Nyílt levél Orbán Viktornak

2015. augusztus 01. 15:46

Mivel még nem laktam menekülttábor mellett, ezért kérdezném, hogy ez hogyan működik? Ezek az emberek ki-be járkálnak, több ezer ember fog itt grasszálni a falu összesen 5 utcáján?

2015. augusztus 01. 15:46
Csémi Gabriella
Facebook

„Nyílt levél Orbán Viktornak

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Szokásomhoz híven ezen a szombat reggelen is bekapcsoltam a gépet, hogy gyorsan átfussam a híreket. Derült égből villámcsapásként ért, hogy azt kellett látnom, hogy Martonfán menekülttábort akarnak építeni, sőt, a tábor építését kormányrendeletben már el is döntötték. Micsoda?! Nézek a naptárra, de nincs április elseje, pedig ebben reménykedtem…

Nem tudom, mennyit tud falunkról. Gyanítom, az égvilágon semmit. Még a pécsiek többsége - bár 10 km-re vagyunk Pécstől - sem tudja, hogy hol vagyunk. A terület, amelyet vélhetően kinéztek maguknak a célra, egy 66 hektáros volt honvédségi lőtér, amelyben semmilyen közmű nincs. Megjegyzem, csatornázva még a falu sincs, és összesen 220-an laknak Martonfán. Mivel még nem laktam menekülttábor mellett, ezért kérdezném, hogy ez hogyan működik? Ezek az emberek ki-be járkálnak, több ezer ember fog itt grasszálni a falu összesen 5 utcáján? Vagy buszjárat fogja őket behordani Pécsre, Pécsváradra, hogy ne unatkozzanak a várakozás (a mire várakozás?) idején?

2014-ben alapítottunk egy Szociális Szövetkezetet, mely egyre több életet lehel a korábban haldokló zsákfalunkba. A mezőgazdasági területeinket nem kerítjük, a helyi lakosság tudja, hogy nem az övé, ha kér valamit, rendel, kifizeti. Ugyanezt tudják garantálni az ide betelepítendő emberekről is? Mára jó beágyazottságot tudtunk elérni a környékbeli településeken is, visszatérő vásárlóink vannak a helyben, helyi munkaerő által termelt, jó minőségű, napon érlelt, kedvező árú (és még sorolhatnám az előnyöket) növényeinknek.

Mire itt megteremtik ennek a több ezer, vagy ki tudja hány embernek minimális létezésére alkalmas feltételeket, az milliárdokba kerül. Csak halkan kérdezem: miért nem gondolkodnak üresen álló laktanyákban? Van az országban bőven, és közművesítve vannak.

Ja, hogy a pénz nem számít? Rákosi elvtárs is azt mondta, hogy mindegy milyen áron, de akkor is legyőzzük az imperialistákat. Azt a 66 hektáros területet önkormányzatunk 10 éve kéri, hogy mezőgazdasági célra hasznosíthassuk mezőgazdasági célra. 2014-ben a Szociális Szövetkezetünk üzleti tervében levezettük, hogy a helyi munkanélküliség hatékony ellenszere programunk. Az önellátás útjára léptünk, mert meggyőződésünk, hogy egyedüli kitörési pontunk a helyi élelmiszer termelése mind a munkanélküliség leküzdésében, mind a lakosság egészségmegőrzésének szempontjából.

Gondolom, hogy nem a puszta véletlen műve, hogy hirtelen itt menekülttábor épül. Két hete látogatást tett nálunk Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki a jubileumi ünnepségünk díszvendége volt. Többek között felajánlotta a segítségét a 66 hektáros volt honvédségi terület visszaszerzésére is. És most - nahát! - kiderül, hogy a legjobb hely egy menekülttábor létesítésére Martonfa, vélhetően maga az említett terület. Mint mondtam, nem hiszek a véletlenekben.

Eddig azt hittem, hogy demokratikus országban élek. Ahol elfér sok különböző vélemény, szemlélet. Most a saját bőrömön tapasztalom, hogy ha egy falu nem Fidesz szimpatizáns, sőt a legnagyobb ellenzéki erő pártelnökével mutatkozik nyilvánosan, és ez a felsőbb körök tudomására jut, akkor a kicsinyes bosszú nem marad el. Nem tudom elhessegetni magamtól az Erdélyi Bözöd esetét, ahol a helyi lakosságnak munkát adva megépíttette Ceaușescu a gátat, mely már majdnem kész volt, amikor az embereknek derengeni kezdett, hogy mit is építenek. Igen, elárasztották a falut, mára pedig már a templomtorony is beomlott a víz alatt, a faluból pedig nem maradt semmi...

Már hallom is a kormányzati szólamot, hogy ez munkalehetőség a helyieknek. Hurrá! Persze csak közmunkában, ahogy az ideiglenes határzár építésére is berángatták az összes munkanélkülit, és ha nem fogadja el, akkor a segélyt is elveszik tőle… Örvendj Pécs, Pécsvárad és a környékbeli falvak, lesz munkalehetőség, tábort építünk!

Csak azt nem értem, miért nem jár jó példával elől a Tisztelt Kormány. Miért nem épült már befogadóállomás Felcsúton? Ha stadion épülhetett, akkor ez miért nem? Vagy Szijjártó Péter, Matolcsy György, Lázár János, vagy a többi kormánytag településére? Akkor elhinném, hogy közös a gond, közösen kell megoldanunk, közösen viseljük a terheket. Így marad a kicsinyes bosszú, mint magyarázat.

További aggályaim is vannak. Helyiként miért az internetről kell megtudnunk, hogy erre készül a kormány? Hogyhogy nem előzte meg ezt semmilyen egyeztetés a helyiekkel? Vagy valami különleges jogrend van érvényben, csak nem tudunk róla? Hadiállapot van?

Most már nem csak a falum nevében beszélek, mert erre a sorsra juthat bármelyik település, bármikor. Ezt akarjuk?

És még valami, tisztelt Miniszterelnök Úr: ez a nép már megakadályozta a lokátor építését a Zengőn. Tudjuk, hogy hogyan kell csinálni, és meg is csináljuk!

Csémi Gabriella, közmunkás, Martonfa alpolgármestere, 4 gyerekes édesanya”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 388 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2015. augusztus 02. 23:17
Nyugodalmas jó éjszakát!
kérdés
2015. augusztus 02. 23:16
A környéken épp elég gondot okoznak a mindent_begyüjtők, megmozdítók. A falvakban rengeteg a magányos öreg. Vagy a pendliző családtagjára utalt. Vagy az üres porta, ház.
kérdés
2015. augusztus 02. 23:10
Most ébredtem föl. Martonfa nagyon közel van hozzánk.
kérdés
2015. augusztus 02. 23:09
Ha kormányfeletti döntés születne, hogy a stadionokat kell vészhelyzetben menekülttáborrá alakítani, akkor mit lépne a kormány?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!