Törökország kockázatos helyzetben

2016. február 11. 16:16

A Szovjetunió újabb fontos lépéseket tett az orosz geopolitikai álmok beteljesítése terén: a szocialista Szíria jóvoltából haditengerészeti bázist építhetett Tartusz városa mellett.

2016. február 11. 16:16
Hegedűs Tamás
Magyar Idők

„A Szovjetunió újabb fontos lépéseket tett az orosz geopolitikai álmok beteljesítése terén: a szocialista Szíria jóvoltából haditengerészeti bázist építhetett Tartusz városa mellett. Miután Moszkva Vietnamban és Kubában feladta a hasonló szovjet örökséget, érthető ragaszkodása a megmaradt egyhez. Ami egyben a katonai beavatkozásra is elegendő okot adott. Ezzel, ha Szíria egész területén nem is tudják helyreállítani az Aszad-rendszer uralmát (a szunnita többség ezt ma már semmiképpen nem fogadná el), az alavita törzsterületen stablizálhatnak egy részállamot, amely továbbra is szilárd bázisa lehet a térségbeli katonai és hírszerzési műveleteknek.

Ha azonban orosz–szír–iráni fegyveresek átlépik reális befolyási övezetük határát, az a konfliktus elfajulásával fenyeget. Ez ugyanis már a tervezett török biztonsági övezet rovására történne, közvetlen fenyegetést jelentve Törökországnak. Különösen, ha ez – a másik irányból – a kurd milíciák további területfoglalásával járna együtt. Ankara ebben rég kijelölte a »vörös vonalat«: ha a PYD/YPG átlépi az Eufráteszt, akkor ugyanolyan katonai csapásokra számíthat, mint a PKK Észak-Irakban. De hasonlóan háborús ok lehet az a terv is, miszerint Észak-Szíriában, a török határ közelében orosz légitámaszpont épülne. Törökország egyik esetben sem nézné tétlenül a területi épségét és elemi biztonságát fenyegető lépéseket, és akár nyílt háborúba is bocsátkozna határainak és népességének védelmében. Ennek elkerülésére csak egy mód van: egymás befolyási övezeteinek tiszteletben tartása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paragun
2016. február 11. 23:30
"Törökország egyik esetben sem nézné tétlenül a területi épségét és elemi biztonságát fenyegető lépéseket, és akár nyílt háborúba is bocsátkozna határainak és népességének védelmében." Aha... Persze. Kurdisztánnak már régen létre kellett volna jönnie. Erdogan egy kicseszett ISIS-barát diktátor.
Paragun
2016. február 11. 23:26
"Szovjetunió" .... .-))) Ez hülye.
áfonya
2016. február 11. 18:49
AHOL ÁGI LEMEGY A BÁNYÁBA, OTT FELJÖN A SZÉN. Van-e terrorveszély? Az ATV-ben megszólaló szerint természetesen nincs terrorveszély nálunk, ahogy migránsok sem léteznek. Már a szemének sem hisz, csak a vakhit vezérli és a bolsevik bosszúvágy. Nézzük csak ki ez a hajthatatlan megszólaló. Ő Heller Ágnes, Lukács György (Löwinger György Bernát) híve és tanítványa. Lukács, aki az 1919-es, sokak szerint csak „patkánylázadás”-nak nevezett Tanácsköztársaság idején a terror alkalmazásának egyik legelszántabb képviselője, a Vörös Hadsereg politikai biztosaként többszörös gyilkos, akinek az értékrendjében az erőszak általános érvényű volt. A felhatalmazási törvény a diktatúrát jelenti, mondta az egy csepp tiszteletet sem érdemlő matróna, aki az állampárti diktatúrában Heller Ágnes nevű marxista–lukácsista filozófusként ténykedett. Ez a múlt az eurokommunisták szerint azt mutatja, hogy Heller mindig a kommunista elnyomás ellen volt, és a liberális demokrata gondolkodás, és a nyitott, és demokratikus társadalmak híve volt. Csak magunkat hibáztathatjuk, hogy eltűrtük egy ilyen személy sértegetéseit, amikor az EU-ban szervezett első műbalhé során a magyarokat szolgalelkű nemzet tagjainak és gondolkodásképtelen robotoknak nevezte, akik a hatalmon lévő politikai erőnek vannak alárendelve. Mi keresnivalója van még ma is a nyilvánosságban? http://magyarforum.hu/cikk/1853/Van-e-terrorveszely-/
Donbassz
2016. február 11. 18:23
Ki ez az Ankara-szócső?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!