Mitől igazi az igazi csíki sör?

2015. július 27. 12:04

Mert kiderült, hogy félig holland termék. De miért baj ez, ha baj egyáltalán?

2015. július 27. 12:04
Papp Attila Zsolt
Főtér.ro

A székely sör mára kulturális azonosságformáló márkává vált, és ebben semmi ördögi nincsen: ha mondjuk egy bajor sörnél kihangsúlyozhatják az etnikai, folklorisztikus jelleget, miért ne tehetné meg ugyanezt egy székelyföldi gyártó? A csíkszentsimoni főzde elérte azt, ami tulajdonképpen minden gyártócég álma: a felé irányuló márkahűség nem pusztán akcidentális jellegű, hanem része a fogyasztók önképének – és nem látok igazán jó érvet arra, miért lenne problémás, ha az azonosulást elősegítő tényező az etnokulturális vonatkozás, és nem más.

A zavart nem ez okozza, hanem az, hogy a csíki sör hájpja erősen épített a lokális, székelyföldi öntudatra, és az »igazi« ügyével való azonosulás zsigeri multiellenességgel társult.

Egy multinacionális mamutcégnek szembesülnie kellett azzal, hogy veszélybe kerülhet a helyi piaca, ha nem vet számot a fogyasztók partikuláris igényeivel, és azt gondolja, hogy a bejáratott márkanévvel mindenütt ugyanúgy lehet eladni a termékeit. Igaz ugyan, hogy a székelyföldi gyártó – fogalmazzunk így – cselvetéssel futtatta fel a sörét, hiszen egy meglévő márka által kiváltott, létező érzületre »ült rá«, de ezt a furmányos fordulatot a Heineken tényleg magának köszönheti: a székely vállalkozó felismerte, hogy van egy piaci rés, amit ki lehetne tölteni.

És itt jön a lényeg: a Heinekennel sem az a gond, hogy multi – bár ezt Lénárdéknak nem lesz olyan könnyű kommunikálniuk –, hanem az, hogy nem volt hajlandó figyelembe venni a csíki sör „természetes” fogyasztói közegének etnokulturális-nyelvi beágyazottságát és elvárásait – ergo elhibázott üzletpolitikát folytatott a Székelyföldön.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2015. július 31. 23:47
A régi csiki sörnek is nem Heineken íze volt,ettől az eredeti Heineken nagyon jó sör,de én külföldön vagyok akkor az ország tradícióit szeretném megkóstolni és nem a multi "szart",ahhoz sajnos itthon hozzájutok.
csurcsányi
2015. július 31. 23:39
A multi sörgyárak megveszik a hazai sörgyárakat ott is a saját sörüket kezdik el gyártani ezért már minden sör Heineken ízű,a Dréher is már egész más ízű mint 25-30éve volt!Sajnos olyan általános söríze van!
kizökkentidő
2015. július 28. 18:23
Sajnos sikk manapság angol szavakkal tűzdelni a locsogást. A másik írásnál két hozzászóló is homeless-t írt hajléktalan helyett. Nagyokat hümmögtem, végül nem szóltam rájuk.
kizökkentidő
2015. július 28. 15:34
Talán hagyni kell lecsengeni ezt a majmolást, mert néha a tiltás kontra produktív. A cunami szót húszból tizenkilencszer használják a szökőár helyett, még az általam nagyra tartott tudós-feltaláló emberek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!