Gyakorlatban kivitelezhetetlen az EU-török megállapodás

2016. március 21. 16:46

A megállapodás végrehajtásának elengedhetetlen, de egyben a gyakorlatban kivitelezhetetlen előfeltétele, hogy Törökország a saját területén feltartóztassa az összes migránst.

2016. március 21. 16:46
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Kecskeméti TV

„A múlt pénteken megkötött újabb EU-Törökország megállapodással az Unió végre megpróbált kitörni az elmúlt másfél év tehetetlenségi pályájáról, azonban annak végrehajtását éppen az elmúlt évtizedekben felállított emberi jogi dogmák lehetetlenítik el.

A megállapodás végrehajtásának elengedhetetlen, de egyben a gyakorlatban kivitelezhetetlen előfeltétele, hogy Törökország a saját területén feltartóztassa az összes migránst. Csak ez adna értelmet az egyezség szövegének – e nélkül azonban az Európai Unió jogilag lehetetlen helyzetbe kerül.

A migránsok Törökországba történő, általános jellegű visszaküldése ugyanis éppen azokba a nemzetközi és uniós normákba és alapelvekbe ütközik, melyeket a nemzetközi közösség és az Európai Unió az elmúlt évtizedekben az emberi jogi fundamentalizmus nevében kialakított és saját jogrendszerébe implementált. Bár a migránsok visszaküldésének végrehajtásához elengedhetetlen lenne, hogy Törökországot biztonságos harmadik országgá történő minősítése az EU, ezen intézkedés a bíróságokon vélhetően el fog bukni.

A megállapodás ráadásul egyszerre szól arról, hogy az Unió területén a menedékjogra jogosultak menekültstátuszt fognak kapni, de arról is, hogy Törökországot kell majd az »első menedék országának tekinteni« – tehát a jogosultaknak ott jár menedékjog. A két »főszabály« egyszerre történő alkalmazása azonban kizárja egymást.

A gyakorlati végrehajtás sikerességének kulcsa csak az lehetne – melyre kevés esély mutatkozik –, hogy Törökország egy migránst sem enged az EU területére eljutni, illetve a felségvizein elfogott migránsokat maradéktalanul visszafogadja. Jogi szempontból azonban az Alapjogokért Központ hosszú ideje hangoztatott álláspontja, hogy a menekültjogra vonatkozó jelenlegi paradigma megváltoztatása nélkül a probléma megoldhatatlan: a nemzetközi menekültügyi szabályozást a Genfi Egyezményig visszamenőleg kell újradefiniálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sóhivatalnok
2016. október 01. 23:09
Nagy siker, mondta Orbán Viktor.
Morgen
2016. május 26. 01:54
Ha nem férnek el a jelenlegi Törökországban, majd arrébb tolják a határokat. Valaki jól ráparancsol Merkelre, Erdogan sem fog tiltakozni.
Fahrenheit 451
2016. április 22. 16:39
"Törökország visszavesz illegális migránsokat, cserébe az EU menekülteket vállal át Törökországtól." slussz. nincs kivétel, se feltétel. http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160318_megallapodott_a_migracios_egyezmenyrol_az_eu_es_torokorszag
Fahrenheit 451
2016. április 22. 16:39
"Törökország visszavesz illegális migránsokat, cserébe az EU menekülteket vállal át Törökországtól." ez azt jelenti, hogy MINŐSÉGI CSERE a meglévőkre, nem azt, hogy több jön. ideje lenne, hogy legalább a mandinert olvasd, ha már ide írsz, mert ez a lecke célja: "a gazdatársadalom erősítése és a vidéki lakosság csökkenésének megállítása érdekében minél több menekültnek kell otthont adni vidéken, és erre van szükség ahhoz is, hogy megakadályozzák a párhuzamos társadalmak kialakulását a nagyvárosokban. A menekültek decentralizált elhelyezése jobban ösztönzi az integrációt - mondta a miniszter." érted végre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!