19451104 − A szabadság választása

2015. november 04. 10:10

Ma hetven éve a háború sújtotta, nemzeti tragédiát átélt, romokban álló, szovjet hadsereg által megszállt Magyarország a szabadságot választotta. Elsöprő többséggel.

2015. november 04. 10:10
Rajcsányi Gellért
Mandiner

fkgp.jpg

Ma hetven éve, 1945. november 4-én megtartották az első szabad választásokat Magyarországon. Ezen a választáson a háború sújtotta, nemzeti tragédiát átélt, romokban álló, szovjet hadsereg által megszállt Magyarország a szabadságot választotta. Elsöprő többséggel.

Volt egy időszak, történelmi léptékkel mérve egy pillanat, gyakorlatilag pár hónap, alig 1-2 év, amíg a háborúból kievickélő Magyarország közvéleménye, vagy legalábbis annak egy jelentős része minden súlyos belső és külső körülmény ellenére elhitte, hogy a régi rendszer és a régi hibák helyén felépíthet egy szabad, megreformált és demokratikus országot. Ennek a vágynak és akaratnak szinte a kisülése volt a '45 novemberi parlamenti választás, amikor is a szabad Magyarország külső és belső ellenségeinek akarata ellenére egy nép felsorakozott a lehető legbátrabb választás, a Kisgazdapárt mellett.

1945valasztas.jpg

Az 1945. évi VIII. törvény elfogadta az általános, egyenlő, titkos választójogot, eltörölte a szavazás kötelező jellegét és minden addigi cenzust. A választójogosultság immár minden férfit és nőt megilletett 20 életév fölött. A törvény mindenkire vonatkozott, aki Magyarország 1937. év végi határain belül lakott. A törvénynek egy, mai szemmel nézve antidemokratikus és sötét foltja volt: a német nemzetiségűek kizárása a választásból. De bárcsak ez lett volna a legsúlyosabb kollektív büntetése egy népcsoportnak az 1944 és 1949 közötti Kelet-Európában...

A novemberi választáson 5 160 499 fő volt jogosult részt venni, ami az 1939-es 2 761 618 főhöz képest 86,87%-os növekedést jelentett. A részvétel csaknem 93%-os lett, a beköszöntő demokrácia ünnepévé vált az esemény.

A tisztán listás választás és az új szabály miatt − miszerint egy mandátum megszerzéséhez egyszerűen egy bizonyos számú szavazatot kell megszerezni rendkívül arányos és nagyvonalú választási rendszer jött létre, amelyben még az 1,62 százalékot elérő Polgári Demokrata Párt is két képviselőt küldhetett a parlamentbe.

Az 1945-ös választás tisztaságát és szabadságát mi sem jelzi jobban, hogy senki semmilyen panaszt nem nyújtott be a választás után annak eredménye miatt.

S hogy az eredmény mi lett? A választók 93 százaléka elment szavazni, s a szavazók 57 százaléka, közel 2,7 millió ember leszavazott a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártra. Arra a pártra, amely a lehető legtávolabb volt a Magyarországot megszálló Szovjetuniótól, annak magyarországi csápjától, a kommunistáktól és egyáltalán a baloldaltól. A szocdemek 17,4, a kommunisták 16,9, a baloldali Nemzeti Parasztpárt 6,9 százalékot szerzett − és a kis PDP is bejutott két képviselővel.

A kisgazdák döbbenetes léptékű győzelmével Magyarország népe egyhangúan kiállt a lehető legnagyobb szabadság választása mellett. Az FKGP természetesen a történelmi helyzetnek és a korszellemnek megfelelően élesen elhatárolta magát az elaggott, elbukott, történelmi tragédiába torkollott régi rendszertől, s több területen is radikális változtatásokat akart véghez vinni Magyarország újjáépülése, újjászületése érdekében. Teljes joggal. Mégis, a tömegek nem csak ezt várták ettől a párttól. Hanem azt is, hogy képviseljen, őrizzen mindent, ami fontos, érvényes és menthető volt a régi Magyarországból. Például a kommunizmushoz képest szabadabb légkört. A polgári, kispolgári, kisgazda társadalmat. A civil szerveződésekhez, a meggyőződés és vallás felvállalásához, a tulajdonhoz és a szabad vállalkozáshoz való jogot. A valódi demokráciát egy újabb diktatúra helyett.

Nem vagyok történész, szabadon játszhatok a mi lett volna ha... kérdésével. A kisgazdák elsöprő győzelme olyan elemi erővel mutatta fel egy sokat szenvedett nép abszolút többségének véleményét, hogy ha nem jön egy tudom, a valóságban akkor elkerülhetetlen kommunista hatalomátvétel, az FKGP egy olyan modern, megfontoltan haladó, kereszténydemokrata, keresztényszociális, szociálkonzervatív jobboldali erővé válhatott volna, mint a német CDU, a bajor CSU vagy az osztrák Néppárt (ÖVP). A magyar néplélekkel rezonáló Kisgazdapárt hozzájuk hasonlóan talán évtizedekig domináns és meghatározó ereje lehetett volna egy szerencsésebb sorsú, a szabad Európából el nem szakított Magyarországnak.

Nem így történt. De nem is mi, magyarok tehetünk erről: sorsunkról a nagyhatalmak már korábban döntöttek.

kisgazda1.jpg

Ma, november 4-én ne csak az '56-os forradalom és szabadságharc tragikus leverésére emlékezzünk. Hanem egy másik, 11 évvel korábbi november 4-ére is, amikor a szovjet fegyverek árnyékában, Sztálin és magyarországi láncos kutyái akarata ellenére Magyarország népe a szabadságot és a fontolva haladás ígéretét választotta.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. november 04. 21:13
Nem aktuális..jelenleg 1956 november 4. lenne az.Ortutayval egy Kisgazdapárt..ritka szemét alak volt.
kuwiq
2015. november 04. 20:26
aért ez kissé tlzásnak tűnik, mármint a kijelentés, hogy eza szabadság választása lett volna. Ez egy korlátozott szabadság választása volt.
Akitlosz
2015. november 04. 18:37
"Hanem egy másik, 11 évvel korábbi november 4-ére is, amikor a szovjet fegyverek árnyékában, Sztálin és magyarországi láncos kutyái akarata ellenére Magyarország népe a szabadságot − és a fontolva haladás ígéretét − választotta." Ez mekkora hazug, demagóg szöveg. Hiába nyerte az FGKP a választást, akkor is kommunista párti kormány alakult, s a képviselők 99,5%-a a szovjetek igényeit szolgálta ki, élükön a Kisgazdapárttal.
Akitlosz
2015. november 04. 18:32
Az FGKP a kommunista hatalom szálláscsinálója volt. A megválasztott parlamentben szinte minden képviselő kormánypárti, azaz a kommunisták hatalmát egyengette a diktatúrához. A 409 tagú parlamentben 407 kormánypárti és csupán 2 ellenzéki képviselő volt, ami kevesebb mint fél százalékos ellenzéki mandátumarányt jelentett. Ezt még egy diktatúra is megirigyelhetné. Ráadásul a szerző ezt a bejutott két ellenzékit nevezi hihetetlenül nagyvonalú választási rendszernek. Nem gondolom, hogy egy a kommunistákkal együtt kormányzó Kisgazdapártra, bármilyen pártra büszkének kellene, szabadna lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!