Amit a szögesdrót eltakar

2015. június 24. 17:56

A bevándorlók nem akarnak visszamenni oda, ahol nyomorúság vár rájuk; Európa és a nyugati világ pedig megalapozottan félti azt a létformát, amelynek kialakítására és konszolidálására ráment az utóbbi néhányszáz éve.

2015. június 24. 17:56
Papp Attila Zsolt
Főtér.ro

És akkor álljunk meg itt egy pillanatra: egy szögesdrótkerítésnek mindig rossz az üzenete. Egyszerűen olyan a szimbolikája, hogy nem lehet pozitív értelmezési mezőben elhelyezni; és ez szinte független attól, hogy a szóban forgó kerítésnek mi a funkciója, hogy bezár, kirekeszt vagy megvéd, hogy csak az illegális határátlépést gátolja, a legálisat nem: a posztkommunista térségben mindig rá fog égni a vasfüggöny bélyege. Nincs olyan ép ízlésű ember, aki örvendene egy szögesdrót felhúzásának, merem remélni, hogy ez a döntéshozó politikusokra is igaz.

A mélyen emberi idegenkedés azonban

nem ad választ arra a kérdésre, hogy akkor mégis mit kellene tenni.

Melyek azok a »valós megoldások«, amelyek alternatívái lehetnek az orbáni falnak. Nem a szögesdrót, eddig értem, de ez kevés, nagyon kevés. Nem csak Magyarországról beszélünk: mi legyen a görög–török, a bolgár–török, az olasz–francia határzár, a kerítés, a rendőrsorfal, a szigorúbb határőrizet alternatívája, mi legyen Calais-ban és a délolasz partoknál? Ezekre a kérdésekre mindaddig nem fogunk válaszokat találni, amíg nem tudatosítjuk, hogy a migránskrízis része egy nagyon bonyolult, globális problémacsomagnak, és hogy Európa nem ússza meg súlyos öndefiníciós kérdések tisztázása nélkül ezt az ügyet – csakhogy önmagában ezeknek a kérdéseknek a felvetése is eretnekségnek számít manapság.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. június 25. 06:37
Érdemes elolvasni: "A csütörtöki Heti Válaszban vendégszerzőnk, a Berlinben élő Nagy Sándor Attila írását közöljük. Végkövetkeztetése egy kérdés: Lehet, hogy Magyarország mégsem jár téves úton, amikor az európai menekültkérdés újragondolását sürgeti? Négy éve egy nyolcadikos norvég kislány önkezével – de nem önszántából – vetett véget az életének Trondheimben. A 200 ezres város a nyolcvanas évekig a béke szigete volt, magas életszínvonallal, szociális hálóval. A házak ablakain nem volt sötétítőfüggöny, a telkeket nem védte kerítés és kapu, a parkoló autókat nem kellett bezárni, a lakások ajtaját elég volt behúzni távozáskor. Mára a skandináv idill merőben megváltozott: Norvégiában mindennapossá vált az addig szinte ismeretlen erőszakos bűnözés. Randalírozásokról, iskolák felgyújtásáról szólnak a hírek, melyek főszereplői a legritkábban norvég nemzetiségű fiatalok. Svédország pedig az ENSZ statisztikája szerint az erőszakos nemi bűncselekmények terén – a dél-afrikai Lesotho után – a százezer lakosra számított 53,2 bejelentett esettel világviszonylatban a második helyen áll. Részletes háttér a június 25-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható."
áfonya
2015. június 25. 02:23
Az egész szoci bolsi rikácsolás ,egy nem más mint álszent segítő angyal ruhába bujt hazug banda ,egyik se tesz a feketékért semmit ,de hát miért is váruk tőlük segítséget mikor a magyar néptől is elvették a megélhetést ,valaki egyáltalán elhiszi hogy szoci bolsi oldal segíteni akar valakiken ,soha nem tették.
áfonya
2015. június 25. 02:19
Melyik marha az amelyik a saját létbiztonságát vadigeneknek adja csak azért mert a burzsuj eus vezető szoci bolsiikban felébred valami ,de nem áldoznák az összeharácsolt vagyonukat az idegenekre. Szoci bolsik csak hangosan habzó szájjal segítenének ,de egyiket se látni hogy az otthonába fogadna feketéket.Álszent együtt érzés másra se jó mint a hatalmat magukhoz ragadják ,magyar népet az afrikai feketékkel nyomatnák el.Szoci bolsi banda ismét a rákosi eszközéhez nyúltak ,,most nem elszednék a magyar nép vagyonát hanem feléltetnék etetnék vadidegenekkel ,,legyengítenék a magyar népet ne tudjon megerősödni ,. Mikor megy gyurcsány a fekete csoportok elé tálcán kennyérel sóval utána sorban a szoci bolsi vezetők megrakott kasokkal tele élelemmel a feketék elé üdvözölni ,ferkó mikor mennyit áldoz a feketékre a nagy vagyonából .Pofázni könnyü de semmi látszata a segítségnek.
gfischer
2015. június 24. 19:02
Fel kéne tenni néhány mórickás lefejezős videot arról, hogyan fogadják Európában a migránsokat. Abból biztos sokan értenének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!