Ha a Fidesznek nem tetszenek a bírósági ítéletek, forduljanak Polt Péterhez

2016. február 02. 09:54

A vörösiszap-katasztrófa kapcsán első fokon lezárult pernél ugyanis egyértelműen a nyomozati tevékenységet végző, a vádiratot összeállító ügyészség a hibás az elmarasztó ítélet hiányáért.

2016. február 02. 09:54
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

A vörösiszap-katasztrófa kapcsán első fokon lezárult pernél ugyanis egyértelműen a nyomozati tevékenységet végző, a vádiratot összeállító ügyészség a hibás az elmarasztó ítélet hiányáért. A bíróság ugyanis az indoklásban jelezte is, bár a zagytározót üzemeltető MAL Zrt.-t is terheli felelősség, de büntetőjogi felelősség nem állapítható meg, ugyanis a szabályok szerint minden rendben volt, az ellenőrzések során a hatóságok egyszer sem marasztalták el a céget. Viszont az ügyészség vádiratában csak és kizárólag a MAL Zrt.-t nevezte meg felelősnek. A hatóságokat, a mindenkori kormányszerveket nem. Hogyan lehetséges ez?

A vörösiszap-katasztrófa másnapján Orbán Viktor kimondta a verdiktet: a MAL Zrt. a hibás, nekik kell lakolniuk a katasztrófáért. Ennek a gyors és határozott véleménynek pedig volt oka is. Ugyanis 2001-ben, az első Orbán-kormány idején született egy kormányhatározat, amely lehetőséget adott a MAL Zrt.-nek, hogy önmaga minősítse, hogy veszélyes hulladék van-e a tározóiban. És láss csodát, 2003-ban, amikor felül kellett vizsgálni azt, van-e veszélyes hulladék a tározóban, a MAL Zrt. átminősítette olyan kategóriába a tározóban lévő hulladékot, amely ezután már nem számított veszélyes hulladéknak. Innentől kezdve pedig a MAL Zrt.-nek és a tározónak sokkal gyengébb ellenőrzéseken kellett átesnie.

Minden törvényes volt? Igen. Ezt a törvényes és egyben veszélyes mulasztást pedig az első Orbán-kormány tette lehetővé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2016. február 02. 19:16
A vádlottakat terhelő szakértői véleményeket kizáró bírói döntés és az ezutáni ítélet a hiba a jogos elmarasztaló ítélet hiányáért. Piszkos egy munka.
balbako_
2016. február 02. 16:30
Az ügyészség nem önálló? Őket lehet utasítani? Mit szól ehhez az EU?
h.kovacs
2016. február 02. 14:31
szóval orbán miért is nem csodálkozom ?
Csigorin
2016. február 02. 14:07
" 2003-ban, amikor felül kellett vizsgálni azt, van-e veszélyes hulladék a tározóban, a MAL Zrt. átminősítette olyan kategóriába a tározóban lévő hulladékot, amely ezután már nem számított veszélyes hulladéknak" Akkor mar meg is van miert kell oket megbaszni. Eleg behivni egy szakertot es meghallgatni hogy veszelyes e a natronlugos vorosiszap, aztan a szakertoi velemny alapjan meg is van hogy hol hibazott a Mal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!