Növeli-e a terrorkockázatot az illegális migráció?

2015. október 13. 18:58

Ha az Iszlám Állam vagy az Al-Kaida terroristákat akarna küldeni Európába, akkor ezt gond nélkül megtehetnék.

2015. október 13. 18:58
Révész Máriusz
Facebook

„Az Indexen a Terrorelhárítási Központ szakértőjének egy 2014-es tanulmányát idézik, amiben a szerző szerint az illegális migráció nem jelent komoly növekedést a terrorkockázatban. Rövid gondolkodás után azonban könnyen belátható, hogy amikor Böröcz Miklós rendőr alezredes tanulmánya amikor készült még más idők jártak. Mára alapjaiban változott meg a helyzet. Az Index-szel ellentétben fontosnak tartom kiemelni, hogy a tanulmány a migráns-válság robbanása előtt készült, és 2015-től egy új időszámítás kezdődött. Tavaly még senki sem tudta volna alképzelni, hogy azonosítatlan 100 ezrek lépik át ilkyen ütemben és körülmények között a határokat. A tavalyi megállapítások mára már egyáltalán nem aktuálisak.

Az Index azt írja »Böröcz a tanulmányában részletesen ismerteti a német szövetségi hírszerzés, a BND álláspontját, amit Ernst Uhrlaut, a német hírszerzés egykori vezetője egy 2006-os előadásában fejtett ki. Eszerint a médiában és a nyilvánosság előtt folytatott vitákkal ellentétben, a terrorizmus és az illegális migráció jóval kisebb átfedést mutat, mint azokban azt valószínűsítették, és bár a megállapításokat 2006-ban tették, de napjainkban is aktuálisak«.

Nézzük akkor ezeket a megállapításokat:

»1. Nagyon nehéz egy terroristát bejuttatni Európába, és ezzel a terroristák is tisztában vannak. A nyugati országok ugyanis egy csomó pénzt költenek hírszerzésre, jól együttműködnek a terroristákat exportáló országok hírszerzőivel, így „egy terrorkiképző táborban részt vevő személy, a helyi hírszerző szervek figyelmébe kerülhet, amelyek időben jelzést tudnának adni a célország hírszerző szolgálatainak.

Nem éri meg anyagilag. Nagyon sok pénzt kell kifizetni szervezett bűnözői köröknek (embercsempészeknek) ahhoz, hogy illegálisan jusson be egy terrorista Európába, Kanadába vagy az Egyesült Államokba, márpedig a terrorakciók nagy része „rendkívül alacsony költségvetésű”. Ha adott esetben egy terrorista sejtet akarna egy terrorszervezet Nyugatra juttatni illegálisan, akkor ez sokkal többe kerülne, mint amennyibe azok a terrorakciók kerülnek, amiket el szoktak követni.

A tiltott határátlépéssel idő előtt lebukhat. Így pedig elveszhet az összes pénz, amit a terrorszervezet az akcióra ráfordított, az illegális migránst pedig visszatoloncolják.

Ha nincs helyismerete, nincs segítője, akkor különösen nehéz helyzetben van. Helyi alvilági kapcsolatok nélkül nem jutna megfelelően előkészített, hamis dokumentumhoz, így pedig egy egyszerű rendőrségi rutinellenőrzés is a vesztét okozhatja.«

Ezek az állítások 2014-ben még lehet, hogy igazak voltak, de 2015-ben?

Nagyon nehéz bejuttatni bárkit a határon? Tízezrével-százezrével vannak Európában olyanok, akikről nem tudjuk kicsodák, papírjaik nincsenek, és a hivatalos szerveknek nemhogy a személyük, de még az eredeti állampolgárságuk eldöntése is komoly kihívást jelent. 

A tiltott határátlépéssel idő előtt lebukhat? Ma ellenőrzés nélkül bárki bejuthat a határon, ezt az Index is tudja, hiszen egy újságírója a leírta, hogyan vegyült el a menekültek között és jutott át a határon. 

Sokba kerül nyugatra jutni? Az utaztatás, vonatoztatás költségeit a különböző államok fizetik, akik, mint a forró krumplit, próbálják a lehető leggyorsabban a szomszédba eljuttatni a migránsokat.

Nem jut hamis dokumentumokhoz? Egy Röszkénél uszító embernél 9 hamis útlevelet találtak, egy újságíró a holland miniszterelnök képével csináltatott hamis útlevelet, de minderre egyébként semmi szükség nincs, elég azt mondani: az út során elvesztek a papírok.

A hírszerző szervek jól együttműködnek a terrorizmust exportáló országok hírszerzőivel? Az amerikaiak által felfegyverzett felkelők tömegesen álltak át az al Kaidához köthető Al-Nusra fronthoz. Ma szinte senki sem tudja ki kivel van, és holnap már lehet egyébként is másképp lesz. Ma egyetlen komoly hírszerző se meri azt nyilatkozni, hogy urai a helyzetnek. Nyilvánvaló, hogy az azonosítatlan tízezrek veszélyforrást jelentenek, sőt különböző becslések látnak napvilágot, hogy a menekültkérelmet beadók közül hány embernek lehet terrorizmussal összefüggő kapcsolatrendszere. Csak Németország 300-400 ezer menekült kérelmének elbírálásával vannak elmaradva, és naponta 5-10 000-en érkeznek. A világ összes hírszerzője nem lenne elég ennek a tömegnek a feldolgozására.

Félreértés ne essék, a bevándorlók döntő többsége a háború és a nyomor elöl menekül egy jobb élet reményében az Unióba. Annyit azonban bátran állíthatunk, ha az Iszlám Állam vagy az Al-Kaida terroristákat akarna küldeni Európába, akkor ezt gond nélkül megtehetnék. Ha az Unió is beszáll a szíriai rendteremtésbe, akkor... Reménykedjünk, hogy addigra vissza tudjuk állítani a rendet az unió külső határain. Közös uniós érdek, hogy kontrollálni tudjuk kik lépnek be hozzánk, és akik bent vannak, azoknak az alapos átvilágítása megtörténjen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. október 14. 15:48
Máriusz,te még élsz?..:)
kukagyerek
2015. október 14. 11:23
"..akkor ezt gond nélkül megtehetnék." ..... Mert hozzád hasonló balf@szok ülnek az eu-vezetésében és az eu-us országok kormányaiban.
excopp
2015. október 14. 10:34
- az lehet, hogy a 2014/II. számban jelent meg a dolgozat, DE 1. vannak benne letöltések (szakirodalmi hivatkozások) 2015. januárjából is 2. a szerző elemzi a párizsi merényletet is, amely ugyanakkor volt 3. Occam borotvájával törekedve az ökonomikus érvelésre, leszögezhetjük: NEM lehet ugyanolyan a biztonsági helyzet szabályozott körben történő bevándorlás és szabályozatlan beözönlés esetében
bontottcsirke
2015. október 14. 08:20
Erről nekem az jut az eszembe, amikor hevesen tagadták, hogy a Föld a Nap körül kering. Aztán beigazolódott, hogy mégis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!