Az RTL Híradót Luxemburgból felügyelték, Kotroczó Rudassal határozta meg a tartalmát

2015. november 09. 12:25

Az tekinthető függetlenségnek, hogy egy hírműsor a kormánypárti politikusokat személyükben támadja? Én nem vagyok biztos abban, hogy ez lenne a szó megfelelő definíciója. Szerintem ez kormányellenes híradózás, ami nem egyenlő a függetlenséggel.

2015. november 09. 12:25
Dirk Gerkens
Index

Az ön kirúgásának hátterében az RTL és a kormány megromlott viszonya állhat, és ön a háttérháború vezéráldozata volt. Igaz ez?

Mondtam én valaha ilyet? Ezt én soha nem állítottam. Nézzék, az RTL úgy működött, hogy voltam én, a vezérigazgató, és volt egy stratégia, amit Luxemburgban, a cég központjában dolgoztak ki és hagytak jóvá. Aztán leültek velem, elmondták, mi a követendő irány, és utasítottak, hogy hajtsam végre. Alapvetően az a helyzet, hogy ha valóban a kormány nyomására rúgtak volna ki, az nem oldott meg semmit, mert ebben a relációban én csak a hírhozó voltam. Azt meg minek lelőni? De tudja mit? Kérdezzék meg Rudast (Andreas Rudas, az RTL Group alelnöke), ő többet tud erről bárkinél.

Hogy feláldoztak-e? Igen. Hogy miért? Nem akarok találgatni. Hivatalosan az volt az indok, hogy 14 éve vezetem a tévét, kell a vérfrissítés, és most ideje egy magyar szakemberre bízni az RTL-t. De miért, kérdeztem vissza, mire azt mondták, hogy a szerződésemben az áll, nem kell megindokolniuk a döntéseiket. És felajánlottak egy afrikai pozíciót, az ottani piacon kellett volna fejlődést elérnem. Kiröhögtem őket, hát Kelet-Európában sem fejlesztettek semmit az utóbbi években, miért lenne ez másképpen Afrikában? Hagyjanak már ezzel. Az RTL és a kormány megromló viszonyát én a reklámadó bevezetésére tettem, és az is igaz, hogy ebben az ügyben a cég és a kormány folytatott hivatalos tárgyalásokat, de nélkülem, sőt, az RTL magyarországi menedzsmentjének bevonása nélkül.

Az RTL Híradója a reklámadó bevezetése után kifejezetten kormányellenes lett. Az új TV2-ről látatlanban azt mondják, a kormány szócsöve lesz. Komolyan gondolta azt a kijelentését, hogy független tévét építene?

Hadd kérdezzek vissza: az tekinthető függetlenségnek, hogy egy hírműsor a kormánypárti politikusokat személyükben támadja? Én nem vagyok biztos abban, hogy ez lenne a szó megfelelő definíciója. Szerintem ez kormányellenes híradózás, ami nem egyenlő a függetlenséggel.

Az RTL Híradójának hangvétele az ön regnálása alatt változott meg.

Így van, de ehhez nekem nem sok közöm volt. Én nem szóltam bele a témaválasztásba, a hírműsorokat közvetlenül Luxemburgból felügyelték, Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója közvetlen kapcsolatban állt Rudassal, közösen határozták meg a Híradó tartalmát.

(...)

Mi lesz a TV2 jelenlegi vezetőivel?

Nem tudom, ezt tőlük kellene megkérdezni. Én várhatóan még novemberben átveszem a céget. Hogy alkalmaznám-e őket? Gondoljanak bele: ha egy cégben tulajdonosok voltak, és eladták, visszamennének ugyanoda, egy alacsonyabb pozícióba? Ugye, hogy nem. Azt nem mondom, hogy nem lenne jó párszor tanácsokat kérni tőlük, hiszen csak ismerik a céget, de ennél messzebb nem mennék. Egyelőre nem beszélgettünk még ilyesmiről. Az biztos, hogy ha én lennék a helyükben, és az RTL-hez hívnának, mondjuk marketingigazgatónak, kiröhögném őket.

Milyen a viszonya egykori kollégáival?

Kolosi Péterrel például nem vagyok beszélő viszonyban. Nem keresem a társaságát, a telefonszámát is kitöröltem már, de nem ő az egyetlen, az utódom, Vidus Gabriella telefonszáma is így járt. Nem akarok belemenni abba, mi történt azokban a napokban, legyen elég annyi, hogy hatalmasat csalódtam azokban, akikkel a legszorosabb munkakapcsolatban voltam. Bizonyos szintű lojalitást elvártam tőlük, de nem kaptam meg. Ha ezt üzleti döntésnek tekintik, és nem személyesnek, lelkük rajta. De ha ilyen az üzlet, akkor legyen, ezt a játékot én is tudom játszani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mr.Marcang
2017. november 28. 11:34
"Az RTL Híradót Luxemburgból felügyelték,..." Ja. A VV-ot a heti redvást és a többi szemetet pedig a Kentauriról, ugye?
Tábor Radosti
2017. november 28. 11:34
Az egész RTL Klubbot egyenesen pokolból felügyelik!
Sárközi Miskulancia
2017. november 28. 11:34
Barátok közt...
Akitlosz
2017. november 28. 11:32
Azért érdekes, hogy egy vezérigazgató ennyire tájékozatlan a cége ügyeiben, s hogy ennyire nincsen "bevonva" semmibe azaz lényegében nélküle is működik a cég. Akkor minek vezérigazgató? Az azért szép, hogy ennyi mindenkit kiröhöghet. Addig jó az embernek, ameddig így kiröhögheti a kapott az állásajánlatokat. Az emberek jó része sohasem kap állásajánlatot, magának kell keresnie a munkát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!