Általánosíthatunk-e a migránsokra?

2016. január 21. 10:15

A progresszívek minden olyan megállapítást, megoldási javaslatot, amely potenciálisan rossz fényt vethet a dédelgetett elnyomottakra, általánosításnak titulálnak és démonizálnak.

2016. január 21. 10:15
Szilvay Gergely
Mandiner

Nem lehet általánosítani! Ne merj általánosítani! Nem minden migráns muzulmán fundamentalista, nem minden migráns bűnöző, nem minden migráns molesztál nőket! Sőt, a migránsok egy nagyon kis százaléka fundamentalista, nagyon kis százaléka bűnöző és nagyon kis százaléka molesztál nőket európai nagyvárosok főterein szilveszterkor, úgyhogy igazából lényegtelen is, hogy migránsok, fundamentalisták vagy bűnözők-e az elkövetők vagy sem!

Itthon évekig a romákkal kapcsolatban voltak fokozottan érzékenyek a progresszívek az általánosításra, most európai szinten finomodott a hallásuk a jelenségre, ha bevándorlókról van szó. Eközben süketek párbeszéde zajlik nagy ricsaj közepette: „Ne általánosíts!” – „De hát nem általánosítok!” – „Ne általánosíts!” – „Nem általánosítok!” Ki akar itt általánosítani, kérem?

Szinte már nincs közéleti párharc bevándorlásügyben anélkül a rituálészerűen lejátszódó kör nélkül, hogy egy problémát szóvá tevő és azt bevándorlókhoz (nem a bevándorlókhoz, hanem egyes bevándorlókhoz) kötő illetőt, legyen az politikus vagy publicista, felszólítanak, hogy legyen kedves nem általánosítani és tartózkodjon a kollektív megbélyegzéstől. Kollektív lett a félelem a kollektív megbélyegzéstől. A válasz persze az általánosítás vádjának visszautasítása.

Mi, a kollektív büntetést közelről ismerő közép-európai nemzetek persze fokozottan érzékenyek lehetünk az általánosítás kérdéskörére, elég csak a németek és a magyarok kitelepítését emlékezetünkbe idéznünk. 

Az általánosítás kárhoztatása alapjáraton rendben van.

Felmerül azonban pár egyéb kérdés is. Például hogy nem csak általánosítani nem szabad, hanem utalni az ilyen nemkívánatos módon viselkedők származására vagy kulturális hátterére, ami a progresszió szerint irreleváns. Pedig egyáltalán nem az, mivel lehet, hogy ez hatással van a gondolkodására, esetleg szerepet játszó tényező a bűnelkövetésben (kölni erőszakoskodások); másrészt fontos lehet a konkrét elkövető megtalálásában, mint a felismerést segítő tényező. A félelem itt már az, hogy pusztán az elkövető valamilyen (jellemzően „elnyomott”) társadalmi csoporthoz tartozóként való identifikálása már magával hozza az önkéntelen általánosítást.

Fordítsuk meg az effajta érvelést: nem megbélyegző, igaztalan általánosítás-e en bloc a nyugatot, az európai kultúrát, a fehér embert, a férfiakat stb. okolni mások bajaiért? Vagy a „strukturális” bajokért, mint az „elnyomás”, mindig kollektívumok felelősek? Az elnyomott csoportok esetében azonban bármiféle strukturális tulajdonság megnevezése nem kívánatos, mert csak fokozza az elnyomást? Vagy hogy van ez?

Jobb híján a progresszívek is rá vannak gyógyulva az általánosítás problémájára. Egy létező, valóban problémás jelenséget felnagyítanak és egyedüli erőfeszítésük arra irányul, hogy ezt elkerüljék, másokat is erre intsenek és más megoldás hiányában minden olyan megállapítást, megoldási javaslatot, keresett vagy keresetlen megfogalmazást, amely potenciálisan rossz fényt vethet a dédelgetett elnyomottakra, általánosításnak titulálnak és démonizálnak.

