nagy vállalatok szemet szemért, fogat fogért csatározásba kezdtek; ugyanazokat a potenciálisan hiányzó darabokat előállító startupokat kerítik be, ugyanazokat a koponyákat igyekeznek magukhoz csábítani.

Fei-Fei Li stanfordi gépilátás-szakértő elmondta, hogy egyik tanítványának évi egymillió dollárnál magasabb fizetést ajánlottak fel, és ez csak egy ajánlat a nagyobb és a kisebb cégektől. Hozzáfűzte, hogy a potenciális befutók listáján az egyik legnagyobb technológiai vállalat pénz és kihívás szempontjából egyaránt utolsó volt.

Az IBM közelről figyeli a Toronto Egyetem egyik startupját, az intelligens jogi asszisztenst fejlesztő Ross Intelligence-t, és felajánlotta nekik Watsont, a híres MI-szoftvert. Ha a Ross eladásokat generál, osztoznak rajtuk.

Az ember-gép versenyekben (sakk, Jeopardy) évekig az IBM volt a legjobb, most viszont a Google-ra is felfigyeltek. A piackutató IDC szerint 2020-ra a gépitanulás-alkalmazások 40 milliárd dolláros üzletet jelenthetnek. Az alkalmazások 60 százalékát négy cég, az Amazon, a Google, az IBM és a Microsoft fogja fejleszteni. Eddig az IBM érte el a leglátványosabb sikereket közülük, természetesen Watsonnal. Hosszabb távú céljuk, hogy százmilliók használják önkiszolgáló MI-ként.

2015-ben az Amazon és a Microsoft is gépitanulás-lehetőségekkel bővítette felhőszoftver-platformját, az Amazon Web Service-t és a Microsoft Azure-t. Mintázatok észrevételében és nagymennyiségű adat alapján készített előrejelzésekkel segítik a felhasználókat. A Google nyílttá tette a TensorFlow gépitanulás-technológiát, és márciusban mutatott be egy beszédet szöveggé átíró szolgáltatást, valamint egy képfelismerő szoftvert. Hamarosan mindkettő elérhető lesz.

Elterjednek az intelligens szoftveralkalmazások, a gépi tanulás minden iparágra hatással lesz, legalábbis a Google MI-fejlesztéseit felügyelő Jeff Dean szerint.

A Facebook egyelőre a közösségi hálóra korlátozza az MI-t. Jelenleg milliók fejlesztenek rá appokat. A mai szoftver appok mindössze 1 százaléka MI-alapú, 2020-ra – az IDC szerint – legalább 50 százalékuk az lesz. Ebbe az irányba tart a piac.

Kérdés persze, hogy milyen gyorsan. Egyesek már a technológia kiforrott állapota előtt sürgősen platformot építenek rá. Mások viszont úgy látják, hogy egyetlen MI-technológia sem lesz annyira jelen mindenhol, mint a PC-kor operációs rendszerei.

Egyik-másik startup, például a palo altoi Diffbot beszállt a csatározásba, most pont a Google-lal versengenek, és az adatok Amazonjává akarnak válni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!