Menekültekkel nem lehet munkaerőt pótolni

2015. október 05. 09:47

Amennyiben a bevándorlók nagy számban nálunk akarnának letelepedni, az pont azokon a helyeken, például az alacsonyan képzettek körében növelné meg a munkaerő-kínálatot, ahol már ma is a legnagyobb a munkahelyhiány.

2015. október 05. 09:47
Novoszáth Péter
Magyar Idők

A második világháborút követő években úgy tűnt, hogy a kapitalista piacgazdaságok végképp túljutottak ezen a gondon. Azóta a XX. század kilencvenes éveiben, különösen a világgazdaság globalizálódásával és a 2008ban kitört nagy pénzügyi és gazdasági válság hatására azonban ismét napirendre került. Az alulfoglalkoztatás, a munkanélküliek egyre növekvő és tartósan magas szintje, a munkaerőkereslet túl alacsony színvonala vált ismét jellemzővé, normál állapottá még a legfejlettebb piacgazdaságokban is. Nincs ma a világon olyan fejlett kapitalista piacgazdaság, amely valamilyen formában ne küzdene ezzel a nehézséggel. Az Európai Unióban éppen a magyar foglalkoztatási biztos, Andor László idejében csökkent minden idők legalacsonyabb szintjére a foglalkoztatottak száma. (...)

Újabban egyre többen állítják, hogy a szíriai, afganisztáni, afrikai menekültek tömeges beáramlása pótolhatja majd a negatív demográfiai trendek miatt hiányzó munkaerőt. Éppen ellenkezőleg! Amennyiben a bevándorlók nagy számban nálunk akarnának letelepedni, az pont azokon a helyeken, például az alacsonyan képzettek körében növelné meg a munkaerőkínálatot, ahol már ma is a legnagyobb a munkahelyhiány. Ráadásul a menekültek nagy része, ha letelepedne nálunk, többségében az amúgy is nagyszámú hazai szegényhez tudna csatlakozni, és csak a már ma is jelentős forráshiányt, forrásszükségletet növelné tovább a szociális ellátások terén.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Scampi Ladoga
2015. október 05. 18:32
Négy évet élt menekülttáborban egy magyar. Érdekes amit ír: http://www.intervallum.hu
Hora
2015. október 05. 14:45
Ha Kecsketenyésztő nagyhatalom vagyunk akkor igen. Ellenben nem.
sine ira et studio
2015. október 05. 13:43
A "hogyan nem lehet" már egy apró, bátortalan lépés a "hogyan kellene" felé, de azért a Magyar Időktől nem várom el, hogy megfordítsa ezt a problémát, és feltegye a kellemetlen kérdéseket. Mert valahogy pótolni kell azt a képzett munkaerőt, amelyet fokozatosan szívnak el az országból. Valahogy pótolni kell a folyamatosan fogyó népességet, mert összeomlik a szociális ellátórendszer. Valahogy ki kell törni abból az ördögi körből, hogy Magyarországon nő az érdemi munkát nem végző emberek száma, és csökken a jól fizető munkahelyeké, miközben az állami vízfej mindent megbénít. Valahogy, valahonnan pótolni kell az innen eltűnő tőkét, munkaerőt, tudást.
Morgen
2015. október 05. 11:51
Azért én kipróbálnám, hogyan lehet menekültekkel munkaerőt pótolni! Minden politikust és azok hozzátartozóit velük operáltatnék meg, minden házukat velük terveztetnék, kiviteleztetnék és minden szerettüket, őket magukat is velük ápoltatnék. A gyerekeiket csak rájuk bíznám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!