A progresszív egyedüli fókusza és figyelme az általánosításra irányul, mantraszerűen ismételgeti, hogy „ne általánosíts, ne általánosíts”, miközben lehet, hogy ezt a kérdést már régen el kellene engedni. Senki nem gondolja ugyanis, hogy minden bevándorló fundamentalista szexuális zaklató. Némi általánosítás viszont mindig be fog csúszni, már csak azért is, mert a közbeszéd nem körmönfontan kigondolt, végtelenségig csiszolt tudományos fogalmakat használ, nem a szóhasználat korrektségére figyel, hanem úgy nevezi a dolgokat, ahogy akarja, ahogy azokat megszokta.

A fő probléma nem az tehát, hogy veszélyes-e az általánosítás és miként kerüljük ezt el mindenáron, hanem az, hogy az általánosítás folyamatos elutasításán túl mivel tudnak még előhozakodni a mantrázók, meg egyáltalán, minden döntéshozó. Vagy az általánosítás kárhoztatása csak az ötlettelenséget eltakaró álca? 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2016. február 03. 11:35
Bizonyos gazdasági-politikai körök úgy vélik, hogy az európai munkaerő problémákat külső munkaerő bevándoroltatásával kell megoldani.Nyugat-Európában nem csökken a népesség, csak egyre drágább a munkaerő. Nyíltan ezt nem hangoztatják, hanem a 'menekültek' iránti rokonszenv felajzásával és barátságos fogadtatásukkal akarták céljukat megvalósítani. Ezért szerveztek tömeges vándorutakat a célszerűbb helyszíni kiválasztás és egyszerűbb légi vagy akár vasúti szállítás helyett. De hiba csúszott számításukba, nem sikerül 500 millió emberrel a bolondját járatni.
Dénia
2016. február 02. 17:57
Csakhogy akkor ők a felelősek a sok ember vízbefúlásáért például. Akik nem azt mondják, hogy ne gyertek, vagy jöjjön x ezer, aki nekünk kell és majd kiválogatjuk és elhozzuk, hanem még bíztatják is őket. Ez vonatkozik a migránssegítő alapítványokra is, akik ugyan azt csinálják, mint az embercsempészek gyakorlatilag. Illúziókkal etetik a szerencsétlen tömegeket, akik az életüket kockáztatják lélekvesztőkön, hogy átjussanak. A vízbefulladóknak a halála mind az ő bűnük. Merkelé, Junkeré, Soros Györgyé, meg az összes talpnyaló szolgájuké. Én a görögöket nem hibáztatom egyébként, hogy nem erölködnek a határvédelemmel, hanem egyből küldik őket tovább Németországba. Egyáltalán nem csoda, ahogy elbántak velük. Az unió, meg a Merkel.
Starlord
2016. január 28. 11:12
Lecke kezdő "jediknek": Vannak emberek és politikusok akik azt akarják, hogy zsidózzatok, hogy gyűlöljetek. Nyilván nem véletlen akarják ezt. Ha a társadalom gyűlöl akkor ezen aljas politikusok és pénzemberek az antifasiszta demokrata képében végrehajthatják gonosz birodalmi terveiket, másrészt pedig letaszíthatják a társadalmat meg uralkodhatnak azon továbbra is, ahelyett, hogy elzavarnák vagy felelősségre vonhatnák őket! Szóval a megoldás biztos, hogy nem az, hogy emberek elkezdik hitlert éltetni, mert ez a tervük, aztán a végén jössz rá, hogy ők az a hitler akik egy totalitárius diktatúrát hozhatnak majd a szabadság helyére... Az a tervük, hogy addig szabadon rabolni a demokráciákban, amíg rá nem bírják venni őket arra, hogy a szabadságukat feladják, ezáltal ők rátehetik a kezüket még a lelkedre is! Ennek a migráns dolognak is ez a valódi célja, hogy elültesse a bogarat a fejedben, megtaláld a felelőst és zsidózz gyűlölj. Politikusok és aljas pénzemberek galád birodalmi terve ez, nem pedig népcsoportoké. Látod hány keresztény ember is van a másik oldalon is, szóval ha nem tudnak rávenni arra, hogy totalitárius diktatúrát akarj, akkor nem nyerhetnek és idővel saját kardjukba dőlnek! Ezer és egy kulturált érv szól amellett, hogy miért nem szabad és nem is kell bevándorlókat befogadni. Azokat kell hangoztatni.
Szúnyog
2016. január 28. 11:11
Általánosítani kell! Egy részt önvédelemből, másrészt meg azért, mert különben nem tudunk kifejezni dolgokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!