A félelem árnyékában

2015. július 29. 07:50

Miért van az, hogy a kutyás-cicás képek és az erotikus tartalmak mellett a minden sorában vérrel átitatott krimi pörög leginkább az interneten?

2015. július 29. 07:50
Nagy Áron
Magyar Nemzet

Talán ilyen a természetünk? Elvégre sokan közülünk szeretik a borzongást, élvezettel ülnek fel a hullámvasútra, falják a horrorfilmeket. A többség viszont feltehetőleg nem ilyen. A felmérések szerint mégis rettegve figyelik a híreket, hol, kire csapott le az őrült kéjgyilkos, a kegyetlen rabló, s aztán torkukban dobogó szívvel futnak hazáig, minden sarkon, minden árny leple alatt kifent késsel várakozó gazfickóktól tartva. Pedig a helyzet az, hogy a kormányzati optimizmus ezen a téren nem áll messze a valóságtól: a befejezett emberölések száma uniós összehasonlításban sem magas, a 90-es évek magyar adataihoz képest csaknem ötven százalékkal kevesebb gyilkosságot követnek el mostanában. Ezért nyugodtan leszögezhetjük: Magyarország jó ideje nem tartozik a vadkelethez! S ugyanilyen fontos tisztázni azt is, hogy ezt halálbüntetés nélkül, ám a tényleges életfogytiglan kiszabásának fenyegető lehetősége mellett sikerült elérni.

Ennek alapján azt mondhatnánk, az irány jó. Jó, de valami mégsem stimmel, mert az a bizonyos szubjektív biztonságérzet változatlanul gyönge. A Nem attól félünk, amitől kellene című tegnapi cikkünkben Kó József kriminológus is rámutatott erre: az emberek durván túlbecsülik az erőszakos bűnesetek számát, az összes bűncselekményét pedig hasonló mértékben lebecsülik. ()

A balhét azonban nem viheti el egyedül a sajtó és a filmszakma. Az emberek félelme ugyanis alapvetően a bizalmatlanságból táplálkozik, amihez kevés közünk van. Azért félnek, mert nem hiszik el, hogy az állam meg tudja védeni őket. Nem hiszik el, mert azt látják, hogy a Piroska néni udvarát kifosztó tolvajokat sem képesek elfogni a rendőrök, ha egyáltalán keresik. Az elfogott szarkákra pedig mi vár? Szabálysértési bírság? Fogház? A történet vége általában ugyanaz: az egyik tolvaj bemegy, a másik kijön, és kezdődik minden elölről. A hoppon maradt sértett meg szétkürtöli a faluban, onnan a rokonok felviszik a városba, és a hír médiumok nélkül is elterjed.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasvirág
2015. július 29. 15:28
Én úgy gondolom, hogy a rossznak mindig nagyobb hangja van, mint a jónak, és ezért tűnik úgy, hogy több rossz van! Vagy az a föltevés érvényesül, hogy amint sok szónak, ma már más a jelentése, mint régebben, így sok ember számára a negatív hírek bírnak "pozitív" töltettel? Az emberek félelme nem a bizalmatlanságból fakad, hanem abból a félelemből, hogyha nem nézne negatív híreket, nem adná tovább, akkor ő lemaradna valamiről, vagy kimaradna a rossz hír (még ha valóság alapja is van) terjesztők köréből. Nagy bátorság kell magányos "harcossá" válni!
kukagyerek
2015. július 29. 12:48
A primitív ember azért szórakozik olyan jól a véres történeteken (legyen az játékfilm, vagy dokumentum, vagy csak egyszerű napi hír), mert azt hiszi a szerencsétlen, hogy őreá soha nem kerülhet sor. Ezért is szavazgatnak négyévente úgy, ahogy.
rosszkutya
2015. július 29. 11:18
A legjobban a pornó pörög az interneten. :-D
Balango
2015. július 29. 08:40
A befejezett emberölések száma nem árulkodik semmiről. Tipikus hamis adat. Ami nézni kell együtt: befejezett emberölés, emberölés kísérlete, halált okozó testi sértés, életveszélyt okozó testi sértés, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés, súlyos testi sértés. Az utóbbi négyet főleg akkor, ha azok rabláshoz kapcsolódnak, vagy az elkövető és a sértett között jelentős korkülönbség van, esetleg szocioökonómiai státuszuk is eltér egymástól. Szóval amikor nem a kocsmai késelésekről vagy 20 éves részeg fiúk verekedéséről van szó. Jól tudjuk, mire gondolok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!