Kisegítők és tartótisztek

2015. július 21. 13:05

Barbár és értelmetlen rombolás volt a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságának elpusztítása, ám – az ellenem irányuló bosszún túl – ez is része a feudális birtokadományozásnak. Interjú.

2015. július 21. 13:05
Ángyán József
Darvas Béla blogja

Az említett Kishantosi Nonprofit Kft – úgy tűnik nekem – bírósági úton érvényesíti az igazát.

Barbár és értelmetlen rombolás volt a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságának elpusztítása, ám – az ellenem irányuló bosszún túl – ez is része annak a feudális birtokadományozásnak, amely egyfajta hűbéri rendszert látszik kiépíteni, ismét »Csák Máték« földjévé téve az országot. Ma már mindenki tudja, hogy a földnek akkor is jelentős a hozadéka, ha az ember a közelébe se megy, hiszen az EU agrárpolitikája jelentős összeggel támogatja a földhasználót, akár tulajdonosa akár bérlője a földnek. Akinek tehát az állam földet ad bérbe, azt ezzel azonnal jelentős forráshoz juttatja, így az adományozó lekötelezettjévé, »vazallusává« teszi. Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere például – több mint 1300 hektár állami földbérlethez jutva – közel 100 millió forint évi normatív földalapú támogatásra tett szert.

Kishantos is így esett a szórásba, melynek során ökológiai mintagazdaságának földjét nyolc egységre darabolták, és bár a vidékfejlesztési központ is újra pályázott a földekre, egyetlen hektárt sem kapott közhasznú tevékenységének folytatásához. Nyert ellenben például egy rongykereskedő, vagy pl. egy salgótarjáni építési vállalkozó »vándorcége«, amely többször áthelyezte a székhelyét, és így az adott területen azonnal nyerhetett. De szintén Hantoson diadalmaskodott egy háromezer hektáros nagygazda is, aki – miután gazdasága mérete miatt maga nem pályázhatott – a menye (Simon Hornok Réka) révén jutott állami földhöz, amelyet persze az após cége művel.

Kishantos azonban nem adja meg magát, több témakörben is perli az államot, melynek sorában az év elején két jogerős ítélet született. Januárban Budai Gyula volt VM államtitkárt majd májusban az FM vezetését és Bitay Márton földügyi államtitkárt marasztalták el, mert olyan valótlanságokat állítottak, amelyek alapján Kishantos fölpályázatát elutasíthatták. A bíróság a minisztériumot a további jogsértéstől jogerősen eltiltotta, és elégtétel adására kötelezte. A harmadik, nemrég született – véleményem szerint akár történelmi jelentőségűnek is nevezhető – jogerős ítélet pedig kimondta, hogy az állam nem csupán jó erkölcsbe ütköző módon, hanem egyenesen törvénytelenül járt el, amikor az egyik nyertessel (Mező Vidék Bt) – amely mezőgazdasági tevékenység hiányában nem is pályázhatott volna – a minisztérium gond nélkül szerződött.

