Javuló gazdasági adatok – adócsökkentés 2016-ban

2015. május 14. 15:12

Egyre másra jelennek meg a kedvezőbbnél kedvezőbb gazdasági előrejelzések Magyarországgal kapcsolatban.

2015. május 14. 15:12
Palkó Attila
Mozgástér

Főleg baloldalról sokan kritizálják az egykulcsos adórendszert, mondván, az igazságtalan, hogy a gazdagok ugyanannyit adóznak, mint a szegények. Ez nyilván nem igaz, az egykulcsos adórendszerben dupla akkora jövedelem mellett dupla akkora személyi jövedelemadót kell fizetni. A kritikák mögött az a jellemzően baloldali egalitárius elképzelés húzódik meg, hogy igazságos társadalomban a gazdagok egyre szegényebbek, a szegények egyre gazdagabbak lesznek. Pusztán gyakorlati szempontból egyetlen ilyen rendszert ismerünk. Ez a rendszer működött nálunk is 1989 előtt. Nem véletlenül akartuk lecserélni és cseréltük is ténylegesen le.

Konzervatív/jobboldali szemmel sokkal inkább igazságos, ha mindenki egyforma mértékben léphet előre. Hasonlóan fontos szempont, hogy sikert és az ambíciót ne büntesse a mindenkori kormány. A társadalmi igazságtalanságokat a tehetősebb rétegek adóztatásával felszámolni akaró adópolitika egyszerűen ellenérdekelté teszi a polgárokat az anyagi előrejutásban. Ezért a magyar kormány hasonlóan érvel, mint tette azt Margaret Thatcher, aki a sok kritikaközepette (egyfajta konzervatív modernizátorként) megteremtette a versenyképes Nagy-Britanniát. Szerinte az ilyen szocialista elképzelések csak úgy valósulhatnak meg, ha a szegényeket és a gazdagokat egyformán szegényebbé tesszük. Ő ezt konzervatív politikusként nem akarta elfogadni, mint ahogy nem fogadja el ezt Magyarország Kormánya sem. Erről szól a jövő évi adócsökkentés.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
is3
2015. május 15. 00:44
@poszt: "a tehetősebb rétegek adóztatásával felszámolni akaró adópolitika egyszerűen ellenérdekelté teszi a polgárokat az anyagi előrejutásban." hulye nemetek, hollandok, franciak, svedek, norvegok meg még napestig lehet sorolni. ej be kar, hogy ezekben az orszagokban csak elore akarnak jutni valamennyire, de ha meg nem, az sem baj, mert akkor visszamennek reszmunkaba, es jut masnak is, nem marad munkanelkuliseg. ezt a hulyeseget még minidg tartják egyesek, es még minidg szajkozzak?
egyetmondok
2015. május 14. 20:17
Lady Thatcher...,akkor most egy klasszikus neoliberális gazdaságpolitikát köll ünnepelni?
alles müller oder was
2015. május 14. 17:55
A tények makacs dolgok.
balbako_
2015. május 14. 17:38
Amikor a sikert is magyarázni kell az magyar sajátosság de, hogy azoknak kell elmagyarázni akik soha semmilyen sikert nem tudtak felmutatni az már szánalmas. Tessék végignézni 1990-től (nyugodtan lehetne azelőttről is) kik mit tudtak felmutatni. Kiderül a 2 Orbán kormány tud eredményt produkálni a többi egyre mélyebbre taposta az országot. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!