Isten teremti a drogokat, a drogok pedig Istent – Daryl Gregory: Afterparty

2015. november 25. 09:09

Képzeljünk el olyan közeljövőt, ahol a 3D nyomtatóknak köszönhetően mindenki dizájnerdrogokat gyárt otthon.

2015. november 25. 09:09
Pintér Máté
Roboraptor

Hiába azonban a jó karakterek, az izgalmas cselekmény és a kidolgozott jövőkép, a vallás éppen az a téma, ahol muszáj megtorpannia az eseményeknek. Nem azért, hogy az egyes szekták nevetséges dogmatikáját bemutathassa a szerző, noha arra is szükség van hanem azért, mert ez a téma egész egyszerűen üvölt azért, hogy elgondolkodtassa az olvasóját. Philip K. Dick annak idején nem azért tudott jobb regényeket írni, mint az Afterparty, mert permanensen be volt drogozva, ezáltal hitelesebbek lettek a hallucinációi, hanem azért, mert megállt filozofálni. Nem csupán Istenről és a hitről, hanem arról, hogy bármelyik isten megtapasztalása, történjen az akár józanul, akár ordas módon bekábózva vajon mennyire bontja meg az addig tapasztalt valóság szövedékét. Daryl Gregory könyve azonban remek alapötlettel operálva nem jutott el erre a pontra, a remek ötletek ellenére is megmaradt a végeérhetetlen rohanás jól bevált kliséje mellett.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!