A Muzsikás hangja

2015. augusztus 27. 13:08

Ezek az emberek nagyon szeretnek – és tudnak – zenélni, mégis úgy érezték: nincs az rendjén, ami történt.

2015. augusztus 27. 13:08
ZSD
Fidelio

Vasárnap azt is gondolhattuk volna, hogy itt vége is a történetnek: egy újságíró hazudott, egy muzsikust megaláztak, néhány olvasót becsaptak, egy megvezetett fesztiváligazgató pedig hozott egy gyors és katasztrofálisan rossz döntést. Nincs itt semmi látnivaló – ez a magyar médiavirtus, ennyire futja. Nem kell ismerni a Muzsikást, nem is szólva Petrás Máriáról, és nem kell ismerni a zenéjüket, az erdélyi zsidó zenét sem, amely világszerte hódítja meg a füleket és a szíveket, és ők maguk nyilatkozták róla, hogy »száz százalékig magyar és száz százalékig zsidó.« 

Az antiszemitizmus valóban gyomorforgató problémája ennek az országnak – de leantiszemitázni annak az együttesnek a szólistáját, amely talán a legtöbbet tette a zsidó népzenéért az elmúlt évtizedekben, semmivel sem nagyobb dicsőség, mint a kurucinfón teli szájjal zsidózni. Amiért egyáltalán érdemes erről a szomorújátékról írni, az Muzsikás együttes hétfői reakciója: a fesztivál szombati közleményében foglaltakkal ellentétben ugyanis lemondták a koncertet, méghozzá a meghívott szólistákkal teljes egyetértésben. Íme a névsor: Herczku Ágnes, Balogh Kálmán, Bob Cohen, Farkas Zoltán Batyu.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. december 17. 22:20
Ismét csak bebizonyosodik, a szemitizmusból lesz az antiszemitizmus. Lehet lihegve tetsziktudnikolni, magyarázkodni, írástudózni, magunkfajtázni, alávalózni, üldözöttezni, bőgatyázni. Aztán miért is? Petrás Máriát és a Muzsikást eddig is kedveltem.
Ellensúly
2015. szeptember 07. 17:13
Azokban a fellépőkben, akikben van szemernyi jó érzés és becsület, a történtek után le kellene mondaniuk a fesztiválon való szereplést. A kormánynak pedig azt kellene mondania, hogy ilyen kirekesztő rendezvényt nem támogat a jövőben súlyos milliókkal.
Box Hill
2015. augusztus 28. 13:20
De nem most: „A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.” Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.
ottapont
2015. augusztus 28. 13:19
'ugyanis lemondták a koncertet, méghozzá a meghívott szólistákkal teljes egyetértésben. Íme a névsor: Herczku Ágnes, Balogh Kálmán, Bob Cohen, Farkas Zoltán Batyu' Vannak még gerinces emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!