Tájékozódási pontok

2015. május 11. 11:43

Ebben a társadalomban már itthon is felnőtt egy teljes generáció, amely soha nem vett nyomtatott lapot a kezébe, kizárólag számítógépen vagy okostelefonon olvas híreket – már amennyiben olvas.

2015. május 11. 11:43
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

„Ebben a társadalomban már itthon is felnőtt egy teljes generáció, amely soha nem vett nyomtatott lapot a kezébe, kizárólag számítógépen vagy okostelefonon olvas híreket – már amennyiben olvas. Önmagában nem is lenne ezzel probléma, de ezeknek a »híreknek« (tisztelet a kivételnek) se minőségükben, se tartalmukban nincs túl sok közük a körülöttünk zajló történésekhez. Jobb esetben húsz-huszonöt, rosszabb esetben hat-nyolc soros zanzásított valamikről beszélünk, amelyekből a hírverseny hatására egy-egy internetes portálon naponta akár több száz is megjelenik. Ezeken a felületeken a szerzőnek esélye sincs a mélyebb összefüggések bemutatására, ebből következően az olvasó a valóság megismerésének esélyét veszíti el. Dante (akinek műve, az Isteni színjáték egyike volt az első nyomtatásban sokszorosított könyveknek) hétszáz évvel ezelőtti szavaival élve így könnyen visszatérhetünk oda, ahol »az igaz útat nem lelém«.

Több olyan internetes bejegyzést is olvastam az elmúlt időben, amelyekben a papíralapú újságot elsőként kézbe vevő fiatalok rácsodálkoztak arra, hogy egy-egy általuk fontosnak tartott hír eredetileg nem az interneten, hanem a nyomtatott sajtóban jelent meg. A boldog tudatlanság rácsodálkozásai voltak ezek. Pedig a hírértékű információk többsége – akár tetszik azoknak, akik a nyomtatott sajtó halálát vizionálják évek óta, akár nem – még ma is ebben a körben kerül elsőként napvilágra. Aztán terjed, átalakul és kibővül a világháló különböző részein: hírportálokon, blogokon, közösségi oldalakon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. május 19. 00:43
"ezeknek a »híreknek« (tisztelet a kivételnek) se minőségükben, se tartalmukban nincs túl sok közük a körülöttünk zajló történésekhez. Jobb esetben húsz-huszonöt, rosszabb esetben hat-nyolc soros zanzásított valamikről beszélünk, amelyekből a hírverseny hatására egy-egy internetes portálon naponta akár több száz is megjelenik." Már megint valakiben megszólalt a saját munkáját érintő kritika:-)) A média tényleg vacak állapotban van, legfőbb elvük, hogy sajtószabadság címén bármit lehet hazudni. A mai világban ez előbb-utóbb kiderül. Ma is van erre példa.
Ellensúly
2015. május 12. 02:16
Milyen írások tették szerinted hiteltelenné. Várom a listát!
Mich
2015. május 11. 18:38
Mindez igaz az egész sajtóra... de a Magyar Nemzetre még az is igaz, hogy elvesztette (Simicska ellopta) a HITELESSÉGÉT... és ez még nagyobb baj...!
KannibálTatárÚr
2015. május 11. 16:44
Nagy újságolvasó voltam. Több újságot is átnéztem. (A szoci alatt 50 fillér volt egy újság. Ma ugyanannyi, de euroban, ami harmincszoros ár). Áttértem az internetre. A rövid hírek itt is megtalálhatóak, a hosszabb cikkek pedig többnyire újságírók vitája közismert dolgokról, amiről minden vitapartner azt hiszi, hogy csak ő tudja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!