De ki ez a Bernie Sanders...?

2015. július 28. 09:07

Az amerikai külpolitikáról Sanders azt gondolja, hogy nem működik a „bemegyünk, fél év alatt rendet teszünk, hazajönnek a katonáink, és máris demokrácia lesz keleten” típusú ígéret és stratégia.

2015. július 28. 09:07
Csiba Katalin
Csiba Katalin blog

„Itt a kampányinterjú Bernie Sanders-szel, ahol kiderül, hogy az édesapja 17 évesen emigrált Lengyelországból, angol nyelvtudás nélkül érkezett az USA-ba, a felesége helyi aktivista volt, amikor megismerkedtek, és hogy ő a házikassza ügyében a prudensebb. Megtudhatjuk, hogy forradalminak tartja Ferenc pápa munkásságát. Kiderül, hogy előszeretettel hivatkozik a skandináv országok jóléti államaira, a német egészségügyi rendszerre, valamint a finn oktatási rendszerre. Kiderül, hogy - habár respektálja személyesen - nem ért egyet Obamával, amikor a TPP szabadkereskedelmi egyezményt erölteti az amerikai konzervatívokkal karöltve. Felhívja a figyelmet, hogy az USA az egyetlen nagy ország, ahol az alap egészségügyi ellátás nem állampolgári jog, és ahol nem garantálja az állam az anyasági/apasági támogatást a baba megszületésekor.

Sokat beszél arról, hogy nem fenntartható és nem erkölcsös, hogy a felső 1% kapja meg a jövedelmek 99%-át. Tiszteli a leggazdagabbak innovációs képességét, de nem fogadja el a milliárdos osztály kapzsiságát, ezért a milliárdosok megadóztatásáról és a spekulatív célú tranzakciók megadóztatásáról beszél. Sőőőt... egyértelműen behozza az elnöki választási kampányba, hogy be kell zárni az off-shore kapukat. A külpolitikáról azt gondolja, hogy nem működik a »bemegyünk, fél év alatt rendet teszünk, hazajönnek a katonáink, és máris demokrácia lesz keleten« típusú ígéret és stratégia. Kampány szintre emeli azt a nézetet, hogy a külpolitikájuknak nem várt következményei lettek, melyeket az amerikai állampolgároknak is végig kell gondolniuk.

Én tudom magamról, hogy következetesen és pozitívan reagálok a hitelesnek tűnő cukiság faktorra (Vona Gábor not included), de azt hiszem a szimpátiám most több ennél. Bernie politikai forradalomról beszél, és van benne valami, amiért hiszek neki. Hajrá Bernie! Feel the Bern! :)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
telekaszter
2015. július 28. 16:18
Ha igazat is mond Sanders, és komolyan gondolja, akkor sincs semmi esélye szembemenni a mindenféle washingtoni lobbival...eleve nem választanak meg olyat, aki kicsit is veszélyeztethetné USA általános irányvonalát.
Fakutya Vigyora
2015. július 28. 15:46
De ki ez a Csiba Katalin?
OberEnnsinnen
2015. július 28. 15:31
Gondolatterelés, Csiba-módra. Az usákoknál ez lenne a nagy probléma jelenleg, hogy ki is az a Bernie Saunders? Majd szépen beáll Hillary mögé és mindenki boldog lesz. Az usákok pedig rohannak tovább a katasztrófába, mert engedték, hogy egy maroknyi kisebbség a teljes hatalmat megszerezze országuk fölött. Persze, mindez a szabadkőműves alapok egyenes végeredménye lesz.
1120
2015. július 28. 11:26
Én csak annak drukkolok, hogy legalább el tudjon indulni az öreg. Ugyanis kizárólag akkor van esély arra, hogy ne a Clintonné legyen a végén a befutó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!