Értékválasztás

2015. június 01. 07:42

A nagyobb tortából nem az egészségügyre és az oktatásra, hanem sportlétesítmény-fejlesztésre jut vaskosabb szelet, és ez nehezen illeszthető a klasszikus polgári értékrendbe.

2015. június 01. 07:42
Szabó Anna
Magyar Nemzet

„Örvendetes, hogy több jut gyermekétkeztetésre, családi adókedvezményekre, nyugdíjakra és munkahelyteremtő programokra. A következetes kamatcsökkentések nyomán kevesebbet kell adósságtörlesztésre fordítani, és csekély mértékben ugyan, de az államadósság is mérséklődik. Talán a legfontosabb tétel, hogy a jelenlegi javulást nem eladósodás árán éri el az ország, sőt az államadósság szerkezete is kedvezően változik.


Egyrészt a magyar lakosság kezében egyre több az állampapír, ami a bizalom jele, másrészt csökkent a devizaadósság aránya. Mindkettő mérsékli az ország kiszolgáltatottságát. Ugyanakkor érdemes belegondolni: fegyelmezett gazdálkodással évente egy-két százalékponttal visszük lejjebb az adósságot, amely 2002 és 2010 között harminc százalékponttal (!) emelkedett kitermelhetetlen kamatszintek mellett. Jövőre is pluszban zárna a költségvetés, az adósságszolgálat azonban több mint ezermilliárd forintot (!) elvisz a közös kasszából, így kerülünk mínuszba.

Nem árt minderre emlékeztetni a szocialista–szabad demokrata ciklus levitézlett gazdasági megmondóembereit: a CW bank botrányából ismert, az ország aranykészleteit eladó Surányi Györgytől a Moszkvában több tíz milliárdnyi közpénzen fantomplázát „építtető” Bodnár Zoltán »liberális szakértőig«. A büdzsé kiadási és bevételi oldala évek óta egyensúlyba került, néhány tétel azonban fájó. A nagyobb tortából nem az egészségügyre és az oktatásra, hanem sportlétesítmény-fejlesztésre jut vaskosabb szelet, és ez nehezen illeszthető a klasszikus polgári értékrendbe.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2015. június 01. 14:14
Ebben speciel egyetértek. Undormány hogy a legtöbb körzeti orvosi rendelő és kórházi osztály milyen.
Agricola
2015. június 01. 11:07
"A nagyobb tortából nem az egészségügyre és az oktatásra, hanem sportlétesítmény-fejlesztésre jut vaskosabb szelet, és ez nehezen illeszthető a klasszikus polgári értékrendbe." Ennek ellentéte illik mostan Szabó Anna gazdájának értékrendjébe, aki mostan, miután megvilágosodott, egy fillért sem költene sportlétesítmény-fejlesztésre, hanem mindezt az egészségügyre és az oktatásra fordítaná (Mindaddig, amíg a kibic pozíciójából osztogathatja jótanácsait). 118,3 MILLIÁRD FORINT Első számításaink szerint ennyi pénzt költ sportra 2015-ben a magyar kormányzat. Jóléti funkciókra viszont 9049 milliárd forint szerepel a 2015-ös költségvetésben. Ezen belül oktatási tevékenységekre és szolgáltatásokra 1687 milliárd forintot, Egészségügyre 1348 milliárd forintot, Társadalombiztosításra és jóléti szolgáltatásokra 5099 milliárd forintot költ a kormány. Tehát belül oktatási tevékenységekre és szolgáltatásokra és egészségügyre összesen 3035 milliárd forintot költ 2015-ben kormány. Ha a sportra egy fillért sem költene és az erre költött 118 milliárd forintot hozzácsapná oktatási tevékenységekre és szolgáltatásokra és egészségügyre szánt összesen 3035 milliárd forinthoz, akkor az 3153 milliárd forintra, mindössze 3,9 %-al növekedne. Simicskáék szerint ez lenne az a polgári értékrend, amitől az oktatás és egészségügy minden gondja megoldódhatna. A 3,9 % növekmény Simicskáék beteges propagandista agyában úgy működne, hogy megismételhetné azt a Biblia csodát, amikor öt kenyérből és két halból sikerült ötezer embert megvendégelni.
egyetmondok
2015. június 01. 11:06
A klasszikus polgári értékrendbe az se fér bele,hogy ekkora bazi nagy a torta...,tehát innentől szinte mindegy,hogy azt kicsoda és hogyan szeleteli.
kálmi
2015. június 01. 09:47
Beleilleszthető az ép testben ép lélek elv alapján, de valóban, a közjót sokkal hatékonyabban és közmegelégedésre lehetne támogatni az egészségügyi és a szociális ágazatok fejlesztésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!