Mitől népszerű Donald Trump?

2016. március 22. 15:12

A pénzügyi válság és a gazdaság növekvő pályára állítása után is a társadalom jelentős része elégedetlen a rendszerrel − dühüket pedig Trump testesíti meg.

2016. március 22. 15:12
Árpási Botond
Danube Institute
„Trump igazi ereje abban rejlik, hogy a különböző társadalmi rétegeket, csoportokat egyaránt meg tudja szólítani: nők, férfiak, feketék, fehérek, spanyol ajkúak, evangéliumi keresztények, házasok, egyedülállók, értelmiségiek között egyértelműen ő a legnépszerűbb a republikánus aspiránsok közül. A pénzügyi válság és a gazdaság növekvő pályára állítása után is a társadalom jelentős része elégedetlen a rendszerrel − dühüket pedig Trump testesíti meg, véli a The Spectator.

»Vigaszként szolgálhat, hogy Trump valószínűleg nem lesz elnök.« Közvélemény-kutatások szerint, habár kifejezi a szavazók dühét, az amerikai társadalom nagy része még mindig elutasító véleménnyel van az elnökjelölt-aspiránsról. A szerző úgy gondolja, ha Clinton lesz az elnök, a világ nagy problémával fog szembekerülni.

Ha végezetül Donald Trump veszít is, átmeneti népszerűsége okot adhat az aggodalomra a liberális demokrácia híveinek. Amerikai választópolgárok milliói világossá tették, hogy nem akarnak Jeb Bush-hoz hasonló vezetőt az országuk élére. Trump vetélytársai csak olyan eszközökkel tudják felhívni magukra a figyelmet és szavazatokat nyerni, amilyeneket az általuk kritizált ellenfelük szokott használni (például Rubio Trump nemi szervére vonatkozó kijelentése). Azonban nagy eredményeket így sem tudnak elérni.

A cikk szerzője felhívja a figyelmet a posztmodern választói magatartásra: ha Trump azért jó, mert rossz, jobb elkerülni egy Trump-adminisztrációt. »És mi várható 2021-ben és 2028-ban?« − teszi fel a kérdést a Spectator.

Könnyű megfeledkezni a második világháború utáni viszonylagos békéről és prosperitásról, ami Amerika gazdasági és katonai ereje nélkül nem jöhetett volna létre. »Az USA globalizációhoz való viszonya segített abban, hogy gazdagabbak legyünk.« A szerző John F. Kennedy-t idézi: »A szabadságnak magas az ára, de az amerikaiak mindig megfizették ezt az árat«. Ezért a szolgálatért cserébe Amerika keveset kapott viszonzásul: az európaiak lenézik a fogyasztói kultúrát, míg az iszlám világban sokan a Sátán névvel illetik a nagyhatalmat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2016. március 23. 02:33
Nem értem, hogy ez fordítás vagy magyarázat? Az eredeti jobb, de az sem értelmesebb. "While European governments have steadily slashed their armies to pieces, US military spending now makes up 73 per cent of Nato’s total spend." "Europeans sneer at America’s patriotism, its gun laws, and the coarseness of its consumer culture."
Vlagyimir Iljics
2016. március 23. 01:00
Mert sok a náci rasszista idióta barom seggfej...azért....
jairus
2016. március 22. 20:09
(KÉSZ = kortárs értelmező szótár): politikus = pénzért hazug. Trump ezt a mintát törte és töri meg azáltal, hogy van elég pénze. Ezért, ha hazudik is, azt a maga kontójára teszi. Másrészt Trump az USA Orbánja (némi Torgyános felhanggal + Gyurcsány-kategóriájú vagyonnal). Még mindig inkább ő, mint a megcsalt, bosszúszomjas leszbikus. Ti is tudjátok, miért.
Mindjárt
2016. március 22. 18:31
Egyik fő oka Trump népszerűségének, hogy a középosztály egyre fogy. A multik kinába, indiába, mekszikóba viszik a gyáraikat és Amerikában adják el adómentesen. Trump ennek véget akar vetni. A másik meg a terrorfenyegetés. Trump azt mondja, hogy ha nem engedjük be a muzulmánokat akkor kevesebb muzulmán terroristával kell bajlódni. Igaza van. Nekünk se lenne szabad egyetlen muzulmánt se beengedni. Menjenek párizsba, brüszelbe meg berlinbe. A harmadik a mekszikói maffia drugkartelek. Ha megépít egy komoly falat akkor kevesebb drug és dragos jut be Amerikába. Mai választáson is nagyon sikeres lesz. Szinte megállithatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!