Hét figyelmeztető jel Varsóból a magyar politikusoknak

2015. október 27. 09:23

Intő jel a magyar pártoknak, hogy például hiába szűnt meg a déli kerítéssel a korábbi menekültáradat, a menekülthelyzet még a menekültek nélkül is, továbbra is kampánytémává tehető, és a szavazókat nagyon is érdekli a kérdés.

2015. október 27. 09:23
Dull Szabolcs
Index

1. A jobboldalnak nem szükségszerűen a baloldal az ellenfele

Lengyelországban nagyjából tíz évvel tartó folyamat teljesedett be azzal, hogy ezen a választáson egyértelmű volt, hogy két jobboldali párt harcol a kormányzásért. A baloldal, amely 2001-ben még 45 százalékkal győzött, mára eljelentéktelenedett, nem tudott semmilyen szinten beleszólni a küzdelembe. A lengyel politika centruma kétségtelenül eltolódott a jobboldalra, kérdés, hogy a kormányzásról most leköszönő, vesztes Polgári Platform (PO) ezek után húzódik-e balra, és megpróbálja-e begyűjteni a képviselet nélkül maradt balos szavazók voksait.

A magyar politikában 2018 nagy kérdése, hogy a Fidesszel szemben a baloldal (az MSZP és akivel összefog) vagy a radikális jobboldal (Jobbik) lesz-e a fő kihívó. A választ nem lehet még sejteni, de épp a lengyel példa mutatja, hogy Közép-Európában simán előfordulhat, hogy két jobboldali párt harcol a legfőbb hatalomért.

(...)

6. A menekülthelyzet igenis kampánytéma

»Lengyelország külpolitikájában jelenleg a migránskérdés a legfontosabb.« Ezt Beata Szydło vágta Ewa Kopacz arcába a múlt heti tévévitájukon. És valóban a lengyel kampány fontos eleme volt a menekültkvóták kérdése, a menekültek elhelyezése. Sőt, a PiS kormányfő-jelöltje menekültügyi különadóval is riogatott, ha nem lesz kormányváltás.

Pedig Lengyelországot igazából még nem érte el a menekültkrízis, a lengyel határoknál nem sorakoztak fel bevándorlók, a lengyel szavazók alig láthatnak menekülteket maguk körül. Intő jel a magyar pártoknak, hogy például hiába szűnt meg a déli kerítéssel a korábbi menekültáradat, a menekülthelyzet még a menekültek nélkül is, továbbra is kampánytémává tehető, és a szavazókat nagyon is érdekli a kérdés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fer70
2015. október 27. 10:03
Oly' bölcs és okos, hogy az már fáj! Csak 2 példa: 1. Titkos korrupciós ügyek kiszivárgása SEHOL a világon nem segít semmilyen pártot. Az ellenzék mindig MINDENHOL a korrupcióval kampányol, ez nem magyar specialitás. 2. Hogy M.on Fletó háttérbe lépjen? Viccnek is gyenge... ahogyan ez az írás is.
Antigoné
2015. október 27. 09:49
Helyes megfigyelések, minden párt elgondolkodhat rajtuk. Ritka normális szöveg az Indexen.
balbako_
2015. október 27. 09:28
de épp a lengyel példa mutatja, hogy Közép-Európában simán előfordulhat, hogy két jobboldali párt harcol a legfőbb hatalomért. Nincs ellenemre....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!