Zárszó

2015. június 15. 08:28

bban sem változott semmi, hogy még mindig az elnyűhetetlen Heller Ágnes mondja meg a tutit: most éppen arról, hogy a karizma és a hazafiság kizárja egymást.

2015. június 15. 08:28
Csontos János
Napi Gazdaság

„A szárszói találkozó már önmagában is plágium, hiszen egészen más irányultságú értelmiségiek és politikusok stoppolták le ezt a műfajt még egy másik évezredben – az adakozó kedvű német szocdemeknek persze erről nem feltétlenül kell tudniuk. Az a kétszáz ember azonban, aki idén megjelent a mind kínosabb garden partyn, pontosan tudta, hogy minek a részese. Ráadásul mind a résztvevőknek, mind a kibiceknek erős déja vu-érzésük lehetett: már megint a baloldali összefogásról papolnak – pedig az a remek tandem-performansz is milyen jól bevált a választásokon: sem Bajnai, sem Mesterházy nincsen már a színen, s oda jutottunk, hogy a legaktívabb baloldali pedálozó már megint Gyurcsány Ferenc. (Neki nem is holmi német pártalapítvány, hanem maga az Európai Bizottság a fő szponzora.) Abban sem változott semmi, hogy még mindig az elnyűhetetlen Heller Ágnes mondja meg a tutit: most éppen arról, hogy a karizma és a hazafiság kizárja egymást. (Mátyás, Rákóczi, Kossuth meg forog a sírjában.) Volt idő, amikor Gyurcsányt is a karizma erős óhajtása emelte magasra, de Heller aligha rá gondolhatott. Az viszont figyelemre méltó, hogy szerinte a hazafiság kedvéért »ma hűtlenek lehetünk a pártunkhoz« – ez a hűtlenség annyira bejött, hogy a nevezett párt (tetemes adósságot hátrahagyva) nyom nélkül fel is szívódott. E témában utazik szegény Solymosi Frigyes is, aki azokhoz zarándokolt el, akik szerint korábban Fidesz-nagygyűlésen volt biodíszlet. A grafomán akadémikus biztosan hű a nézeteihez, de a politika mégsem kémia: ha olvasott volna némi politológiai szakirodalmat, tudná, mit mondott Sztálin az őt támogató (és az őáltala támogatott) „hasznos” nyugati értelmiségiekről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2015. június 15. 17:06
Heller Ágnes és a hazafiasság avagy ázsiai bevándorlók és az internacionalizmus. Bezzeg amikor a megtéved elvtársó beszámolt a pártnak az ideológiai elhajlásáról 1956-ból. Kész röhej ez már csürhének sem nevezem őket, mert azok is különbek ezektől.
balbako_
2015. június 15. 14:30
A kommunista és posztkommunista értelmetlenségnek (mert értelmiségről beszélni esetükben nem lehet) a haza, hazaszeretet, hon, hazafiság értelmezhetetlen fogalmak. Egyszerűen nem fér az amúgy is szerényen bútorozott koponyájukba. Ők csak birodalomban, birodalmi hűségben, birodalmi alattvalókban, rabszolgákban tudnak gondolkodni. Heller meg egy dinoszaurusz még a kommunisták között is.
2015. június 15. 14:21
Mivel Heller Ágneséknél a hazafiatlanság és a jellegtelen karizma mentesség egymást feltételezve kéz a kézben járnak, éppen ezen logika alapján feltételezi a rendkívül nagy társadalmi hasznossággal bíró, pár(t)ját ritkítóan bölcs asszonyság, hogy a karizma és a hazafiasság kizárja egymást. Mivel ezeket a fogalmakat alanyi oknál fogva értelemszerűen képtelen értelmezni, éppen ezért fáradtságos lehet számra kezelni ezeket a gondolatokat.
BőröndÖdön
2015. június 15. 11:16
János,ennyi elfogultsággal kár a gépet bekapcsolnod!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!