A realitás talaján?

2015. december 05. 09:06

A kérdés természetesen nem az, hogy mi jobb egy magyar értelmiséginek: ha Ausztriában takarít, vagy ha idehaza tengődik.

2015. december 05. 09:06
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

Magyarországon ma 174 ezer forintot keres egy egyetemi tanársegéd. A felsőoktatásért felelős államtitkár arra intett, maradjunk a realitások talaján. Megtudtuk tőle, hogy 2018-ban (a választási évben) a tanársegédek már 221 ezer forintos bruttó fizetésben dúskálhatnak. Az interneten találomra megnézett álláshirdetések viszont arról tájékoztatnak, hogy ha ez a tanársegéd elég jó kondiban van, és szívesen gyűjt tarka tapasztalatokat, továbbá szögre akasztja a diplomáját és munkaszerződését, akkor a szomszédos Ausztriában heti kétszeri takarítással kétszázezer forint üti a markát.

A kérdés természetesen nem az, hogy mi jobb egy magyar értelmiséginek: ha Ausztriában takarít, vagy ha idehaza tengődik. A kérdés az, hogy ennek az országnak mire van szüksége: korán megkeseredett, filléres gondokkal küszködő értelmiségre, vagy pedig olyan emberekre, akik tudásuk legjavát adják át tanítványaiknak, és jó hírünket viszik szét a világban? (…)

A rosszul fizetett egyetemi tanársegédek ügyét az altatóorvosok csoportos felmondásától ezért elválasztanám. A tanársegédek és adjunktusok arcpirítóan alacsony fizetése abból a Kádár-korból megörökölt tévképzetből származik, hogy a magyar felsőoktatás színvonalát hermetikusan el lehet választani a jövő értelmiségének magas szintű képzésétől. Az altatóorvosok ügye viszont kemény tanulság: a kereslet, a gazdag országok egészségügyi munkaerő-szükséglete könnyen felboríthatja kórházaink normális működését. Egy barátom szerint a poklot nem az Isteni színjátékból kell elképzelni, hanem a János kórház traumatológiáján tapasztaltak alapján.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syrius Black
2015. december 06. 13:12
Stadiont, Holoemlèkművet, ezeret!! A többi nem számít. Zoltai tanácsadó elmondja a tovàbbi intsrukciót.
szuverén
2015. december 06. 10:39
-„A helyzettel való szembenézés nem kizárólag az anyagiakról szól.” Úgy bizony. Az egészségügyben, kőkemény feudalizmus van. „Szuculista” csökevénnyel súlyosbítva. A borravalós rendszerhez, akkora érdekek fűződnek, hogy annak megtörésébe, a legelszántabbak is belebuktak. -Pl. Orbán Viktor, dacol az USA-al, EU-al. Még az ördöggel is mer cimborálni. (Erdogán-ördög, Putyin, ajatollák, stb.) De, az egészségügy „földöntúli” hatalmasságaival, még Ő sem mer szembeszállni.
SigSauer
2015. december 06. 09:21
Magyarul működik a természetes kiválasztódás? :) "Az előnyösebb fenotípussal rendelkező organizmusok nagyobb valószínűséggel maradnak életben vagy nagyobb valószínűséggel szaporodnak, mint azok az egyedek, melyek kevésbé előnyös fenotípussal rendelkeznek."
szuverén
2015. december 06. 08:09
-Sok értelmiséginek vélt személy jobb lenne, ha Ausztriában takarítana. (Takarodna valahova.) Mert idehaza, csak a levegőt rontja. -Egyébként túlbecsüli értelmiségeink értelmi képességeit. Ugyanis a takarításhoz, kell némi szaktudás. Míg sok értelmiségnek látszó személy, gyakran a primitív handabandázásból is megél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!