A kommunizmus áldozatainak nem jár elégtétel

2015. június 01. 21:02

A volt belügyminisztert minden valószínűség szerint soha nem fogják elítélni az általa elkövetett gaztettek miatt. Ő és a már az élők soraiból távozott véreskezű bűntársai tehát mind megússzák a felelősségre vonást.

2015. június 01. 21:02
Jurenkó Ferenc
Jobbegyenes

„Hétfőn ismét sikerült egy hatalmas balegyenest bevinni az amúgy sem túl fényes megítélésű rendszerváltozásnak. Hiába telt el 25 év, gyakorlatilag semmi sem változott, a régi reflexek ugyanúgy működnek, mint korábban. Az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. Ez a döntés gyakorlatilag a felmentéssel egyenértékű. 

Az áldozatoktól és azok leszármazottaitól sikerült megtagadni az elégtétel, még az utolsó utáni pillanatban odapöttyenthető szépségtapaszát is. A volt belügyminisztert minden valószínűség szerint soha nem fogják elítélni az általa elkövetett gaztettek miatt. Ő és a már az élők soraiból távozott véreskezű bűntársai tehát mind megússzák a felelősségre vonást.

Mindez egy olyan negyed évszázad után történt, ahol mást sem sulykoltak az emberekbe, mint a múlttal való szembenézés fontosságát. Az elmúlt évtizedek döntéshozóinak és meghatározó véleményformálóinak pontosan tisztában kellett lennie azzal, hogy a XX. század történelmét csak kizárólag komplex egészében lehet feldolgozni. Úgy semmiféle képen sem, hogy kiragadunk belőle egy-egy szeletet, a többit meg nagyjából elhallgatjuk, bagatellizáljuk és néhány szimbolikus gesztust leszámítva úgy teszünk mintha az valójában meg sem történt volna. Pedig nálunk ez pontosan így sikerült. A holokauszttal ellentétben, a kommunizmus bűneivel egyáltalán nem sikerült szembenézni. Ez évtizedek óta okoz kibékíthetetlen ellentéteket és feszültséget a társadalomban, paradox módon pedig az antiszemitizmusnak is kiváló táptalajt ad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2015. június 02. 08:34
A büntetőeljárásról szóló törvény többek között a következőt tartalmazza: A vád bizonyítása a vádlót terheli. A kétséget kizáróan nem bizonyított tény nem értékelhető a terhelt terhére. Jelen témakörben az a kérdés, hogy a Fővárosi Ítélőtábla az idézet törvényi szövegnek megfelelve járt e el. Nem valós állítás, hogy az új eljárásra való kötelezettség a felmentéssel lenne egyenértékű. Ez azt jelenti, hogy a bűntető eljárás során hiba történt, ezért meg kell ismételni az eljárást. Ennek a történetnek azonban van egy másik olvasata is, amelyről a szerző sem szól. Az eljárás során történtek azt bizonyítják, hogy a cselekményekhez kapcsolódó korábbi íratok hiányosak, így nagyon nehéz a minden kétséget kizáró bizonyítás. Ez pedig felveti a kérdést; Mi az oka, hogy nem állnak rendelkezésre a korábbi döntések dokumentumai? Az elmúlt 25 évben mindenki az ügynökügyeken „lovagolt”. Az ügynökök hozták a törvényeket, a döntéseket? Nem. Akkor miért nem azoknál kezdődik a felelősségre vonást, az erkölcsi és jogi elmarasztalást, akik a döntéseket hozták, akik a törvényeket megalkották és elfogadták? Hol van a hiba? 1989-ben a kerekasztal tárgyalások során, vagy a választások után dokumentálni kellett volna, hogy az 1990 előtti rendszerben a jogalkotásban, döntésben résztvevő – beleértve az MSZMP, KISZ megyei és központi vezetői – 1990 után nem lehet kormánytag, államigazgatás, közigazgatás, állami cég, intézmény vezetője. Ugyancsak ehhez lehetett volna kapcsolni a rendelkezésre álló dokumentumok alapján az eljárások lefolytatását, beleértve az ügynökök témáját is. Mindezt legkésőbb 1994-1998 közötti időszakban az SZDSZ követelhette volna, mivel a Horn-kormány kétharmaddal rendelkezett. Vajon miért nem tették meg?
MZ/X
2015. június 02. 07:56
Holló a hollónak nem vájja ki a szemét...
Morgen
2015. június 02. 07:24
Addig húzzák ezt az ügyet, amíg a természet megoldja a dolgot. A szemkilövetőt sem fogják felelősségre vonni, pedig mindent a maga idejében kellene rendezni! A rendszerváltáskor a megszerezhető vagyon lebegett a kedves képviselő urak és hölgyek szeme előtt. Ennek egyenes következménye ez , az előre láthatóan is kirakatper. Mi az, hogy az első fok nem derítette ki, hogy Biszku részt vett-e a megtorló csapat létrehozásában? Biztosan Móricka volt akkor hatalomban.
krisztoforo48
2015. június 02. 05:56
Mit csodálkoztok,eladtak bennünket kilóra '89-ben az ún."ellenzéki kerekasztalnál",akiknek senki nem adott felhatalmazást.Ezzel száz év szenvedésre ítélték ezt a népet.Na az volt a mutyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!