Nem szociális unió

2015. augusztus 04. 21:46

Ez az Európa nem a népek demokratikus szövetsége, hanem az USA és Európa óriáscégei által áterőszakolt szabad kereskedelmi övezet lesz, ahol az eddig kiharcolt szociális jogokat garantáló szabályokat a bíróságokon is meg lehet támadni.

2015. augusztus 04. 21:46
Vajnai Attila
Népszabadság

„Angela Merkel a görög népszavazás után meg is mutatta, hogy miként működik az általa uralt nem szociális unió. Habár a görög választók egyértelműen és demokratikusan kifejezték akaratukat, miszerint nem akarják a német és francia bankok megmentésére fordított pénzeket az állami kasszából – az adófizetők zsebéből – kifizetni, egy jogilag nem létező szervezet, az eurózóna vezetőinek döntésére hivatkozva a görög pénzügyi rendszer azonnali bedöntésével, a vétlen állampolgárok megtakarításainak és nyugdíjának drasztikus megsarcolásával fenyegette meg a demokratikusan választott görög kormányt. Nem tankokkal, hanem bankokkal hajtották végre a megszállást.

Ebben a helyzetben a hatalom további koncentrációja azok kezében, akik Európa szegényebb többségének kirablását tűzték ki célul, nem a demokráciát, hanem a diktatúrát fogja segíteni. Ez az Európa nem a népek demokratikus szövetsége, hanem az USA és Európa óriáscégei által áterőszakolt szabad kereskedelmi övezet lesz, ahol az eddig kiharcolt szociális jogokat garantáló szabályokat a bíróságokon is meg lehet támadni. A nem szociális unió és a centralizált hatalom a neoliberális körök új projektje, amellyel szemben tovább kell folytatni a harcot, mert Európa átalakítása elkerülhetetlen. Igen, elkerülhetetlen, és nem mindegy, hogy az átalakítást a bevándorlókat, a szegényeket üldöző szélsőjobb vagy a szolidaritáshoz és a demokráciához ragaszkodó baloldal fogja majd végrehajtani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!