Gyros-keringő

2015. augusztus 24. 08:40

A görög válságnak folytatódnia kell. Amíg lehet Ciprasszal, aztán, ha Athénban megint túl sokan dúdolják az említett dal eredeti, bunkócskás változatát, akkor kell keríteni valaki mást.

2015. augusztus 24. 08:40
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„Alekszisz Ciprasz most lemondott, előre hozott választás lesz, valószínűleg az ősszel. Akkor még nem érnek be a »reformok«, tehát az átlag görög nyugodtan hihet a népvezérnek. Még nyerhet is, ahogy nyert magyar kollégája is 2006-ban. Egyedül vagy apró pártocskákkal persze már nem kormányozhat. A nyugati 86 milliárd euróhoz nem csak parlamenti jóváhagyás, politikai biztosíték is kell, az új Ciprasz-koalícióban gyaníthatóan ott lesznek azok az emberek és szervezetek, akik-amelyek kellő „tanácsokkal” látják el a régi-új miniszterelnököt. Talán átveszik a kijevi mintát is, és Washingtonból meg Brüsszelből honosított »szakértők« irányítják majd a kulcstárcákat. Működni fog ez? Görögország több mint 300 milliárd eurós hitelt nyög, s az újabb és újabb kölcsönök csak arra jók, hogy dinamikus maradjon a korábban felvett pénzek kamatainak törlesztése. Miért jó ez az EU-nak vagy IMF-nek? Egy aprócska példa: a hallei Leibnitz Intézet számításai szerint Németország legalább 100 milliárd eurót takarított meg 2010 óta annak révén, hogy a görög válság miatt csökkent az államháztartás kamatkiadása – a tőke ugyanis válság idején biztos helyet keres, és Európában kevesebb biztosabb van a berlini államkötvénynél. Aztán ott vannak az úgynevezett reformok, azaz a totális privatizáció. Az energia- és közműszolgáltatások kiárusítása hihetetlen üzlet a vevőnek – talán említeni sem érdemes a magyar példát. Aztán ott vannak a kikötők, a vasút, a tömegközlekedés, a tönkrement kisboltot és vendéglőt váltó megapláza. Termelnie nem is kell a görögnek, nehogy már maga húzza ki magát a kátyúból.

Egyszóval a görög válságnak folytatódnia kell. Amíg lehet Ciprasszal, aztán, ha Athénban megint túl sokan dúdolják az említett dal eredeti, bunkócskás változatát, akkor kell keríteni valaki mást, akár a politikai paletta másik széléről.

Az üzletnek mennie kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. augusztus 24. 17:47
"legalább 100 milliárd eurót takarított meg 2010 óta annak révén, hogy a görög válság miatt csökkent az államháztartás kamatkiadása" Ilyen értelemben minden válságon "megtakarítanak" a stabil, jó kilátású kötvények. A svájci frank már a svájciaknak is drága.
hátakkor
2015. augusztus 24. 17:45
"az új Ciprasz-koalícióban gyaníthatóan ott lesznek azok az emberek és szervezetek, akik-amelyek kellő „tanácsokkal” látják el a régi-új miniszterelnököt. Talán átveszik a kijevi mintát is, és Washingtonból meg Brüsszelből honosított »szakértők« irányítják majd a kulcstárcákat." Konkrétan minden minisztériumban gyám fog ülni, akik jóváhagyása nélkül egy cent nem mehet ki. Eddig szórakoztak a görögök.
hátakkor
2015. augusztus 24. 17:22
"A görög válságnak folytatódnia kell. " Annyiban, hogy több évtized elqrását, lehet 2x annyi idő helyrehozni.
Ellensúly
2015. augusztus 24. 11:16
Illett volna helyesen leírni 1. Alexisz Ciprasz nevét, 2. a gírosz szót, főleg címben. Nem dolgozik olvasószerkesztő, korrektor a Hírlapnál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!