„Mikor gyermek voltam, szerettem is a kertet, meg nem is. Most, hogy elég régóta nem vagyok már gyermek, inkább csak szeretem. Úgyhogy írok róla egy posztot. Apám kertjéről konkrétan.
(...)
Hogy miért szerettem azt a kertet? Csomó dologért. Például szép volt és árnyas, mikor már jó idő volt, le lehetett vinni az alumíniumvázas-széthajtogatós nyugágyat, rá lehetett telepedni a nagy diófa alatt, és olvasni: megvan a kép a fejemben, amint fogyasztom így Az elveszett cirkálót. Mikor viszont még nem volt annyira jó idő, de már elolvadt a hó, és kezdett nem süppedni a föld, akkor volt pár nap, hogy focizni vagy fejelgetni is lehetett. Kapukról nem kellett külön gondoskodni, optimálisan helyezkedtek el a fák az egyik sarkában. Ezt nem csinálhattuk sokáig, mert mikor már szépen kitavaszodott, akkor nem volt szabad letaposni a füvet.
Annak is megvolt a szerepe, nem nyírta apám, hanem kaszálta, hogy széna legyen belőle a nyulaknak. A tavasz rengeteg krókusszal indult a kertben, ezeket ott kökörcsinnek nevezik. Később jött az újhagyma, a retek, a többi – a legmenőbb szendvics: vajaskenyér retekkarikákkal és hagymaszárdarabkákkal –, még később a gyümölcsök, amikről volt már szó. Érdekes, hogy ahogy így nőttem-nődögéltem, úgy haladtam az édesektől a savanykásabbak felé, és mire nagykamasz lettem, már a meggy, a som és a ribizli volt a kedvencem. Meg a friss dió, amely belének még így le kellett szedegetni a héját, és akkor elképesztően klassz volt.
Hogy miért nem szerettem azt a kertet? Hát mert néha dolgozni kellett benne, és én lusta voltam. A ribizli- vagy a szilvaszedés egész napos program volt, és olyankor már nem tűnt izgalmasnak a gyümölcs. A száradó szénát éjszakára boglyába rakni, reggel pedig, ha nem esett, ismét szétteríteni, na azt viszont szívesen csináltam, már a csodás illata miatt is.