Hiányzik a gazdasági stratégia

2016. február 10. 13:13

A rezsicsökkentéstől kezdve az atomerőművön át az otthonteremtési támogatásig mind-mind önmagukban talán megálló ötletek, de stratégia híján nem látni mögöttük a közös rendezőelvet. Interjú.

2016. február 10. 13:13
Csaba László
Magyar Nemzet

A kormány kommunikációja szerint gazdaságfejlesztési koncepciója világos. Milyen stratégiát hiányol?

Amit megtalálunk a vállalkozásoknál. De még a háztartásokban is komoly szerepe van a stratégiának. A rezsicsökkentéstől kezdve az atomerőművön át az otthonteremtési támogatásig mind-mind önmagukban talán megálló ötletek, de stratégia híján nem látni mögöttük a közös rendezőelvet. A költség-haszon számítások sem széles körben ismertek, hasonlóképp az sem, hogy az A tervet milyen megfontolások alapján sorolták a B, a C vagy a D változat elé. A kormányzásban – ahogy egy autó esetében is a kormányműnek – össze kell hangolni a szervezet működését, hogy az egész szerkezet egy irányba húzzon. 2012-ig, amíg a közvetlen veszélyeket kellett elhárítani, még megmagyarázható volt az ötletszerű konventkormányzás. Azóta viszont lett volna idő megfelelő stratégiát kidolgozni, de mégis maradt az ötletszerű kormányzás. Ezt azért tartom nagyon veszélyesnek, mert a világon még egyetlen olyan gazdaság sem volt, amely komolyan megalapozott tervek nélkül hosszabb távon is gyorsabban tudott fejlődni, mint vetélytársai. Tudni kell, honnan hova akarunk eljutni.

Sokan a kiszámíthatóságot hiányolják a kormány intézkedései közül.

Valódi veszélynek látom én is, hogy az ötletszerű gazdasági kormányzás állandósítja a gazdasági szereplők számára a kiszámíthatatlanságot. Ez bizalmatlanságot szül, senki se tudja, mit hoz vagy visz a holnap. Ezért tartósan visszafogott a magánszféra beruházási hajlandósága. A devizahitelek törlesztésével a megtakarítások csökkentek, nem nőttek. S hiába próbálja pótolni ezt az állam, nem fog menni. Nemcsak azért, mert az uniós pénzek mennyisége a tavalyinak a felére csökken, illetve a ciklus második felére koncentrálódik, hanem mert az állam nem tud hatékonyan befektetni, vagyis nem tudja helyettesíteni a magánberuházások húzóerejét. A megoldás az lenne, ha a kiszámíthatóbb gazdaságpolitikának köszönhetően nőne a közbizalom, a megtakarítási és a beruházási kedv, s így megmozdulnának a befektetéseket finanszírozó külső és belső források. Arra pedig, hogy most kedvező a nemzetközi környezet, s ezért fut a szekér, nem lehet építeni, mert nem mindig lesz ilyen a világ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bontottcsirke
2016. február 11. 07:58
A fidesznek nem is volt soha stratégiája. Az atomerőmű bukó, a CSOK egy vicc, az oktatás szar. A stratégiájuk annyi mint a maszopnak (akik a haverok is egyben) hogy nyerni meg lopni . Ennyi a stratégia.
zolizolizoltan
2016. február 11. 06:57
Csaba László még ezt is mondta az MNO-n: "A közgazdasági irodalomban megfigyelték, hogy az alacsony szintről induló, kezdetben gyorsan fejlődő országok növekedése egy szinten hajlamos megrekedni. Ezt láttuk Dél-Afrika, Brazília, újabban Kína esetében is. Az elemzések arra utalnak, hogy külön szerkezeti reformok nélkül a növekedés láthatatlan hajtómotorjai kifulladnak. Ilyen az innováció, ha az azt megalapozó oktatás és kutatás lemarad" Ez a veszély, valóban. Tipikusan az összeszerelő iparra támaszkodó országok esetében először csodaszerű GDP növekedés van, majd törvényszerűen jön a visszaesés, válság néha csőd is. Az ír csoda amiatt fulladt ki, mert az IT technológiában az összeszerelő ipart elvitték a lengyelekhez. Az írek elfeledkeztek az innovációt támogatni, hiába volt parádésan magas színvonalú az oktatásuk. Innovációs infrastruktúra, alkalmazott kutatási intézmények nélkül az oktatás holt befektetés, ez az ír tanulság.
Vezetéknév Utónév
2016. február 10. 22:39
Ha már a Fidesz-közeli közgazdászok is nagyjából azt mondják mondják, amit az ellenzék, akkor lehet, hogy mégse olyan baromi sikeres a kormány gazdaságpolitikája...
Stephan
2016. február 10. 19:44
Es? Megis mit szeretnél? Szerintem fel kene nőni... Mindenhol, minden orszagban, minden multi vállalatnál létezik a korrupció. Mindenhol... Svájci óriás multi cégnél látom a könyveket es látom a mutyit. Lepjetek mar át ezen. Kicsit örülhetnetek, hogy legalább nem a Tesco viszi ki a penzt, hanem itt adózik Magyarországon es ujra befektetésre kerül. Felső tízezer minden orszagban van... Legyen itt is. Nem érdekel. Az érdekel, hogy nincs magyar multi, hogy a külföldiek folyamatosan visszaélnek a folenyukkel es kb 10 mp-be telik az a döntés, hogy bezárják a magyar leányt. Legyen a föld, a szupermarket, a gyár stb..magyar kézben, hogy nehezebb legyen bedönteni az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!