Az ISIS Pearl Harborja után: túl a csúcson?

2015. december 03. 13:42

A nyugati célpontok támadásával a terrorszervezet (és a benne lévő egyének) várható élettartama hirtelen nagyot esett. A hódítást nehéz a csúcson abbahagyni.

2015. december 03. 13:42
Zsoldos István
Guruló Hordó

Az utóbbi időben terjednek a »Keep calm and carry on« (Kb. »Csak nyugi és tegyük a dolgunkat«) feliratos pólók, bögrék és egyéb tárgyak. Ez a jelmondat a második világháború alatt született, amikor Angliának a civil lakosság tömeges bombázását kellett elviselnie, tízezres áldozatokkal. Ezeknek sem sikerült megtörni a morált, a mai terroristáknak sem fog. Amit most látunk, az jó eséllyel a csúcsa annak, amit el tudnak érni, és ezzel fel is rázták annyira a világot, hogy végre komolyabban tegyen ellenük, amire már bőven rászolgáltak korábban. Ez volt az ISIS Pearl Harbor-i támadása, miután már túl vannak a Nankingi vérengzésen.

Jöhetnek még hasonló szervezetek és terrorakciók az ISIS bukása után? Persze. Az ISIS is az Al-Kaida utódja. Jó lenne a jelenség okait kezelni, amiről hosszan lehetne írni (rosszul meghúzott államhatárok, frusztrált fiatal emberek, külső hatalmak által is támogatott polgárháború Szíriában és Irakban stb.) – ez nem biztos, hogy sikerülni fog. De a következő csapat is menetrendszerűen el fog bukni. Amitől félnünk kell ez nem ez, hanem hogy ha ezt nem hisszük el. A pánik rossz tanácsadó és sokszor rossz diagnózisokhoz vezet. 2001 szeptember 11.-e után a repüléstől az autózás felé történő átváltás eredményeképpen valószínűleg többen haltak meg a megnövekedett autóbalesetekben, mint magukban a támadásokban... A terroristák definíció szerint félelmet próbálnak gerjeszteni, és azt elérni, hogy ennek következtében a fejlett országok feladják elveik és értékeik egy részét. Ez az egyetlen reálisan elérhető céljuk. És ez ellen hat az, hogy ha hideg fejjel végiggondoljuk, hogy mekkora veszélyt is jelentenek. Statisztikailag nagyon kicsit - az autóbalesetekkel össze sem mérhetőt, mégsem támogatják sokan, hogy mindenütt legyen mondjuk 15 km/óra a sebességkorlátozás. De persze a szubjektív érzékelést nem tudjuk azonnal levetkőzni...

A tökéletes biztonságra törekedni kell, de nem valószínű, hogy elérhetjük. A menekültáradat nélkül is jó eséllyel lenne például terrorizmus. A menekültáradatot részben ugyanaz okozta, mint a ISIS felemelkedését (lásd az előző bekezdést), de ez nem azt jelenti, hogy a menekült-áradat okozta a terrort. Ha valaki terrortámadást tervez, az sajnos nagy valószínűséggel így is, úgy is be tud jutni Európába (vagy leginkább már itt van), függetlenül attól, hogy van-e épp menekülthullám, vagy nincs.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2015. december 03. 16:34
Ha az oroszok és az amerikaiak meg akarják buktatni az IÁ-ot, akkor meg is buktatják. Ami pedig a félelmet illeti, azt a francia író kiválóan megfogalmazta: "A robbanás veszélyének gondolata ott maradt a levegőben, mindenki elméjében, de csak valahol hátul. Hozzászoktunk a támadásokhoz is. Franciaország ellen fog állni. A franciák a különleges hősiesség fitogtatása nélkül is ellen fognak állni, nem lesz szükségük a kollektív nemzeti büszkeségre sem. Ellenállnak, mert nem tehetnek máshogy és mert mindenhez hozzá tudnak szokni. Egyik emberi érzelem, még a félelem sem olyan erős, mint a megszokás. Keep calm and carry on." (Michel Houellebecq)
madarasi.abel
2015. december 03. 15:46
A mandiner egyik legnagyobb baja, hogy sosem lehet tudni, a hozzászólók mikor írnak meggyőződésből, és mikor szarkazmusból.
Crüwel
2015. december 03. 15:45
Hol van még az ISIS bukása? Na ne már? Ha ez valami eszméletlen nagy akarat megtestesülne és szárazföldön is betámadnák teljesen megsemmisítve a szir ,iraki fejet az is kevés lenne, már rég szétterjedt Európában (is). Párizs csak egy próba volt ,a rendfenntartók reakcióját figyelték a következő elsődleges célpontok már ők lesznek ,- úgy lehet majd igazán félelmet kelteni.
Akitlosz
2015. december 03. 15:27
"Az ISIS Pearl Harborja után: túl a csúcson?" Ameddig ez csak kérdőjeles, addig nem. Az a nagy különbség Pearl Harborral szemben, hogy most nem akaródzik Amerikának és másnak sem megtámadnia és elfoglalnia az Iszlám Államot. Enélkül márpedig nem lehet legyőzni az Iszlám Államot, így a jövője egyelőre biztosított.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!