Továbbra is fenyeget az atomháború réme

2015. június 11. 17:41

Annak az esélye, hogy nukleáris fegyvereket használjanak fel, sokkal nagyobb, mint a 20. században bármikor.

2015. június 11. 17:41
Rózsa Kitti
Danube Institute

„A szerzők szerint a hidegháború óta a nukleáris fegyverek kérdése egy multilaterális, egyre kaotikusabb és veszélyesebb keretben kap helyet. Mára kilenc ország rendelkezik ilyen fegyverekkel, amelyek közül néhány olyan régiókban található, ahol folyamatos, intenzív regionális rivalizálás zajlik. Emellett egy új elem is megjelent a kérdésben: az állami hatalom egyre inkább intézmények és egyéb szervezetek kezébe kerül, beleértve ebbe terrorista csoportokat is. Ezzel annak az esélye, hogy nukleáris fegyvereket használjanak fel, sokkal nagyobb, mint a 20. században bármikor. Az esszé célja annak bemutatása, hogy milyen feltételekkel lehetne egy olyan világot kialakítani, amelyben nincsenek jelen ilyen jellegű fegyverek.

Az atomhatalmak politikai vezetői egyelőre nem érdekeltek ezeknek a fegyvereknek a felszámolásában, főleg a válságrégiók országaiban; de a szerzők szerint a fegyverzet lassú, fokozatos felszámolásával és a helyi biztonsági problémák felszámolásával elérhető lenne egy új konszenzus, amely kulcseleme lesz a leépítés közös vállalkozásának.

A jelenlegi nemzetközi mechanizmusok nem megfelelőek a nukleáris fegyverek nélküli világ kialakítására. A rendelkezésre álló eszközök foltozásra sem oldaná meg varázsütésre ezt a problémát, de előrébb léphetnénk, ha az egyes államok politikusai egy biztonságosabb környezet kialakítását tűznék ki célul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2015. június 12. 02:32
Továbbra is fenyeget az atomháború réme? Lepontoztátok itten ezt a RózsaKittit :) Pedig igen erről is beszélt Noam Chomsky is az EuroNews intejúban: http://hu.euronews.com/2015/04/17/noam-chomsky-szakadek-fele-tart-a-vilag/ http://mandiner.hu/cikk/20150503_noam_chomsky_szakadek_fele_tart_a_vilag Isabelle_Kumar: Ha már atomháború, akkor azt láthatjuk, hogy Iránnal sikerült egy előzetes egyezséget kötni az atomprogramjáról. Ez ad önnek bármilyen reményt arra, hogy a világ mégis egy biztonságosabb hely lehet? IK Kikre utal pontosan? Noam Chomsky: Az Egyesült Államokra és Izraelre. A világ két atomhatalmára. Nem véletlen, hogy a legnagyobb közvéleménykutatók szerint, amelyek mellesleg amerikai cégek, nos ők azt mérték, hogy az emberek elsöprő többsége Amerikát tartja a világbéke legnagyobb kerékkötőjének. Más ország a közelébe se ér. Az pedig különös, hogy az amerikai média ezt nem hajlandó közzé tenni. Ettől persze az emberek véleménye nem változik. IK: Barack Obamát nem tartja különösen nagyra, de az Iránnal kötendő megállapodás nem emeli mégis a szemében? Maga a tény, hogy megpróbálja csökkenteni az atomháború veszélyét? Noam Chomsky: Szerintem ez nem így van. Épp most kezdeményezett egy ezer milliárd dolláros programot, ami megújítja az amerikai atomfegyver arzenált, ami azt jelenti, hogy valójában növeli fegyverkezést. Ez az egyik oka például, hogy az elhíresült ítéletnapja óráját, amelyet a néhány hete hozott létre az Atomtudósok Lapja két perccel közelebb állították éjfélhez Az éjfél a vég, és ettől jelenleg három percre vagyunk. 30 éve, vagyis az első Reagan-években kialakult pánik óta most vagyunk a legközelebb a véghez.
Fakutya Vigyora
2015. június 11. 23:08
Kés, villa, olló, atombomba hülyék kezébe nem való.
Pál Pusztai
2015. június 11. 22:05
Szerintem meg csak elrettentésre jó az atom , harcértéke alig van.Előnye ,hogy jó drága. Általában az országok azért háborúznak egymással,hogy egymás javait erőforrásaikat megszerezzék.Ehhez fennhatóságuk alá kell vonni a másik ország területét. Egy darab föld akkor van elfoglalva mikor a katona megáll rajta egy száll kézifegyverrel és uralja azt a területet. Ha atombombával leradírozzák a területet nem csak az ott élők halnak meg hosszú évtizedekig nem mehet oda senki.Akkor mi értelme az egésznek? Esetleg arra jó,hogy egy országot elpusztítsanak.
Box Hill
2015. június 11. 21:49
"Annak az esélye, hogy nukleáris fegyvereket használjanak fel, sokkal nagyobb, mint a 20. században bármikor. " Nagyobb 100%-nál? Ugyanis a 20. században felhasználták őket, amivel akkor a valószínűség megvalósult, tehát 100% lett. Ezzel a valószínűség határát a lehetetlenbe tolta ki szerzőnk, amiért vagy Nobel díj, vagy elbocsátás jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!