A Gazprom nem ad gázt Ukrajnának. Na és?

2015. december 09. 20:46

A kérdés az, hogy most, amikor Ukrajna a közép-európai partnerekkel való együttműködésével megteremtette a versengő infrastruktúrát, hogyan alakul a Gazprom árazási stratégiája.

2015. december 09. 20:46
Csermely Ágnes
Guruló Hordó

„Nem az oroszok zárták el a gázcsapot, hanem az ukránok nem rendeltek több gázt belföldi felhasználásra, miközben a tranzit szállítások továbbra is zavartalanul haladnak át az országon. Azért nem, mert úgy gondolták, kibírják ezt a telet annyi gázzal, amennyi nyugatról jön, illetve amit eddig – legutóbb egy átmeneti megállapodás alapján – Oroszországtól vettek és betároltak. Szeptember végéig 17 Mrd m3 gázt (52%-os telítettségi szint) sikerült a tárolókba tölteni, ami alacsonyabb az EU által biztonságosnak tekintett 19-20 Mrd m3-nél, de eléri a tavalyi téli, fennakadás nélkül átvészelt szintet. (...)

Míg az EU legtöbb országában a Gazprom már a hub árakhoz nagyon közeli árakat alkalmaz, Ukrajna esetében továbbra is a 2009-es szerződés olajindexált árait tekinti érvényesnek, az átmeneti kedvezményeket adóelengedés formájában az állam biztosítja. A kérdés az, hogy most, amikor Ukrajna a közép-európai partnerekkel való együttműködésével megteremtette a versengő infrastruktúrát, hogyan alakul a Gazprom árazási stratégiája. Eddig a közvetlen ukrán szállítások csökkenése nem jelentette az orosz gáz iránti kereslet visszaesését. A Gazprom szempontjából csak annyi a változás, hogy nem közvetlenül Ukrajnának adja el a gázt, hanem olyan európai kereskedőknek, akik azt elviszik Ukrajnába, így nem érte veszteség. Hosszabb távon az európai közvetítők térnyerése a piacvesztés kockázatát is hordozhatja, így a Gazpromnak érdemes megfontolni, hogy átvált-e egy olyan árazásra, ami mellett már nem éri meg az orosz gázt európai kerülővel és extra tranzitköltségekkel visszahozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2015. december 10. 15:15
Felszínesnek látszik ez a cikk. Csak egy pár kérdés: - Ha igaz az, hogy Európában van bőven gáz, jut az Ukránoknak is, akkor miért építi Németország a második Északi Áramlatot a Balti tenger mélyén? - A lassacskán koldusszegény Ukrajna mivel fizeti ki az európai gázt? Nyilván hitelbe kapja, mint minden mást. Maga a gáz pedig feltehetőleg úgyis Oroszországból jön, csak német kerülővel.
amayyudan2
2015. december 10. 14:19
Ismét az Új Világrend egyik "agytrösztjét" olvashattuk. Úgy ír oldalakat a kérdésről, hogy FOGALMA SINCS a legalapvetőbb tényekről, pl. a Gazprom reverz gázszállítást határozottan megtiltó szerződéseiről, az ukránok nemfizetéséről, stb. Így hamis premisszákból kiindulva totálisan hamis következtetésekre jut. Vidáman mosolyogva nyugtat mindenkit, hogy nincs probléma, közben meg pont az ellenkezője igaz. Mindenki elképzelheti, hogy milyen színvonalú lesz az ilyen képességű csinovnyikok által menedzselt Új Világrend, ha esetleg véletlenül megvalósul. A szocionista tervgazdálkodás az ürességtől kongó üzletekkel ahhoz képest egy Kánaán...
Csigorin
2015. december 10. 11:14
" Hosszabb távon az európai közvetítők térnyerése a piacvesztés kockázatát is hordozhatja, így a Gazpromnak érdemes megfontolni, hogy átvált-e egy olyan árazásra, ami mellett már nem éri meg az orosz gázt európai kerülővel és extra tranzitköltségekkel visszahozni." El vagy tajolva, hosszu tavon nem lehet szerzodessel szembemenve masnak viszonteladni a gazt, mert Vanya bacsi nekunk is elzarja a csapot. Probald a villanyvezetekedet is megcsapolni, es a szomszednak eladni az aramot, aztan legyen az EDASZ a gonosz ha megbasz erte...
balbako_
2015. december 10. 08:22
Egy kis apróság lemaradt a történetben. Ukrajna gázfelhasználó, de nem fizető. (Ők e tekintetben már felépítették a kommunizmust). Most Európa adja nekik az orosz gázt és oda sem fognak fizetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!