Magyarországon mindenki olasz. Pizzát mindenki tud sütni, liszt kell hozzá meg paradicsomszósz, rárakunk valami feltétet plusz félkiló trappistát és már kész is. A gintonik is, alsópolcos vodkaszagú vizezett gint beletesszük a pohárba, ráöntjük a kinin-aromás tonikot, beleütünk pár üreges jégkockát, rávágunk két szelet magvas citromszeletet és mehet is bele a műanyag szívószál, ez is olyan, mint a vodkaszóda, pálinka mellé tökéletes kísérő, nem? Mindez persze keppispohárban, lehet is csengetni az ezerötszázat, kicsit drága mulatság, be se baszunk tőle, akkor meg mi értelme.
Kevés kiábrándítóbb ízlésficam van, mint a gintonik totális félreértése. Személyes szokásom, ha új helyen vagyok, legyen az étterem vagy kocsma, hogy gintonikot kérek, mert ha egy ilyen egyszerű italt képesek normálisan elkészíteni, akkor feltételezem, hogy valami minimális jó ízlés szorult a stábba és talán a többi rendelésem sem lesz olyan, mint amikor Habony Árpád elmegy egy jó mátrai borzaskát enni a Karcsi Vendéglőbe.
Elvégre azért megyünk étterembe, hogy jóllakjunk, nem?
Az esetek 99%-ában csalódom. Pedig még a koktélbároknak is adtam esélyt - nem mintha a gintonik koktél lenne, de hát ott mégiscsak profi piákat mérnek, gondolnám - de sajnos a magyar koktélbárok is olyanok, mint a magyar olaszéttermek. Amikor valaki koktélbárt csinál itthon, akkor vagy elkapja a latinos temperamentum karibi vonala és pulton táncoló csajokkal együtt fűszoknyában szürcsöli a Heyho ananászléből készült pinyakoládáját, vagy BMW-slusszkulcsos veretés megy, nagyjából hasonló szinten, csak fűszoknya-hangulat nélkül. Egyébként is imádom a magyar középosztályt, ízlése annyi, mint egy albán szépségkirálynőnek, de legalább van pénze.
A saját boldogságom érdekében megosztanám a gintonik öt ökölszabályát, amit ha betartanak, akkor talán még esetleg iható is tud lenni a végeredmény.
1.
A gintonik hosszúital (magaslabda koktél - in memoriam Tótisz). A hosszúitalokat olyanok isszák, akik felfrissülni akarnak ÉS nem úgy akarnak alkoholt inni, hogy piaszagot kelljen szagolniuk. Ezért van, hogy a meleg éghajlatú országokban terjedtek el leginkább ezek, mivel a part menti bárban 40 fokban nem a legjobb ötlet leküldeni húzóra két Szicsek-szilvát. A szar gin alkoholszagú, mivel legfeljebb adalékokkal kezelt vodka. Most az alapokba nem mennék bele, hogy mi a gin, mint olyan, fogadjuk el, hogy aromás, sokszor fűszeres-olajos, néha citrusos savanykás-édeskés desztillált alkohol, amit valami semleges piából csinálnak (pl. vodka). A rossz gin vodkaszagú. Magyarország legtöbb helyén a gintonicnak vodkaszaga van, mert a Morrisonsba jó az is. Ha ökölszabály kell: bármi belefér a Beefeatertől felfelé.