Képeslapról ismerve

2015. augusztus 02. 10:18

Szociológiai közhely, hogy a félelemkeltés mindig könnyebb az ismeretlennel, mint az ismerttel szemben.

2015. augusztus 02. 10:18
Ravasz Ábel
Új Szó

Szlovákiában az elmúlt hónapokban két ismeretlen ellenséggel kapcsolatos kampány is lefutott. Az első a homoszexuálisok jogaival kapcsolatos, családvédelminek csúfolt népszavazás volt, amikor az átlag szlovák állampolgárnak egy olyan kisebbség tagjainak sorsáról kellett (volna) döntenie, akiket maximum viccekből - ha úgy tetszik: képeslapról - ismer. Nem csoda, hogy az intenzív kampány ellenére alig sikerült valakit odahúzni az urnákhoz.

A mostani, bevándorlóellenes hőzöngés nagyon hasonlóan működik, egy körülménnyel súlyosbítva. Ez pedig az, hogy lokalizáltan - ott, ahol tényleges mozgás van, például Bősön - valóban fontos lenne helyes megoldásokat keresni és találni a bevándorlók jelenlétének kezelésére. Azonban, mivel a politikai elitek nagy része inkább azzal foglalkozik, hogyan tudna a választások előtt gyűlöletből tőkét, uszításból szavazatokat gyűjteni, a tényleges problémakezelés helyett a ködszurkálás viszi a prímet. Miközben megy a folyamatos hergelés, épkézláb javaslattal arra vonatkozóan, hogy mi legyen a növekvő létszámot elviselni kénytelen táborok és a körülöttük levő települések lakóival, talán még egyetlen párt sem állt elő. Miközben a befogadótáborok mellett lakók arra várnának válaszokat, hogy akkor hogyan is lesz ez innentől, politikai elitjeink fő tevékenysége az általános lózungok mormolása, a témaérzékeny szélsőjobb pedig mindenféle internetes álhírek, manipulált fotók és propaganda megosztásával van elfoglalva. A leghangosabban tapasztalatom szerint pont azok üvöltenek, akiknek a szomszédjában tegnap sem volt és holnap sem lesz menekülttábor.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2015. augusztus 02. 12:19
A jogvédő Helsinki bizottság mögé is érdemes nézni és elgondolkozni, hogy a valóságban vajon kinek az érdekében tevékenykednek és hogyan. Már az is elgondolkodásra ad okot, hogy a NOL foglalkozik a témával, megspékelve egy kis történelmi múlttal. "1976 májusában Washingtonban – Kissinger ellenzése ellenére – megalakult az amerikai törvényhozás Helsinki bizottsága. 1978 őszén – egyebek közt a Soros Alapítvány jelentős pénzügyi támogatásával – létrejött a New York-i Helsinki Watch (a Helsinki Jogőr), majd 1983-ban, bécsi székhellyel a civil helsinki mozgalmak ernyőszervezete, az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége." http://nol.hu/velemeny/a-voros-capa-napja-1554755
Berecskereki
2015. augusztus 02. 12:15
A mondás szerint: Az okos megoldja a problémát, a bölcs meg megelőzi. A ravasz Ábel féle magatartás pedig se nem okos, s nem bölcs, hanem sumák. Bár ennél lehetne sokkal durvább szóval is jellemezni. A kezdetkor – lásd franciaországi terrortámadás – elbagatellizálták, s egészen addig, amíg nem jelentkeztek komoly veszélyek. Ekkor fordítottak és most már a kormányokat vádolják gyűlölet felkorbácsolásával, szavazatszerzéssel. Holott ravasz módszerekkel az Ábel féle demagóg szociológusok, jogvédők keltik a gyűlöletet a regnáló kormányokkal szemben buktatási céllal. Szerintem az lenne a megfelelő megoldás, ha a ravasz Ábelok azt sürgetnék, hogy uniós szinten összefogva kerüljön megoldásra a probléma. A déli határszakaszokon, minden ország vegyen részt, ne csak a saját körülményeit nézze, mert a várható, kalkulálható következmények egész Európát fogják sújtani. Ezen túl nemcsak a bevándorlóknak vannak alapvető emberi jogaik, hanem azoknak a személyeknek is, akiknek ezt a bevándorlást tűrniük kell.
e.o.storm
2015. augusztus 02. 12:14
Ó persze, csak az a ponty nem szereti a horgot amelyik még nem kapta be. A világlátottabja be se tud telni vele..
polnemkor
2015. augusztus 02. 12:11
Az pedig, hogy a tótok a még magyar többségűnek megmaradt falvakba telepítik az osztrákoktól átvett(!) migránsokat valami mérhegetlenül aljas magyarellenes provokáció! A labancok és a tótok most közösen röhögnek rajtunk, hogy milyen jól kifundálták ezt! :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!