Hazudni boldog autokráciát

2015. május 13. 10:55

Az Orbán által hivatkozott Robert Kagan nem az autokrácia életképességét élteti, hanem éppen a politikai és vallási (iszlám) totalitárius erők térnyerésétől félti a Nyugatot. Ráadásul konkrétan őt is bírálja.

2015. május 13. 10:55
Seres László
Seres László
hvg.hu

A világ Kagan esszéjében nem szól arról, hogy amíg Európa vitatkozik, addig a tempót diktáló Kelet dolgozik, arról meg pláne nem, hogy ez így rendben volna. Pont az ellenkezőjéről van szó végig, arról, hogy a nagy geopolitikai változások a nagy autokrata rezsimek (Kína, Oroszország) időleges megerősödését hozták ugyan, ám attól még a liberális demokráciák nem engedhetnek alapértékeikből. Idáig azonban már nyilván nem terjedt a Habony-művek ideje, megtalálták, amit félig idézve hallani akartak, oszt mehet a beszéd.

Orbán Viktor hazudik. A Brookings Intézet kutatója az autokraták politikai nyomásáról ír, nem kreatív, gazdasági »sikereikről«. Nem az autokrácia életképességét élteti, hanem éppen a politikai és vallási (iszlám) totalitárius erők térnyerésétől félti a Nyugatot, és bírálja visszahúzódásukat. Kitekint a 20-as, 30-as évek fasiszta mozgalmainak vonzására, amit a nyugati, kapitalista országok gyengesége tett lehetővé. Megemlíti, hogy a 80-as években a liberális szabadpiaci és szabadkereskedelmi modell jobban teljesített a stagnáló szovjet blokkénál, ami aztán jól össze is roppant. Végül oda konkludál, hogy leginkább Amerika felelőssége a demokrácia értékeinek erősítése, »semmi szükségszerű nincs a demokráciában«, tenni kell érte.

Előtte azonban van néhány mondat, ami valamiért teljesen kimaradt Orbán Viktor demokrácia-értékelő beszédéből:

»... még olyan régiókban is, ahol erősek a demokráciák, a tekintélyelvű vezetők képes voltak határozottan fellépni, míg demokratikus szomszédaik tétlenül állnak. Így Magyarország vezetői egy közömbös Európa szívében hirdetik az illiberalizmus iránti szeretetüket, elnyomják a sajtót és a politikai szabadságjogokat, míg az Európai Unió, ami állítólag egy kizárólag demokráciáknak fenntartott klub, elfordul.«

Lehet azt mondani, hogy miniszterelnökünk valójában a liberális demokráciáért aggódik, nem pedig ellene, de sajnos ott van az az apró tény, hogy öt éve látványosan ellene aggódik, sokat tesz is ellene, és ez bizony Amerikáig ellátszik. Látszik a választási rendszer átírása, az Alkotmánybíróság és a magánnyugdíjak einstandja, a média kontrollja, az iskolarendszer állami lenyomása, a vasárnapi zárva tartás, a sok különadó, a föld- és trafikklientúra létrehozása, tovább is van, nem mondom még.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2015. május 13. 21:43
A liberalizmus csodaországa az indián holokauszt hazája. Afrika rabszolgái, Európa szemete, héber diktatúra alatt. Lehet tippelni kik ezek az agyon demokraták!
Bokros Birka
2015. május 13. 21:33
Na tessék már Seres haverok lettek a zarab terrorista focisták. Mire nem képes a hatalomért ez az ázsiai tulajdonú hetilap? :D
tango47
2015. május 13. 19:35
Emlékszem, amikor néhány ballibbant nem volt hajlandó nyilatkozni a Hír-TV-nek azzal a dumával, hogy tendenciózus vágással meghamisítják a mondanivalójukat. Hát az u.n. baloldali média mást sem csinál, mint válogat Orbán szövegeiben, mint tyukok a kendermagban és tendenciózusan úgy rakják össze, hogy aztán kellőképpen szörnyűlködhessenek.
Tintamin
2015. május 13. 16:13
Orbán csak a legelvakultabb, ultraostoba, mélysuttyó, agyhalott fideszes barmok szerint demokrata. Ő király akar lenni, és meg is oldja. Közben egy kiváló feudális hűbéruralmi maffia jellegű rendszer épült fel. A legundorítóbb, amit ez a csökött szarházi visszahozott: a KEGY. Amit csak ő gyakorolhat. Napi hányás Orbánt hallgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!