A magyar diaszpóra anyaországa

2015. december 23. 23:36

A világban szétszórtan élő magyar közösségek helyzetének mindegyike egyedi. A feléjük irányuló segítségnyújtás nem lehet sikeres az ő saját lokális kultúrájuk és többes kötődéseik figyelembevétele nélkül.

2015. december 23. 23:36
Nemzetpolitikai Kutatóintézet
NPKI

„Az MDT idei, ötödik ülésének zárónyilatkozatában a Tanács tagjai üdvözlik az egyszerűsített honosítás intézményét és a fentebb ismertetett programokat. Ezen kívül bekerült a dokumentumba egy új tudásközpont (az Emigrációs és Diaszpóra Központ létrehozásának, valamint a ReConnect Hungary – Magyar Birthright Program támogatása, és a diaszpórában működő magyar egyházak nemzeti identitás megőrzésében vállalt szerepének elismerése is. Mindemellett, a jelenlévő diaszpóra-szervezetek képviselői részéről megfogalmazott kérések és javaslatok között szerepelt, a Mikes Kelemen Program Nyugat-Európára való kibővítése, valamint a Határtalanul! program (melynek keretében 2010 óta magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlaktaterületein) kiterjesztése az egész diaszpórára.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által finanszírozott programjain kívül más magyarországi intézmények is nyújtanak támogatást a diaszpórában élők számára. Ezek közül kiemelt jelentőségűek: a Balassi Intézet –Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen – meghirdetett tanulmányi ösztöndíj programjai, valamint az MTA által 2009 óta működtetett Lendület Program, melynek célja többek között a sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorítása, és a nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók külföldről történő hazahívása.

Befejezésképpen, a diaszpóra anyaországi támogatásának tekintetében az autochton/allochton megkülönböztetés kérdésénél is fontosabb annak tudatosítása, hogy a világban szétszórtan élő magyar közösségek helyzetének mindegyike egyedi. A feléjük irányuló segítségnyújtás nem lehet sikeres az ő saját lokális kultúrájuk és többes kötődéseik figyelembevétele nélkül. Fontos továbbá annak ismerete is, hogy az érintett közösségek miként viszonyulnak, hogyan értelmezik az anyaországi segítségnyújtás gesztusát és gyakorlatait. A külhoni magyar érdekképviseletekkel, szervezetekkel és pártokkal való kapcsolat megteremtése és fenntartása az olyan fórumok keretében, mint amilyen a MÁÉRT és az MDT jó gyakorlatoknak bizonyulnak ezen a téren.

Mindemellett a magyarországi nemzetpolitika célirányos fejlesztéséhez és a külhoni támogatások sikeres kivitelezéséhez elengedhetetlen az érintett közösségek mélyebbre ható, átfogó ismerete: a kisebbségi és a diaszpóra lét hétköznapi megnyilvánulásainak és helyi igényeinek, szükségeinek feltérképezése. Ezen ismeretek összegyűjtése, rendszerezése és strukturált közzététele az erre hivatott kutatók és tudományos szakemberek feladata.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2015. december 24. 13:56
"Magyar égre magyar ufót!"
hajjaj
2015. december 24. 07:47
Boldog karácsonyt! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
balbako_
2015. december 24. 06:24
Áldott, boldog karácsonyt kívánok minden levelezőtársnak és Mandineresnek!
kuc-kuc
2015. december 24. 03:47
A Fidesz lételeme a permanens korrupció! "Századvég: Amit korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!