A valóság tesztje

2015. július 24. 17:25

Az Alkotmánybíróság a februári „családvédelmi” népszavazás egyetlen kérdését kaszálta el, ez a regisztrált partnerkapcsolat törvényi szabályozását tiltotta volna.

2015. július 24. 17:25
Lajos P. János
Új Szó

Most, az Európai Emberi Jogi Bíróság napokban hozott ítélete alapján tudhatjuk, hogy ez a kérdés biztosan ellentétes volt az Emberi Jogok Európai Egyezményével, így a szlovák alkotmánnyal is, amely kimondja, hogy az állam által aláírt nemzetközi szerződések, egyezmények előnyt élveznek a hazai törvényekkel szemben. Igaz, a bíróság az ítéletet olasz párok által az olasz állam ellen indított perben mondta ki, rögzítve, hogy ellentétes az emberi jogokkal, ha az állam semmilyen hivatalos lehetőséget sem ad partnerkapcsolatuk elismerésére. Így a hazai jogrendre közvetlen hatással nincs az ítélet, a parlamentnek nem kell holnap összeülnie, és nem kell törvényt hoznia a melegek partnerkapcsolatáról. De megtehetné, és ezzel megelőzhetné, hogy az emberi jogi bíróság Szlovákiát is elmarasztalja, mert nem teszi lehetővé a regisztrált párkapcsolatot. Az igazságügyi minisztérium reagálásából inkább az látszik, hogy nem fogja megtenni, hiszen azt magyarázza, hogy az ítélet még nem jogerős, lehet fellebbezni ellene, és nem is kötelező teljes mértékben Szlovákiára, hiszen itt nem ugyanolyan a helyzet, mint Olaszországban. Ezzel azonban várhatóan csak elodázza a törvény elfogadását, de nem tudja megakadályozni.

Érdekes lesz figyelni a politikai pártok reakcióját, hiszen ősszel már kezdődik a választási kampány, amelyben ez a kérdés is meghatározó téma lehet. Az ilyen témák felvetése ugyanis megmutatja a társadalom véleményét a kisebbségekről, megméri az aktuális »xenofóbiaszintet«. Mert ne higgyük azt, hogy azok a pártok, amelyek egy szexuális kisebbség jogainak bővítését elutasítják, hajlandók lesznek a nemzeti kisebbségek jogainak bővítésére.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!