Athén az alvilág kapujában

2015. június 30. 13:05

Hellász tényleg ott áll a mitológiai Sztüx folyó partján, az alvilág kapujában, és várja Kharónt, a révészt, hogy átvigye az országot a túlpartra, ahonnan nincs visszaút? Vagy ez csak egy újabb trükk? Politikai szemfényvesztés?

2015. június 30. 13:05
Balogh Roland
Magyar Nemzet

Most Görögország ott tart, hogy az idei nyári szezon kellős közepén népszavazást tartanak egy olyan dologról, amely tulajdonképpen már idejétmúlt. A választókat nem a hitelszerződés lejárta után néhány nappal kellett volna megkérdezni, hanem legalább egy hónappal ezelőtt. Akkor a tárgyalóasztal elé ülve az athéni kormány mondhatta volna a hitelezőknek, kérem szépen, itt egy döntés, a görögök nem kérnek önökből, illetve abból, amit ilyen formában önök elénk raktak. Nézzünk más megoldási lehetőségek után! Ehhez képest most vasárnapra népszavazást kiírni, már-már a flegma nemtörődömség határát súrolja.

Ahogy az is, hogy Ciprasz mindent a hitelezők nyakába próbál varrni. Az olyan megjegyzései, mint zsarolás, megaláztatás, ultimátum, mindenképpen ezt tükrözik. Ám a referendummal a Sziriza nem csinál mást, mint felemeli a kezét, és kihátrál a csatából. Pedig még a részletekről vajmi keveset tudók számára is hónapok óta látszott, hogy az EU – főleg a 240 milliárdos mentőcsomagba 56 milliárdot adó Németország –, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) kemény trió, nem igazán akar engedni, ahogy végül nem is tette. Ők is kötik az ebet a karóhoz. Nem látják, hogy kizárólag adóemeléssel, állandó megszorítással nem lehet gazdaságélénkítést elérni. Az ugyan érthető, hogy elegük van a slendrián görög hozzáállásból, de nyakasságukkal épp azokat büntetik, akik vajmi keveset tehetnek arról, hová jutott Athén. Tizennegyedik, tizenharmadik havi prémiumjuttatásokat meg lehet vonni, ahogy az ésszerűtlenül elszállt fizetéseket is vissza lehet faragni, de van egy határ, amin túl már tényleg nincs értelme megszorítani. Adósságleírásról – amit a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman is nemegyszer sürgetett – azonban hallani sem akarnak. Így viszont megfojtják Görögországot.

Egy hete – a témát árgus szemekkel figyelők többségéhez hasonlóan – szentül meg voltam győződve arról, nincs az az isten, hogy Görögországot hagyják áthajózni a túlvilágra. Lesz egy utolsó pillanatban kialkudott egyezség, és talán végre elkezdenek minimum középtávú terveket kidolgozni a hitelekben és a rekordmagas államadósságban fuldokló mediterrán ország számára. Mára igencsak elbizonytalanodtam. Először érzem azt, hogy Athén euróövezeti tagsága tényleg egy hajszálon függ. Ha pedig az elszakad, akkor nincs az a drachma, netán ókori ezüstobolosz, amely a görögöket az innenső parton tudná tartani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. június 30. 21:43
"Ha pedig az elszakad, akkor nincs az a drachma, netán ókori ezüstobolosz," Nincsen-e? Nehogy bemagyarázza már a szerző, hogy ezek a semmiből teremtett elektronikus pénzek, meg papírpénzek többet érnek a valódi ezüstpénznél! Az ezüst obolosz értékálló pénz, az euró meg nem az.
Akitlosz
2015. június 30. 21:41
"Tizennegyedik, tizenharmadik havi prémiumjuttatásokat meg lehet vonni" Persze, csak fair. 13 hónap van egy évben, nem a naptárat kell nézni, hanem a valóságot. 13*28=364 Akiket havonta fizetnek és csak 12-szer kapnak fizetést egy évben tőlük egy havi fizetést ellopnak azokhoz képest, akiket hetente fizetnek. 52 hét van egy évben és 52/4=13 és nem 12. Tehát abszolút jogos a 13-ik havi fizetés.
Akitlosz
2015. június 30. 21:37
"Nem látják, hogy kizárólag adóemeléssel, állandó megszorítással nem lehet gazdaságélénkítést elérni." Miért kellene? A legnagyobb téveszme, hogy a gazdasági növekedés csökkenti az államadósságot. Ez messze nem így van. Az államadósságot az csökkenti, ha visszafizetik, ha ezt nem teszik, akkor mindegy, hogy mekkora a gazdasági növekedés attól soha az életben nem fog csökkenni az államadósság. Ráadásul a gazdasági növekedésből ugyan nem azt szűrik le a politikusok, hogy akkor most fizessük vissza belőle az államadósságot, hanem éppen az ellenkezőjét. Nőtt a gazdaság, hurrá így még több hitelt tudunk felvenni! Lásd a legnagyobb gazdaságú országok a legeladósodottabbak. A legeladósodottabb országok listája: 1. Amerikai Egyesült Államok 2. Nagy Britannia 3. Németország 4. Franciaország 5. Japán 6. Luxemburg 7. Olaszország 8. Hollandia 9. Spanyolország 10. Írország Jól látható tehát, hogy a gazdasági fejlettség fejlődés ugyan nem az államadósság csökkentése irányában hat, hanem éppen ellenkezőleg. Aki képtelen a pénzzel felelősen gazdálkodni, sőt nem is akar őrajta nem segít, ha nő a jövedelme. Ebből csak annyit képes leszűrni, hogy így még több hitelt vehet fel.
Akitlosz
2015. június 30. 21:29
"már-már a flegma nemtörődömség határát súrolja" Meglehet, de miért ne tennék a görögök, ha tehetik? Jól látható évek óta, hogy sokkal fontosabb az eurózónának Görögország benntartása "megmentése", mint Görögországnak a kvázi államcsőd elkerülése. Úgy tűnik, hogy jelenleg a görögök vannak nyeregben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!