Migránskvóta=röghöz kötés

2015. december 04. 13:26

A migrációs válságnak fontos oldala, hogy munkaerőként is számba jöhető populáció települ be Európába. Csakhogy az európai központ és a peremvidék gazdasági érdeke eltérő.

2015. december 04. 13:26
Döry L.
Fent és Lent

A most Európába érkező populáció egy része azokban a szektorokban lenne foglalkoztatható, melyekre Kelet-Európa gazdasági profilja épül.

A migránspopuláció akár Nyugat-Európában, akár a kvóták útján a kelet-európai munkaerővel helyben versenyezve nyomná le a béreket. Mindezt korlátozza, hogy a betelepült populáció egy jelentős hányada számára a termelést máshova kitelepítő Nyugat-Európa nem tud mit kínálni. Ők lesznek a szokásos „ipari tartaléksereg” utánpótlása, amelyet az állam szociális, vagy erőszak eszközeivel pacifikálnak (segély, vagy Tusk javaslata) Ennek funkciója a munkabér lenttartása érdekében a lappangó munkaerőkínálat biztosítása.

A kvóta

A kvótarendszer a munkaerő népesség területi kontrollját biztosító eszköz lehet. A tőkés rendszert megelőző rendszerek alapvetően így szervezték meg a termelést (rabszolgaság, röghöz kötött jobbágy), de az elvileg szabad bérmunkára épülő kapitalizmus is él vele.

Mivel az európai polgár »szabadon mozog« az Unió területén, a helyi béregyenetlenségek fenntartásához a szabad mozgás jogával majd nem rendelkező migráns jön szóba. A kvóta ellenzői az Uniós alapszerződéssel látják összeegyeztethetetlennek a kötelező kvótát, pedig a migránsok által eddig gyakorolt mozgás szabadságával sem fér össze.

A munkabérek leveréséből származó társadalmi konfliktusok pedig a dolog természeténél fogva majd etnikai, vallási konfliktusokként jelennek meg.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2015. december 04. 22:36
"S lényegtelen, hogy van-e szabad mozgás jog vagy nincsen, ha egyszer úgysem ellenőrzik az országhatárokat. " Miért, te csak akkor találkozol az állami közigazgatással, amikor utazol? Mert én nem. Lépten-nyomon találkozni vele. Amikor beteg vagy, amikor adót fizetsz, amikor munkát vállalat vagy vállalkozol. Amikor a gyerekedet iskolába iratod. Amikor autót vagy ingatlant veszel vagy bejelentkezel egy lakásba. Szóval kb. akkor tudná valaki elkerülni, hogy találkozzon az állammal, ha az erdőben élne, mint a vadak.
áfonya
2015. december 04. 18:03
Magyarország nem kér az idegen rabszolgákból melyet az eu ránk telepítene beleegyezésünk nélkül.
áfonya
2015. december 04. 17:57
Nincs az az eus törvény amely megszabják nekünk kikkel éljünk.
Akitlosz
2015. december 04. 17:56
"a helyi béregyenetlenségek fenntartásához a szabad mozgás jogával majd nem rendelkező migráns jön szóba." S érdekli a bevándorlót, hogy mihez van/nincsen joga? Eleve illegálisan érkezett. S lényegtelen, hogy van-e szabad mozgás jog vagy nincsen, ha egyszer úgysem ellenőrzik az országhatárokat. Hiába kötelezik a bevándorlót, hogy márpedig te Lengyelországban fogsz élné és punktum, ha egyszer ő Németországban akar élni. Ki fogja megállítani a lengyel-német határon? Senki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!