Utópia helyett üdv a valóságban – az elbeszélés margójára

2015. június 13. 17:20

Azt se higgyük, hogy a bevándorlók mind kisírt szemű, jóhiszemű, tanult, kedves emberek, akik valóban dolgozni, tanulni, élni akarnak.

2015. június 13. 17:20
Székely Attila
reposzt

„Nos: alapvetően más helyzettel állunk szemben, mint 2004-ben. Akkor a kettős állampolgársággal a lehetőségét adtuk volna meg annak, hogy a mi nyelvünket beszélő, velünk egy kultúrkörben élő emberek, vagyis hozzánk hasonló magyarok, ha akarnak, felvehessék a magyar állampolgárságot. Ez inkább egy gesztus lett volna, egy lelki töltet, a nemzeti összetartozást megerősítő szimbolikus tett, mintsem adóforintokban kifejezhető, konkrét kiadás. Az állampolgárság nélkül is érkezhettek Magyarországra, vállalhattak munkát, sőt, ha úgy akarták, le is telepedhettek. Más a helyzet azért is, mert 2004-ben a környező államokban rend és béke honolt, tehát nem volt olyan kényszerítő körülmény, ami miatt tömegeknek kellett volna elhagyni otthonaikat. 


Azt is tudjuk, mi történik mostanság, nem is olyan távol a határainktól: családok tíz és százezrei vagy már elmenekültek, vagy most készülnek erre. Ismerjük ennek a politikai okait, és azzal is tisztában vagyunk, hogy ehhez nekünk semmi közünk. Mégis, itt áll a kapuk előtt ez a rettenetes méretű emberáradat, nemcsak az érintett országokból, hanem Afrikából is, akiket a káoszba merült államok korábban nem engedtek át a határaikon.

És azt is látjuk, hogy Európának nincs válasza a kialakult helyzetre. Pontosabban egyre inkább az a válasz kezd körvonalazódni, hogy »köszönjük, nem kérünk belőlük«. Sőt.

Ne higgyük, hogy Európa, az európai társadalom tárt karokkal várja a menekülteknek, vagy éppen bevándorlóknak nevezetteket, pusztán emberbaráti szeretetből, humanizmusból, gazdasági érdekből. Ha valaki nem hiszi, nézegessen menekülteknek/bevándorlóknak üzenő plakátokat, beszélgessen angol, osztrák, francia, német emberekkel, vagy tanulmányozza kicsit az angol parlamenti választásokat. Európa megtelt, az európai kormányoknak vagy az uniónak az egyre nagyobb problémát jelentő, már meglévő bevándorlók okozta kihívásokra sem sikerült választ találniuk. Nincs szükségük újabb érkezőkre: minden álhumanizmus, képmutatás és Magyarországot a plakátok miatt elítélő határozat ellenére ők maguk is így gondolkodnak.

Azt se higgyük, hogy a bevándorlók mind kisírt szemű, jóhiszemű, tanult, kedves emberek, akik valóban dolgozni, tanulni, élni akarnak. Bár egy részük minden kétséget kizárólag ilyen, vannak köztük jócskán mások is: bűnözők, terroristák, vagy éppen olyanok, akik csupán a szociális juttatásokért indultak útnak. Némelyiküknek eszük ágában sincs betartani sem az európai törvényeket, sem az európai szokásokat. ”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. június 14. 15:27
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/bevandorlas_roma_b-tervvel_keszul.599087.html Olaszországba tavaly 170 ezer, az idén már több mint 57 ezer bevándorló érkezett. Közöttük a legnagyobb csoport, 14 ezer fő eritreai volt, utánuk nigériaiak, szomáliaiak, szíriaiak és szudániak jöttek a legtöbben. Ők Olaszországot tranzitállamnak tartják és elsősorban Németországba, Svédországba és Norvégiába akarnak továbbutazni, ahol menekültstátuszt kérnek. A Tunéziából, Marokkóból és Algériából érkező bevándorlókat az olasz hatóságok visszatoloncolják hazájukba.
vakhangya5
2015. június 14. 14:44
http://www.atv.hu/kulfold/20150614-bevandorlas-roma-b-tervet-leptethet-eletbe Olaszországba tavaly 170 ezer, az idén már több mint 57 ezer bevándorló érkezett. Közöttük a legnagyobb csoport, 14 ezer fő eritreai volt, utánuk nigériaiak, szomáliaiak, szíriaiak és szudániak jöttek a legtöbben. Ők Olaszországot tranzitállamnak tartják és elsősorban Németországba, Svédországba és Norvégiába akarnak továbbutazni, ahol menekültstátuszt kérnek. A Tunéziából, Marokkóból és Algériából érkező bevándorlókat az olasz hatóságok visszatoloncolják hazájukba.
vakhangya5
2015. június 14. 12:50
""Szóval azt mondod, hogy akkor, amikor tavasszal először szólalt meg Orbán és hívta fel a figyelmet arra, hogy a menekült kérdéssel problémák lesznek,...""" Ez mikor történt?
Mich
2015. június 14. 11:38
Igen, ez ilyen világos. De éppen ezért megdöbbentő, hogy a magyar Ballib (legalábbis annak vezetői és firkászai) az ELLENKEZŐ irányba próbálják fújni a passzátszelet... tele Európa-ellenességgel és nemzetromboló szándékkal. Meg vannak ezek őrülve...?! Ezek nem csak Európa és a magyar nemzet halálát akarják, de a sajátjukat is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!