Hat hónap, hat év, hatvan év

2015. július 15. 10:01

A magyar társadalom többsége nem érezte soha magáénak a rendszerváltást. Nem tett a szabadságáért semmit. Az ölébe hullott.

2015. július 15. 10:01
Bod Péter
Bod Péter
Népszava

„De mi történt közben a társadalommal? Ha magunk mögött tudtuk a politika és a gazdaság átalakítását, miként változott az a közösség, amely Magyarországgal azonosítható? Nyilván nem egyszerű modern politikai közösséggé alakítani azt a társadalmat, amelynek olyan csekélyek a demokratikus hagyományai, mint a magyarnak. (A jelenség Európának ebben a felében nem egyedi.) Jellemző, hogy az ezerszáz éves magyar államiságból mindössze nyúlfarknyi köztársasági esztendőkre futotta. De itt és most nem kizárólag a történelmünk a téma. Sokkal inkább a közösen átélt eseményeknek az a megkerülhetetlen jellege, amit rendszerváltás katarzis nélküliségeként azonosíthatunk.

Elmaradt a nagy és a közös öröm. A magyar társadalom többsége nem érezte soha magáénak a rendszerváltást. Nem tett a szabadságáért semmit. Az ölébe hullott. Az állampárt leváltását célzó hosszú kerekasztal-tárgyalásokkal érzelmileg nem lehetett azonosulni, és ez a lelki deficit velünk maradt. (…)

Hosszú távon olyan társadalomnak kell létrejönnie, amely ellenáll a politikai populizmus és demagógia pártprogramokba csomagolt kísértéseinek. Olyan közállapotok megteremtésén munkálkodik, amelyben érvényesülhet a tehetség, a szorgalom, a rátermettség, és amely nem kirekesztő sem társadalmi, sem szociális, sem etnikai okok miatt. Egy olyan társadalom ideája körvonalazódott a fent vázolt gondolatmenetben, amelyet talán azzal a rövid mondattal lehet a legpontosabban összefoglalni: »A megfelelő embert, a megfelelő helyre«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pkarcsi
2015. július 15. 17:10
Csak a végtelenül aljas népszavában lehet ilyen népellenes,becsmérlő förmedvényt irni.Szerzőt is meg a népszavát is üsse el egy nagy vörösbunkó,ötágú vöröscsillag légyen a szemfedeletek.
Csigorin
2015. július 15. 17:08
Mert nem is volt, szabad ember szabad orszagban azt tesz amit szabad. Cska mig a Szu idejen egy atlag orosz szarabbul elt egy atlag magyarnal, addig most az Usa idejen egy atlag magyar el sokkal szarabbul egy atlag amerikainal. Mert az uj urak ehesebbek.
Elhalgatott hírek
2015. július 15. 14:11
"A magyar társadalom többsége nem érezte soha magáénak a rendszerváltást." Miért , volt olyan?????????????
KannibálTatárÚr
2015. július 15. 13:58
"Nyilván nem egyszerű modern politikai közösséggé alakítani azt a társadalmat, amelynek olyan csekélyek a demokratikus hagyományai, mint a magyarnak. ... Jellemző, hogy az ezerszáz éves magyar államiságból mindössze nyúlfarknyi köztársasági esztendőkre futotta." A "demokratikus" nyugati államok nagy része még ma sem köztársaság, hanem királyság (Nagy Brtannia, Svédország, Norvégia ...). Spanyolország pedig a második köztársaság idején volt "demokratikus", ami polgárháborúhoz vezetett Franco győzelmével...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!