Ha mindez demokratikus államban történik, vagyis ha jogerősen kimondott hazugságon kapják az állam vezető tisztségviselőit, akik erre alapozva és a törvényt figyelmen kívül hagyva kötnek bérleti szerződést a nemzeti vagyon hasznosítására politika közeli, illetve rokoni érdekeltségekkel, akkor ott nemcsak az államtitkárnak, de a miniszterének is le kell mondania, sőt a miniszterelnök felelőssége is komolyan felmerül. Viszont Magyarország – Fritz Tamás szállóigévé vált megállapítása szerint – úgy tűnik valóban »egy következmények nélküli ország«. Az esetet a politológus szíves figyelmébe ajánlom, mert jól illene azonos című – folytatásra érdemes, ám az utóbbi években sajnálatosan abbamaradt – cikksorozatába és a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent könyvébe.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. július 21. 23:24
Na, ezek is kivettek néhány jelmezt a kölcsönzőből és most magyarabbak, mint mi. http://www.mezohir.info/index.php/mezohir/502-mezofalva-kishantos-magyarok-gyultek-hagyomanyt-elni
Fakutya Vigyora
2015. július 21. 23:20
A héthektárnyi földdarab egy részén a század elején épített istállók állnak, meglehetősen rossz állapotban. Ezt venné meg a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, ám önmagában nem eladó a terület, csak a kastéllyal és az udvarral, parkkal együtt. Tomics László, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Rt. vezérigazgató-helyettese tájékoztatása szerint az ÁPV Rt. az interneten a napokban kezdte el árulni a kastélyt, az értékbecslés alapján mintegy százmillió forintos áron. A kht.-nak elővásárlási joga van – mondja Tomics László, de csak az egész felkínált területre, mert így jelenti azt az értéket, amit szeretnének érte kapni.Ács Sándorné ügyvezető kizártnak tartja, hogy belátható időn belül telne nekik ilyen komoly vásárlásra. http://mno.hu/migr_1834/kolcsonkert-kastely-850128 Bolye Ferenc dán kapcsolatai alapján 1992-ben Hantos és a dán Velling között testvérfalusi kapcsolat jött létre. A Dániában járt, és a népfőiskolák jelentőségét megértő helyi emberekkel alapítottuk meg 1992-ben a Mezőföld Népfőiskolai Társaságot, mely az ún. Kishantosi Kastélyt reprezentatív vadászkastélyból a dán népfőiskolák elveit alkalmazó felnőttoktatási központtá, népfőiskolává alakította, és 1995. óta önálló intézményként működteti. * Bérlet útján jutott a Népfőiskola a Kastély falai közé is (az első félévre szóló hatalmas összeget egy éppen Hantoson vendégeskedő dán népfőiskola csoport vezetői és tagjai adták össze, hogy magyar barátaik ki ne űzessenek rövid úton a sokak képzeletét felcsigázó értékes ingatlanból). A bérelt föld és a bérelt épület a két nagy csapda, melybe a Kishantosi Népfőiskola vezetőinek szükségképpen be kellett sétálniuk, ha “népfőiskolázni” akartak – ráadásul személyes egzisztenciájukat is a gazdálkodáshoz kellett kapcsolniuk. Ám ez még nem minden. Csapdának amott a harmadik: a majorsági épületek. Ezek a bérelt szántó és bérelt kastély közé ékelődött területen állnak, s az utolsó pillanataikat élik, amikor romlásukat még meg lehetne állítani. A mintagazdaság használja őket, de jogi helyzetüket legjobb szándékai ellenére sem tudja biztos alapokra helyezni. Magyarán: itt kell minden pillanatban leginkább félnie a kiűzetéstől. (E témáról lásd bővebben 2002/őszi számunkban megjelent sajtószemlénk két cikkét: http://www.nepfoiskola.hu/mntlap/archiv/2005_2/kishantos.htm Szóval ha jól értem, olyavalamibe terpesztették bele a seggüket, amire pénzük sincs, de mégis nagyon akarták. Ezek szerint elég nagyon akarni, és beköltözhetek az Apróvillába, a Parlamentbe vagy a zsinagógába?
Fakutya Vigyora
2015. július 21. 22:43
In memoriam Csurka István MEGMARADNI Az Egyesült Államok sokadszorra vétózta meg a Biztonsági Tanácsban az Izraelt elítélő határozatot. A zsidó hadsereg teljesen értelmetlenül vérengzett Gázában, áldozatainak többsége asszony és gyermek volt. A tényeket azonban nem lehet megvétózni. Ha egy hatalom erre vetemedik, nem kerülheti el a bukást. A pénz és a fegyvereinek ereje ugyan hosszú ideig fenn tudja tartani az igazságot megvétózó hatalmat, a Szovjetunió háromnegyed évszázados fennállása alatt közel ötven évig vétózta meg a magyar, a cseh, a lengyel valóságot, Európa valóságát, és természetesen az orosz és szibériai tényeket, de végül összeomlott. A magát az izraeli érdekeknek szolgaian alárendelő egyetlen mai szuperhatalom, az USA most érkezik el egykori csendestársa végállapotába. Vétóra még futja, pénz még van, amennyi kell, de a belső összeomlást aligha lehet elkerülni. http://www.eredetimiep.hu/fuggetlenseg/2014/augusztus/16/30.htm
cutcopy
2015. július 21. 20:40
Én már ennél a pontnál rosszul lettem és hánytam ezeknek a fővárosi penészképű krétakörös szocietasos ökoifjaknak a sírásátol: https://goo.gl/Kv7udJ És ez az érzés mit sem változott bennem a mai napig amikor is meglátom a témát és mellette Ángyán gellert kapott arcát..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!