Hány Kolontár kell még?

2015. július 21. 09:06

A folyamatosan gyengített hatóságok gyakorlatilag vagy nem tudják ellátni feladataikat, vagy olyan erőtlen az érdekérvényesítő képességük, hogy jó eséllyel képtelenek lennének egy újabb veszélyhelyzet megakadályozására.

2015. július 21. 09:06
Simon Gergely
444

Visszatérve tehát az Illatos útra, ellenőrzések ott is voltak, bár a hosszú hivatalos levelezéssel kirimánkodott dokumentumok szerint a hatóságok igencsak esetlegesen néztek ki a helyszínre. Ráadásul ezen alkalmakkor még annyit sem voltak képesek elérni, hogy legalább letakarják a puszta földre lepakolt, szétkorrodálódott hordókat, amelyekből mindenfelé csorgott és párolgott a méreg. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogkövetésével és jogismeretével kapcsolatban érdemes megemlíteni azt is, hogy a Greenpeace által küldött közérdekű adatkérési formalevél dacára sem küldték el a kért dokumentumokat, azaz láthatóan eleve nem próbálkoznak jeleskedni a jogszabályok betartásában. Mindössze egy válaszlevelet kaptunk, melyben állították, hogy az adott helyzetben nekik nincs több tennivalójuk a több ezer tonnányi tűz- és robbanásveszélyes anyag teljesen szabálytalan tárolásával kapcsolatban. Ehhez képest a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség egy 2011-es határozatában még ki is emelte, hogy „a szabadban tárolt hulladékokat és vegyi anyagokat a nagy melegek idején folyamatosan locsolják, hogy az esetleges tüzet, robbanást megakadályozzák”.

De a környezetvédelmi hatóság (amely idén április óta a Kormányhivatal része) képviselői sem segítették a lakosság bizalmának helyreállítását. Egy lakossági fórumon arra a kérdésre, hogy a hatóság miként hagyhatta, hogy 2004-től 2008-ig illegálisan hordják a területre a veszélyes hulladékot, a Kormányhivatal képviselője azt a választ adta: ő akkor még egyetemista volt, így ne őt kérdezzük. (…)

Szerencsére a sajtó, a helyi politikusok és a Greenpeace nyomására a kormány végül az Illatos úti hordók azonnal elszállításáról döntött. A munka el is kezdődött, így a közvetlen veszélyek jelentősen csökkentek. Remélhetőleg a hordók elszállítása idén valóban be is fejeződik. Ám ahogy a fenti példák is mutatják, a folyamatosan gyengített hatóságok gyakorlatilag vagy nem tudják ellátni feladataikat, vagy olyan erőtlen az érdekérvényesítő képességük, hogy jó eséllyel képtelenek lennének egy újabb veszélyhelyzet megakadályozására. A környezeti katasztrófák megelőzése érdekében ezért független, hatékony és erős hatóságokra lenne szükség, valamint olyan, a környezeti felelősséget valóban biztosító szabályozásra, amely garantálná, hogy a felmerülő milliárdos károkat a szennyező vállalatok állják, ne az adófizetők.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crüwel
2015. július 21. 17:17
"hogy a hatóság miként hagyhatta, hogy 2004-től 2008-ig illegálisan hordják a területre a veszélyes hulladékot" Ezt most kell megkérdezni??? Ezek szerint mégis lehet a Gyurcsány időkre visszamutogatni...
kjkj945
2015. július 21. 12:14
Hány? 666 vagy 22 000 milliárd.
puszika
2015. július 21. 12:05
Uraim! A nagy liberális baloldal igencsak vesztésre áll a menekült ügyben! Új téma kell! Az ámerikai pénzelők szóltak.Ne égessétek magatokat tovább.Valami új téma kell. Lett!! Kolontár!!!! Simon Geri lett a kiválasztott! Csak ne nevetnék ennyire írás közben.
balbako_
2015. július 21. 11:36
Bazdmeg az eddig erős hatóságok miért nem csináltak semmit 25 évig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!