Szobrok

2015. december 09. 07:35

Magyarországon 2015-ben azon folyik a vita, hogy volt-e akkora tudós-történész Hóman Bálint, a Horthy-korszak emblematikus kultuszminisztere, hogy az elmossa azt a meghatározó szerepet, amit a zsidótörvények kezdeményezésében játszott.

2015. december 09. 07:35
Friss Róbert
Népszava

„Magyarországon 2015-ben azon folyik a vita, hogy volt-e akkora tudós-történész Hóman Bálint, a Horthy-korszak emblematikus kultuszminisztere, hogy az elmossa azt a meghatározó szerepet, amit a zsidótörvények kezdeményezésében játszott. Elfeledheti-e az utókor az asszimilácót tagadó német asszimiláns szavait: a zsidóság »beolvadását a magyar társadalom széles rétegeinek ösztönös elzárkózása mellett, erős faji öntudata és a magyarságtól idegen erkölcsisége és szellemisége akadályozta meg. A magyarság nem kívánja magába olvasztani, inkább kirekeszti nemzeti életéből az oda idegen testként beékelődő zsidóságot«. Elfeledtetheti-e tudós, a Szekfű Gyulával közösen írt hétkötetes Magyar Történet, azt a politikust, akiről ismerőse, a diplomata Szegedy-Maszák Aladár azt mondta: »Ő is egyike azoknak, akikről képtelen vagyok megérteni, hogyan falazhattak a deportálásoknak és egyéb embertelenségeknek«. Akinek az volt a végzete, hogy politikusként egy nemzetileg és kulturálisan homogén, minden idegen elemtől megtisztult, keresztény Magyarország képzetének rabja volt.

A 2010-es évek magyar kormánya tragikus játszmába kezdett, amikor meg nem hirdetett kultúrharcát vívja a »kommunista örökség« és a»közgondolkodást uraló liberalizmus« ellen. Miközben mind mélyebbre mászik Horthy Miklós arisztokrata-feudalizmusának modernizált restaurációjába, annál inkább érintkeznie kell annak mocskával is. Azokkal, akiknek példaképként nem emel szobrot normális utókor. Mert nem voltak emberek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2015. december 09. 11:35
Felkérnek különböző nemzetiségű irókat, hogy írjanak könyvet az elefántról. A következő művek születtek: Német: Az elefántok élete Francia: Az elefántok nemi élete Angol: Így vadásztam elefántra Amerikai: Hogy neveljünk elefántot a hátsó kertben és hogy csináljunk pénzt belőle? Zsidó: Az elefánt és az antiszemitizmus Itt tart Frisch elvtárs is.
luisbathhelena
2015. december 09. 11:27
A hogy a Népszava Hómann cikkeit olvasom egyre inkább az e kép rajzolódik ki, hogy igazából ő irányította Hitler :-)
Peter8811
2015. december 09. 11:18
Érthető a zsidó elvtársak hozzáállása, ha a tatárokkal jöttek volna be Batú és Dzsingisz kánnak óhajtanának szobrot, ha törökökkel akkor Jumurdzsák szobor lenne, ha Bokros Lalyos bácsival jöttek volna a panamai invázió keretében akkor most egy hatalmas Bokros Lalyos szobor állna a Duna-parton. Én meg nem győzném robbantgatni mint Iván bácsi a volgai Partizán 1955-ben. Vicc: Olga Pinanyikorogna a bugyiját mossa a Volgában. Iván bácsi meglátja: -Te Olga itt mosod a bugyidat, mit szól majd Sztálin elvtárs ha meglátja a pinádat? -ó, Iván bácsi hol van már Sztálin elvtárs. - Nincs már Sztálin elvtárs, akkor mit szolnak majd a németek, ha meglátják? - Ó, Iván bácsi hol vannak már a németek. -Nincsenek már Németek, én meg csak itt robbantgatok, robbantgatok?
Tintamin
2015. december 09. 10:20
Kezd átcsapni az antikommunista düh nácizásba. (Mellesleg ezzel a Putyin-imádattal igazán pikáns a sztori..) Hősnek kiáltunk ki mindenkit, aki 45 előtt élt. Gratulálok az idióta fideszeseknek. (Az agyhalottak nem érdekelnek, azok azt csinálják, amit a Vezér mond.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!